Miód nektarowy to jeden z rodzajów miodu, wytworzony z gęstego soku roślin, zwanego nektarem. Ten, możemy podzielić na jeszcze mniejsze kategorie, ze względu na rodzaj roślin, z których pszczoły zbierają nektar (wielokwiatowy, gryczany, rzepakowy, lipowy czy słonecznikowy). Głównym rywalem miodu nektarowego jest miód spadziowy. Jakie właściwości ma tytułowy, nektarowy miód?
Miód nektarowy a miód spadziowy
Określenie, o którym mowa, wiąże się z podstawowym rozróżnieniem miodów ze względu na surowiec, z którego powstają. By dobrze zrozumieć, na czym polega różnica, przypomnijmy krótko, jak wygląda proces produkcji miodu. Na początku pszczoła-zwiadowca lokalizuje i odnajduje pożytek, który posłuży pszczelej rodzinie do zebrania miodnego surowca. Zebrane informacje przekazuje swoim siostrom, pszczołom-zbieraczkom, za pomocą specyficznego tańca – wskazuje odległość od pożytku, ilość surowca oraz jego jakość. Następnie pszczoły wyruszają na zbiory.
Pszczele pożytki mogą być dwojakiego rodzaju. Pszczoły zbierają bowiem:
- nektar – gęsty sok roślinny składający się z cukru i wody – z kwiatów bądź
- spadź – wydzielinę mszyc i czerwców – z liści lub igieł drzew i krzewów.
Właśnie od typu pożytku zależy rodzaj miodu, jaki wytworzą z niego pszczoły. Jeśli do ula zabiorą ze sobą spadź – powstanie miód spadziowy. Jeśli nektar – będziemy mieć do czynienia z tytułowym miodem nektarowym (zwanym też kwiatowym).
Właściwości miodu nektarowego
Trudno jednoznacznie opisać, jaki jest miód nektarowy – istnieje bowiem bardzo wiele jego rodzajów zależnych od właściwości roślin, z których pszczoły pozyskały nektar do jego produkcji. Może być jedno- lub wielokwiatowy w zależności od źródła zebranego nektaru. Od spadziowego różni się wyraźnie smakiem i aromatem. Miód nektarowy zazwyczaj jest jaśniejszy, w smaku dość ostry, a w zapachu raczej kwiatowy – spadziowy charakteryzuje się wyraźną drzewną wonią i łagodniejszym smakiem.
Miód nektarowy – najpopularniejsze rodzaje
Na polskim rynku obecnych jest bardzo wiele rodzajów miodu nektarowego. Pszczelarze zresztą ciągle eksperymentują z nowymi roślinami miodnymi, co jakiś czas więc w miodowym światku pojawia się jakaś nowość. Niektóre z miodów kwiatowych są bardzo popularne, inne zaś okazują się trudno dostępne. Miody nektarowe, które trzeba znać, to:
Miód wielokwiatowy – wydaje się, że w tej chwili jest to najpopularniejszy z polskich miodów. Jak sama nazwa wskazuje, powstaje z nektaru wielu różnych roślin. Jego właściwości zależą od pory roku, podczas której pozyskany został nektar. Jeśli wyprodukowany został z nektaru kwiatów wiosennych, będzie jasny i delikatny w smaku, jeśli nektar zbierany był latem – barwa miodu powinna być znacznie ciemniejsza, a jego smak dużo bardziej wyrazisty.
Miód gryczany – tradycyjnie obecny w polskich domach, choć nie przez wszystkich lubiany… Miód z kwiatów gryki jest ciemnobrązowy i dość ostry w smaku. Mówi się jednak, że to właśnie on ze wszystkich rodzajów miodu działa najlepiej na serce i układ krążenia, warto więc się z nim zaprzyjaźnić.
Miód rzepakowy – wizualnie kompletne przeciwieństwo miodu gryczanego. Jest bardzo jasny, niemal przezroczysty, o wyraźnym zapachu kwiatów rzepaku. Jego cechą charakterystyczną jest fakt, że bardzo szybko się krystalizuje i staje się niemal biały, smalcowaty. Niezawodnie wzmacnia wątrobę i serce.
Miód lipowy – ulubiony naturalny środek na przeziębienie i grypę. Rozgrzewa, działa napotnie i pomaga pozbyć się kaszlu oraz bólu gardła. Wiele osób uważa, że jest najsmaczniejszym z miodów – jest słodkawy z ostrym posmakiem, co czyni go też doskonałym dodatkiem w kuchni.