Mówi się, że miód ma duże wartości odżywcze – 100 gr miodu zawiera około 300 kcal. Trzeba jednak pamiętać, że przy okazji miód jest substancją naturalną zawierającą wiele cennych składników. Jest m.in. bogatym źródłem witaminy A, C i wszystkich z grupy B. Zawiera wiele składników mineralnych takich jak: fosfor, magnez, wapń, żelazo, chlor czy mangan. […]
Czy miód się psuje?
Nurtuje Cię pytanie, czy miód się psuje i jaki jest jego termin przydatności do spożycia? Niektóre składniki i substancje, które posiadamy w kuchni, nabywamy zazwyczaj w dużych ilościach. Takie rozwiązanie okazuje się zwykle bardziej ekonomiczne i po prostu wygodniejsze. Do tych artykułów należy z pewnością miód. Sprawdź zatem, czy warto mieć w spiżarce kilka różnych […]
Miód rzepakowy – właściwości, działanie, zastosowanie
Miód rzepakowy ma cenne właściwości i warto przeczytać, dlaczego właśnie ten rodzaj miodu należy włączyć do codziennego jadłospisu. W miodzie rzepakowym znajdują się bardzo cenne składniki mineralne, które sprawiają, że ma on właściwości prozdrowotne. Bor świetnie reguluje pracę tarczycy, potrzebny jest w budowie prawidłowych struktur tkanki kostnej oraz świetnie ułatwia wchłanianie innych, cennych substancji odżywczych. […]
Jaki miód dobry na serce?
Jeśli masz problemy z sercem, do swojej diety powinieneś wprowadzić prawdziwy miód. Który najlepiej wybrać? Na problemy sercowo-naczyniowe polecany jest miód rzepakowy. Sprawdź, co zawiera ten rodzaj miodu i dzięki czemu zbawiennie wpływa na serce. Miód działa profilaktycznie i wspomaga leczenie niewydolności serca oraz miażdżycy naczyń krwionośnych. Jest niezwykle pomocny przy niwelowaniu niepożądanych skutków choroby niedokrwiennej, […]
Właściwości lecznicze i zdrowotne miodu
Prawdziwy miód działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Ma właściwości oczyszczające organizm ze szkodliwych substancji, poprawia także krążenie krwi. Poznaj lecznicze i zdrowotne właściwości miodu oraz sprawdź, jak wpływa na nasz organizm. Miód i jego właściwości lecznicze Naturalny miód działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjne. Zwiększa odporność organizmu, świetnie chroni układ oddechowy przed wszelkimi infekcjami, a gdy już do […]
Miód wrzosowy – właściwości lecznicze oraz skład
Miód wrzosowy jest najbardziej esencjonalnym ze wszystkich dostępnych miodów. W smaku jest jednocześnie gorzki, słodki i ostry. Jakie ma właściwości? Przede wszystkim jako jedyny jest bogaty w kwas foliowy i cholinę, a także w inhubinę, czyli substancję zapobiegającą rozprzestrzenianiu wirusów i bakterii w organizmie. Działa też moczopędnie – jest polecany wszystkim tym, którzy mają problemy […]
Miód malinowy – właściwości, działanie, zastosowanie
Miód malinowy podobnie jak sok malinowy działa napotnie i ma właściwości rozgrzewające. Znajduje zatem zastosowanie przy wszelkich infekcjach i przeziębieniach. Polecany także w leczeniu anemii. Pobudza krążenie, obniża ciśnienie. Jest źródłem wielu witamin i mikroelementów. A to jedynie niektóre jego zalety.
Miód lipowy – właściwości, działanie, zastosowanie
Miód lipowy ma silne właściwości przeciwwirusowe i antybakteryjne, dlatego jest szczególnie zalecany w przypadku przeziębienia i grypy. Ze względu na wyjątkowy skład ma także działanie uspokajające i stosuje się go na problemy z zasypianiem. Zalecany również w okresie rekonwalescencji po chorobie – przyspiesza regenerację organizmu. Sprawdź wyjątkowy skład miodu lipowego i przeczytaj więcej o jego […]
Jaki miód na co? Sprawdź, jakim miodem się leczyć
Miód działa bakteriobójczo, antywirusowo i przeciwgrzybicznie. Przez niektórych nazywany jest nawet naturalnym antybiotykiem. Od lat używa się miodu przy wszelkich skaleczeniach i nawet oparzeniach, bo przyspiesza gojenie się ran. Hamuje procesy powstawania i rozwoju próchnicy. To wszystko sprawia, że jest to jedna z najzdrowszych, słodkich przekąsek na świecie. Miód leczy wiele dolegliwości. Różne jego rodzaje […]
Miód faceliowy właściwości, działanie i zastosowanie
Miód faceliowy pomaga w leczeniu anemii, bo zawiera duże ilości żelaza i magnezu. Wzmacnia odporność, wspomaga w walce z grypą, przeziębieniem a także astmą oskrzelową. Ma łagodny, tradycyjny miodowy smak. Przeczytaj więcej o właściwościach i działaniu miodu faceliowego.