Miód rzepakowy ma kilka zastosowań leczniczych. W tym krótkim opracowaniu skupiamy się na jego 4 zastosowaniach. Z uwagi na dużą zawartość łatwo przyswajalnej glukozy (od 50 do 52%) miód rzepakowy powinien być stosowany przede wszystkim w stanach wyczerpania organizmu – szybko dostarcza potrzebnej i łatwo przyswajalnej energii. Dodatkowo badania dowodzą, że miód powoduje nasilenie skurczów […]
Kiedy i jak krystalizuje miód pszczeli i przestaje być płynny?
Krystalizacja miodu czyli zmiana jego stanu z płynnego na stały jest zjawiskiem zupełnie naturalnym. Co więcej, stanowi niepodważalny dowód na to, że miód, który kupiliśmy, to produkt z ula, a nie z taśmy produkcyjnej. Zjawisko krystalizacji W przyrodzie zjawisko krystalizacji to naturalny proces, który jest spotykany wszędzie tam, gdzie występują roztwory nasycone lub przesycone. Wokół […]
Miód leśny – właściwości, działanie, zastosowanie
Miód leśny to miód nektarowo-spadziowy łączący zalety obydwu tych gatunków miodu. Spadź i nektar z których jest produkowany miód leśny, pochodzą z lasów, gdzie rośliny są mniej narażone na działania szkodliwych związków chemicznych czy zanieczyszczeń powietrza. Właśnie dlatego miód leśny jest tak bardzo ceniony. Oto najważniejsze cechy miodu leśnego: produkowany ze spadzi i nektaru leśnych roślin, […]
Miód z mniszka (mlecza) – właściwości, działanie zastosowanie
Miód z mniszka, jak sama nazwa wskazuje, wytwarzany jest z charakterystycznych, żółtych kwiatów mniszka lekarskiego, popularnie znanego jako mlecz. Jest to jeden z najrzadziej występujących miodów w Polsce, wynika to z uwarunkowań klimatycznych obejmujących Polskę. To jeden z najsłodszych i aromatycznych miodów, bogaty w witaminy z grupy B i cholinę. Poznaj inne właściwości miodu z […]
Co to jest miód nektarowy i czym różni się od innych rodzajów miodu?
Miód nektarowy to jeden z rodzajów miodu, wytworzony z gęstego soku roślin, zwanego nektarem. Ten, możemy podzielić na jeszcze mniejsze kategorie, ze względu na rodzaj roślin, z których pszczoły zbierają nektar (wielokwiatowy, gryczany, rzepakowy, lipowy czy słonecznikowy). Głównym rywalem miodu nektarowego jest miód spadziowy. Jakie właściwości ma tytułowy, nektarowy miód? Miód nektarowy a miód […]
Miód pszczeli – rodzaje i właściwości
Miody pszczele są w zasadzie bardzo podobne do siebie, ale drobne różnice w ich składzie powodują, że niemal każdy z nich efektywniej działa w innym obszarze. Powodem tego są odmienne źródła nektaru i pyłków kwiatowych, które zbierają pszczoły. Podobnie rzecz się ma, jeśli chodzi o smaki i kolory poszczególnych gatunków miodu. Jeśli więc postawimy obok […]
Rodzaje miodu pszczelego
Wiele osób sięga po przypadkowe rodzaje miodu, uważając, że ich działanie jest podobne. Zdarza się więc, że rzepakowy miód stosowany jest przy przeziębieniu, a ten lipowy wtedy, gdy trzeba wzmocnić pracę serca. Tymczasem powinno być zupełnie odwrotnie. Miód rzepakowy pozbawiony jest niemal właściwości antybakteryjnych, natomiast świetnie wspomoże serce, miód lipowy to idealny specyfik do zastosowania przy […]
Miód słonecznikowy skład, właściwości, cechy
Miód słonecznikowy to jeden z najrzadszych rodzajów miodu naturalnego. Ma jasną, soczystą barwę i najczęściej spotykany jest we wschodniej Polsce. W smaku jest delikatny, dlatego na pewno polubią go dzieci. Szybko się krystalizuje, jednak w tym procesie pozostaje miękki i łatwo rozpuszczalny w wodzie. Jakie ma właściwości odżywcze i zdrowotne? Przeczytaj poniżej. Miód słonecznikowy […]
Miód spadziowy – jak i z czego powstaje
Miód spadziowy występuje w dwóch odmianach. Iglasty – o łagodnym smaku, z delikatną nutą żywicy, jest bardzo ciemny, w Polsce produkowany głównie ze spadzi z sosen i świerków. Miód spadziowy liściasty – na początku jest jasny, z upływem czasu i pod wpływem tlenu i światła – ciemnieje. Produkowany jest przede wszystkim ze spadzi klonowej, brzozowej […]
Jakie witaminy ma miód?
Prawdziwy miód jest bombą witaminowo-mineralną. W zależności od rodzaju miodu znajdziemy tam różne kombinacje następujących witamin: A, C, B6, B9 czy B12. Miód jest też źródłem żelaza, głównego składnika hemoglobiny (polecane jest spożywanie miodu przy anemii), potasu, który w procesie syntezy z sodem i chlorem, tworzy elektrolity, a także wapnia, magnezu i fosforu. Naturalny miód […]