Miód gryczany, jak sama nazwa wskazuje, jest produkowany przez pszczoły z nektaru kwiatów gryki zwyczajnej (Fagopyrum sagittatum Gilib.) – tej samej, z której ziaren otrzymujemy kaszę gryczaną. Miód tej odmiany należy do grupy miodów nektarowych (kwiatowych). Kwitnąca gryka jest doskonałym pożytkiem dla pszczół – kwiaty gryki są zapylane głównie przez pszczoły, w mniejszym stopniu przez […]
Pasieka wiosną
Wiosna buchnęła pełną parą, pszczoły wyszły z uli i zaczęły gorliwie pracować. Noszą już nie tylko pyłek, ale i miód. Kwitnie pigwa, mniszek i dużo innych pięknych, miododajnych (albo i nie) kwiatów. Drzewka owocowe cu-do-wnie pachną! Chce się żyć. Zerknijcie tylko na zdjęcia, na niektórych nawet udało się uchwycić pszczołę. Wczoraj z dzieciakami dokonaliśmy komisyjnie […]
Kiedy i jak krystalizuje miód pszczeli i przestaje być płynny?
Krystalizacja miodu czyli zmiana jego stanu z płynnego na stały jest zjawiskiem zupełnie naturalnym. Co więcej, stanowi niepodważalny dowód na to, że miód, który kupiliśmy, to produkt z ula, a nie z taśmy produkcyjnej. Zjawisko krystalizacji W przyrodzie zjawisko krystalizacji to naturalny proces, który jest spotykany wszędzie tam, gdzie występują roztwory nasycone lub przesycone. Wokół […]
Jak powstaje miód kremowany?
Miód kremowany to miód w stałym stanie skupienia, poddany odpowiedniej obróbce mechanicznej. Kremowanie to intensywne mieszanie miodu, który już się krystalizuje. Co do właściwości odżywczych i zdrowotnych, miód kremowany nie różni się niczym od tego w płynnej postaci. Dlaczego warto go kupić i jakie ma właściwości? Jak powstaje miód kremowany? Krystalizacja miodu By zrozumieć, w […]
Miód leśny – właściwości, działanie, zastosowanie
Miód leśny to miód nektarowo-spadziowy łączący zalety obydwu tych gatunków miodu. Spadź i nektar z których jest produkowany miód leśny, pochodzą z lasów, gdzie rośliny są mniej narażone na działania szkodliwych związków chemicznych czy zanieczyszczeń powietrza. Właśnie dlatego miód leśny jest tak bardzo ceniony. Oto najważniejsze cechy miodu leśnego: produkowany ze spadzi i nektaru leśnych roślin, […]
Miód w kosmetyce – jak go wykorzystać do pielęgnacji
Miód ma zbawienny wpływ na wygląd skóry. Od wieków jest stosowany jako dodatek do wielu kosmetyków. Na bazie miodu, w domowym zaciszu, możesz przygotować świetne preparaty nie tylko do twarzy, ale i całego ciała. Miód w kosmetykach jest dość powszechnym składnikiem. W artykule znajdziesz informacje, dlaczego warto stosować kosmetyki z miodem i jak samemu zrobić: […]
Miód z mniszka (mlecza) – właściwości, działanie zastosowanie
Miód z mniszka, jak sama nazwa wskazuje, wytwarzany jest z charakterystycznych, żółtych kwiatów mniszka lekarskiego, popularnie znanego jako mlecz. Jest to jeden z najrzadziej występujących miodów w Polsce, wynika to z uwarunkowań klimatycznych obejmujących Polskę. To jeden z najsłodszych i aromatycznych miodów, bogaty w witaminy z grupy B i cholinę. Poznaj inne właściwości miodu z […]
Sztuczny miód, czy dobry?
Miód sztuczny to produkt spożywczy, który nijak się ma do miodu naturalnego. Miód sztuczny wytwarzany jest z cukru buraczanego, kwasu solnego, kwaśnego węglanu sodowego, z esencji miodowej oraz innych dodatków chemicznych. I choć smakiem i zapachem doskonale przypomina naturalny miód, to w swoim składzie nie ma żadnych cennych składników. Nie znajdziemy w nim ani soli […]
Co to jest miód nektarowy i czym różni się od innych rodzajów miodu?
Miód nektarowy to jeden z rodzajów miodu, wytworzony z gęstego soku roślin, zwanego nektarem. Ten, możemy podzielić na jeszcze mniejsze kategorie, ze względu na rodzaj roślin, z których pszczoły zbierają nektar (wielokwiatowy, gryczany, rzepakowy, lipowy czy słonecznikowy). Głównym rywalem miodu nektarowego jest miód spadziowy. Jakie właściwości ma tytułowy, nektarowy miód? Miód nektarowy a miód […]
Wartości odżywcze miodu
Mówi się, że miód ma duże wartości odżywcze – 100 gr miodu zawiera około 300 kcal. Trzeba jednak pamiętać, że przy okazji miód jest substancją naturalną zawierającą wiele cennych składników. Jest m.in. bogatym źródłem witaminy A, C i wszystkich z grupy B. Zawiera wiele składników mineralnych takich jak: fosfor, magnez, wapń, żelazo, chlor czy mangan. […]