20 lutego, 2020 Kiedy i jak krystalizuje miód pszczeli i przestaje być płynny?

Kiedy i jak krystalizuje miód pszczeli i przestaje być płynny?

Krystalizacja miodu czyli zmiana jego stanu z płynnego na stały jest zjawiskiem zupełnie naturalnym. Co więcej, stanowi niepodważalny dowód na to, że miód, który kupiliśmy, to produkt z ula, a nie z taśmy produkcyjnej. Zjawisko krystalizacji W przyrodzie zjawisko krystalizacji to naturalny proces, który jest spotykany wszędzie tam, gdzie występują roztwory nasycone lub przesycone. Wokół […]

Czytaj dalej...
5 lutego, 2020

Jak powstaje miód kremowany?

Miód kremowany to miód w stałym stanie skupienia, poddany odpowiedniej obróbce mechanicznej. Kremowanie to intensywne mieszanie miodu, który już się krystalizuje. Co do właściwości odżywczych i zdrowotnych, miód kremowany nie różni się niczym od tego w płynnej postaci. Dlaczego warto go kupić i jakie ma właściwości? Jak powstaje miód kremowany? Krystalizacja miodu By zrozumieć, w […]

Czytaj dalej...
2 lutego, 2020 Miód leśny – właściwości, działanie, zastosowanie

Miód leśny – właściwości, działanie, zastosowanie

Miód leśny to miód nektarowo-spadziowy łączący zalety obydwu tych gatunków miodu. Spadź i nektar z których jest produkowany miód leśny, pochodzą z lasów, gdzie rośliny są mniej narażone na działania szkodliwych związków chemicznych czy zanieczyszczeń powietrza. Właśnie dlatego miód leśny jest tak bardzo ceniony. Oto najważniejsze cechy miodu leśnego: produkowany ze spadzi i nektaru leśnych roślin, […]

Czytaj dalej...
2 lutego, 2020 Miód w kosmetyce – jak go wykorzystać do pielęgnacji

Miód w kosmetyce – jak go wykorzystać do pielęgnacji

Miód ma zbawienny wpływ na wygląd skóry. Od wieków jest stosowany jako dodatek do wielu kosmetyków. Na bazie miodu, w domowym zaciszu, możesz przygotować świetne preparaty nie tylko do twarzy, ale i całego ciała. Miód w kosmetykach jest dość powszechnym składnikiem. W artykule znajdziesz informacje, dlaczego warto stosować kosmetyki z miodem i jak samemu zrobić: […]

Czytaj dalej...
2 lutego, 2020 Miód z mniszka (mlecza) – właściwości, działanie zastosowanie

Miód z mniszka (mlecza) – właściwości, działanie zastosowanie

Miód z mniszka, jak sama nazwa wskazuje, wytwarzany jest z charakterystycznych, żółtych kwiatów mniszka lekarskiego, popularnie znanego jako mlecz. Jest to jeden z najrzadziej występujących miodów w Polsce, wynika to z uwarunkowań klimatycznych obejmujących Polskę. To jeden z najsłodszych i aromatycznych miodów, bogaty w witaminy z grupy B i cholinę. Poznaj inne właściwości miodu z […]

Czytaj dalej...
24 stycznia, 2020 Sztuczny miód, czy dobry?

Sztuczny miód, czy dobry?

Miód sztuczny to produkt spożywczy, który nijak się ma do miodu naturalnego. Miód sztuczny wytwarzany jest z cukru buraczanego, kwasu solnego, kwaśnego węglanu sodowego, z esencji miodowej oraz innych dodatków chemicznych. I choć smakiem i zapachem doskonale przypomina naturalny miód, to w swoim składzie nie ma żadnych cennych składników. Nie znajdziemy w nim ani soli […]

Czytaj dalej...
30 grudnia, 2019 Co to jest miód nektarowy i czym różni się od innych rodzajów miodu?

Co to jest miód nektarowy i czym różni się od innych rodzajów miodu?

Miód nektarowy to jeden z rodzajów miodu, wytworzony z gęstego soku roślin, zwanego nektarem. Ten, możemy podzielić na jeszcze mniejsze kategorie, ze względu na rodzaj roślin, z których pszczoły zbierają nektar (wielokwiatowy, gryczany, rzepakowy, lipowy czy słonecznikowy). Głównym rywalem miodu nektarowego jest miód spadziowy. Jakie właściwości ma tytułowy, nektarowy miód?   Miód nektarowy a miód […]

Czytaj dalej...
20 grudnia, 2019 Miód pitny – rodzaje i odmiany trunku

Miód pitny – rodzaje i odmiany trunku

Miód pitny to alkohol powstały w wyniku fermentacji tak zwanej brzeczki miodowej. Mamy cztery główne odmiany miodu pitnego, różniące się między sobą proporcjami wody i miodu (półtoraki, dwójniaki, trójniaki i czwórniaki), które wykorzystuje się do sporządzenia trunku. W zależności od gatunku, miód pitny może zawierać od kilku do nawet kilkunastu procent alkoholu. Miód pitny ma status […]

Czytaj dalej...
19 grudnia, 2019 Polskie miody – produkcja miodu w Polsce

Polskie miody – produkcja miodu w Polsce

Polskie miody są cenione na niemal całym świecie, a historia polskiego pszczelarstwa sięga bardzo odległych czasów. Polska jest jednym z głównych i najbardziej cenionych, na arenie międzynarodowej, producentów miodu. Szacuje się, że w kraju istnieje ponad milion pszczelich rodzin, które występują najczęściej w północno i południowo-wschodniej Polsce. Jakie miody głównie produkuje się w Polsce? Jak […]

Czytaj dalej...