2 lutego, 2020 Miód leśny – właściwości, działanie, zastosowanie

Miód leśny – właściwości, działanie, zastosowanie

Miód leśny to miód nektarowo-spadziowy łączący zalety obydwu tych gatunków miodu. Spadź i nektar z których jest produkowany miód leśny, pochodzą z lasów, gdzie rośliny są mniej narażone na działania szkodliwych związków chemicznych czy zanieczyszczeń powietrza. Właśnie dlatego miód leśny jest tak bardzo ceniony.

Oto najważniejsze cechy miodu leśnego:

  1. produkowany ze spadzi i nektaru leśnych roślin, które nie są poddawane działaniu sztucznych nawozów i zanieczyszczeniom,
  2. łączy właściwości miodu spadziowego i nektarowego,
  3. wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych,
  4. działa antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie,
  5. eliminuje działanie wolnych rodników, działa antynowotworowo.

Od lat środowiska bartnicze (popierane przez unijne instytucje), apelują do polskiego ministerstwa rolnictwa o ograniczenie stosowania nawozów rolniczych, ponieważ ma to negatywny wpływ na nektar i pyłki kwiatowe, zbierane przez pszczoły. W konsekwencji i w miodzie można znaleźć szkodliwe związki dla zdrowia człowieka. Naturalny miód leśny jest produktem zdecydowanie bardziej ekologicznym i przyjaznym dla naszego organizmu niż miody z nektaru kwiatów zbieranych na polach. Zarówno nektar, jak i spadź potrzebne do produkcji miodu leśnego, są zbierane przez pszczoły w lasach. Tam rośliny są mniej narażone na działanie środków chemicznych, niż te uprawiane na polach, które często są opryskiwane i nawożone różnymi środkami, w tym pestycydami.

Miód leśny – co zawiera i jak go rozpoznać?

Pszczoły zbierają nektar z różnych roślin, w zależności od pory roku. W ulu pojawia się więc surowiec zebrany z kwitnących drzew liściastych, głównie z lip, z dzikiej róży, leśnych malin i borówek, z rumianku i całej gamy dziko rosnących ziół i krzewów. Do tego dochodzi oczywiście spadź, którą pszczoły zbierają równie intensywnie, jak nektar.

Kolor miodu leśnego jest bursztynowy, ale może mieć odcień jasny lub ciemny, w zależności od dostarczonego przez pszczoły surowca. Ciekawe też jest to, że z czasem miód leśny staje się coraz jaśniejszy. Nie powinno nas dziwić, a jedynie utwierdzać, że świeży, jeszcze płynny miód będzie ciemniejszy od tego, który się za jakiś czas skrystalizuje. Wówczas jest oczywiście słodki, ale jego smak i aromat mają wyraźną, przyjemną, żywiczną nutę.

Miód leśny – właściwości lecznicze

Ten gatunek miodu łączy w sobie właściwości wielu innych odmian. Wszystko to właśnie dlatego, że początkowy materiał to zarówno spadź, jak i nektar pochodzących z różnych źródeł. Zatem, ten uniwersalny miód można z powodzeniem stosować w przypadku wielu dolegliwości.

Świetnie sprawdzi się, tak jak każdy inny gatunek, w okresach rekonwalescencji, podnosząc ogólną kondycję i wydolność organizmu. Znacząco wpłynie na formę fizyczną i psychiczną u wszystkich osób wyczerpanych ciężką i intensywną pracą fizyczną jak i umysłową.

Ze względu na swoje silne właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne świetnie sprawdzi się w stanach wszelkich infekcji i chorób górnych dróg oddechowych. Działa dobroczynnie na układ krążenia i efektywnie wzmacnia pracę serca.

Miód leśny zawiera wiele substancji, które potrafią zwalczać wolne rodniki przedostające się lub powstające w organizmie człowieka, dzięki czemu działa antynowotworowo i jednocześnie opóźnia proces starzenia się. Ten gatunek miodu potrafi też neutralizować szkodliwość ołowiu, dlatego polecany jest osobom spędzającym długie godziny przed komputerem.

Proszę pamiętaj, że wskazówki zawarte na naszej stronie nie mogą być potraktowane jako porada medyczna. Każda infekcja, objawy chorobowe oraz zastosowane leczenie powinny być konsultowane z lekarzem. Nawet kuracja naturalnymi produktami może być szkodliwa dla niektórych osób.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *