19 grudnia, 2019 Czy miód się psuje?

Czy miód się psuje?

Nurtuje Cię pytanie, czy miód się psuje i jaki jest jego termin przydatności do spożycia? Niektóre składniki i substancje, które posiadamy w kuchni, nabywamy zazwyczaj w dużych ilościach. Takie rozwiązanie okazuje się zwykle bardziej ekonomiczne i po prostu wygodniejsze. Do tych artykułów należy z pewnością miód. Sprawdź zatem, czy warto mieć w spiżarce kilka różnych […]

Czytaj dalej...
12 grudnia, 2019 Pyłek pszczeli, pierzga zastosowanie i właściwości

Pyłek pszczeli, pierzga zastosowanie i właściwości

Miód i wosk to podstawowe składniki pozyskiwane w każdej pasiece, jednak to nie jedyne wartościowe produkty pszczelarskie. Często pomija się pyłek pszczeli i pierzgę, a warto wiedzieć, jakie mają właściwości i do czego można je wykorzystać. Na początek kilka ważnych informacji. Więcej znajdziesz w artykule. Pyłek pszczeli magazynowany przez pszczoły na własny użytek stanowi cenne […]

Czytaj dalej...
11 grudnia, 2019 Rodzaje miodu pszczelego

Rodzaje miodu pszczelego

Wiele osób sięga po przypadkowe rodzaje miodu, uważając, że ich działanie jest podobne. Zdarza się więc, że rzepakowy miód stosowany jest przy przeziębieniu, a ten lipowy wtedy, gdy trzeba wzmocnić pracę serca. Tymczasem powinno być zupełnie odwrotnie. Miód rzepakowy pozbawiony jest niemal właściwości antybakteryjnych, natomiast świetnie wspomoże serce, miód lipowy to idealny specyfik do zastosowania przy […]

Czytaj dalej...
11 grudnia, 2019 Miód rzepakowy – właściwości, działanie, zastosowanie

Miód rzepakowy – właściwości, działanie, zastosowanie

Miód rzepakowy ma cenne właściwości i warto przeczytać, dlaczego właśnie ten rodzaj miodu należy włączyć do codziennego jadłospisu. W miodzie rzepakowym znajdują się bardzo cenne składniki mineralne, które sprawiają, że ma on właściwości prozdrowotne. Bor świetnie reguluje pracę tarczycy, potrzebny jest w budowie prawidłowych struktur tkanki kostnej oraz świetnie ułatwia wchłanianie innych, cennych substancji odżywczych. […]

Czytaj dalej...
10 grudnia, 2019 Jaki miód dobry na serce?

Jaki miód dobry na serce?

Jeśli masz problemy z sercem, do swojej diety powinieneś wprowadzić prawdziwy miód. Który najlepiej wybrać? Na problemy sercowo-naczyniowe polecany jest miód rzepakowy. Sprawdź, co zawiera ten rodzaj miodu i dzięki czemu zbawiennie wpływa na serce. Miód działa profilaktycznie i wspomaga leczenie niewydolności serca oraz miażdżycy naczyń krwionośnych. Jest niezwykle pomocny przy niwelowaniu niepożądanych skutków choroby niedokrwiennej, […]

Czytaj dalej...
10 grudnia, 2019 Z czego składa się miód?

Z czego składa się miód?

Czy wiesz z czego składa się miód? Czy może być szkodliwy? Jak odróżnić miód sztuczny od naturalnego? Odpowiedzi znajdziesz w artykule. Sprawdź, jaki jest skład prawdziwego miodu oraz jak odróżnić go od tego „ulepszanego” przez człowieka. Dowiedz się także, dlaczego przed podaniem nie wolno poddawać miodu zbyt wysokiej temperaturze. W skrócie – skład miodu W […]

Czytaj dalej...
5 grudnia, 2019 Miód słonecznikowy skład, właściwości, cechy

Miód słonecznikowy skład, właściwości, cechy

Miód słonecznikowy to jeden z najrzadszych rodzajów miodu naturalnego. Ma jasną, soczystą barwę i najczęściej spotykany jest we wschodniej Polsce. W smaku jest delikatny, dlatego na pewno polubią go dzieci. Szybko się krystalizuje, jednak w tym procesie pozostaje miękki i łatwo rozpuszczalny w wodzie. Jakie ma właściwości odżywcze i zdrowotne? Przeczytaj poniżej.    Miód słonecznikowy […]

Czytaj dalej...
5 grudnia, 2019 Miód wielokwiatowy – właściwości i zastosowanie

Miód wielokwiatowy – właściwości i zastosowanie

Miód wielokwiatowy to najbardziej popularny rodzaj miodu. Wspomaga leczenie wielu dolegliwości jak np. przeziębienia sezonowe i infekcje wirusowe, wzmacnia też odporność organizmu i przyspiesza gojenie się ran. Na co dobry jest miód wielokwiatowy? Przygotowałam dla Ciebie kilka najważniejszych punktów. Szczegóły przeczytasz dalej. Zawiera wit. A i C, dlatego dobrze sprawdza się w leczeniu infekcji wirusowych […]

Czytaj dalej...