24 stycznia, 2020 Sztuczny miód, czy dobry?

Sztuczny miód, czy dobry?

Miód sztuczny to produkt spożywczy, który nijak się ma do miodu naturalnego. Miód sztuczny wytwarzany jest z cukru buraczanego, kwasu solnego, kwaśnego węglanu sodowego, z esencji miodowej oraz innych dodatków chemicznych. I choć smakiem i zapachem doskonale przypomina naturalny miód, to w swoim składzie nie ma żadnych cennych składników. Nie znajdziemy w nim ani soli mineralnych, ani enzymów, kwasów organicznych, ani oczywiście witamin. Z tego też względu, miód sztuczny nie ma żadnych właściwości prozdrowotnych. Jest typowym produktem, który może nas zadowalać tylko smakowo.

Jak powstaje miód sztuczny?

Produkcja miodu rozpoczyna się w wielkim kotle ze stali kwasoodpornej, do którego, według odpowiedniej receptury, wlewa się wodę i wsypuje zwykły, biały cukier. Całość musi być cały czas mieszana i podgrzewana aż do temperatury 90 stopni Celsjusza. Do roztworu dodaje się następnie stężony kwas solny i po dokładnym wymieszaniu, całość należy pozostawić w spokoju przez 2-3 godziny. To czas, który potrzebny jest do zakończenia reakcji chemicznej, tak zwanej inwersji sacharozy. Zakończenie tej reakcji łatwo można rozpoznać po kolorze, barwie i przezroczystości powstałego roztworu. Ewentualny nadmiar kwasu można prosto zneutralizować, dodając do kotła nieco kwaśnego węglanu sodowego.

Gdy neutralizacja zostaje zakończona, zdejmuje się pianę, która pojawiła się na powierzchni roztworu i całość przetacza się do innego zbiornika, który ma opcję płaszcza wodnego. Tam ochładza się cały roztwór do temperatury 30 stopni, a trwa to nawet 10 godzin. Następnie dodaje się esencję miodową i tak zwaną szczepionkę miodową, która ma przyspieszyć proces krystalizacji całego roztworu.

Kolejnym etapem jest już tylko rozlanie miodu do opakowań jednostkowych, a sztuczny miód potem już ochładza się w sposób naturalny. Krystalizacja trwa około 2-3 dni i najlepiej, jeśli zachodzi w pomieszczeniach, w których temperatura wynosi od 10 do 15 stopni Celsjusza.

Na różnych etapach produkcji do tak powstającego, sztucznego miodu dodaje się także składniki polepszające jego smak, zapach i kolor.

Czym różni się miód sztuczny od prawdziwego?

Sztuczny miód jest produktem, który ma smakiem i zapachem przypominać ten prawdziwy. Nie posiada on żadnych wartości, a jedyne co upodabnia składy obu produktów do siebie, to wartość kaloryczna. 100 gram zarówno miodu prawdziwego, jak i sztucznego, zawiera ponad 300 kalorii.

Miód sztuczny wykorzystuje się do słodzenia kawy i herbaty, podobnie jak miód prawdziwy. Jest tylko jedna różnica, a mianowicie sztucznemu miodowi nie zaszkodzi wysoka temperatura. Po prostu nie ma ona czego zniszczyć w takim miodzie – bez problemu można go więc używać do gorących napojów. Taki miód można też śmiało dodawać do ciast, sosów i innych potraw, które są przygotowywane i poddawane obróbce termicznej. Smak i aromat wszystkich dań i deserów zostanie zachowany, a ponieważ sztuczny miód nie ma żadnych cudownych właściwości, nic nie zostanie utracone.

Podsumowując − od miodu sztucznego możemy oczekiwać tylko słodyczy. Nie pomoże on nam na przeziębienie, nie wzmocni serca, ani nie wpłynie korzystnie na stan naszych włosów i paznokci. Nie przyda się też rekonwalescentom, bo nie ma żadnych właściwości wzmacniających organizm.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *