Miód leśny to miód nektarowo-spadziowy łączący zalety obydwu tych gatunków miodu. Spadź i nektar z których jest produkowany miód leśny, pochodzą z lasów, gdzie rośliny są mniej narażone na działania szkodliwych związków chemicznych czy zanieczyszczeń powietrza. Właśnie dlatego miód leśny jest tak bardzo ceniony.
Oto najważniejsze cechy miodu leśnego:
- produkowany ze spadzi i nektaru leśnych roślin, które nie są poddawane działaniu sztucznych nawozów i zanieczyszczeniom,
- łączy właściwości miodu spadziowego i nektarowego,
- wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych,
- działa antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie,
- eliminuje działanie wolnych rodników, działa antynowotworowo.
Od lat środowiska bartnicze (popierane przez unijne instytucje), apelują do polskiego ministerstwa rolnictwa o ograniczenie stosowania nawozów rolniczych, ponieważ ma to negatywny wpływ na nektar i pyłki kwiatowe, zbierane przez pszczoły. W konsekwencji i w miodzie można znaleźć szkodliwe związki dla zdrowia człowieka. Naturalny miód leśny jest produktem zdecydowanie bardziej ekologicznym i przyjaznym dla naszego organizmu niż miody z nektaru kwiatów zbieranych na polach. Zarówno nektar, jak i spadź potrzebne do produkcji miodu leśnego, są zbierane przez pszczoły w lasach. Tam rośliny są mniej narażone na działanie środków chemicznych, niż te uprawiane na polach, które często są opryskiwane i nawożone różnymi środkami, w tym pestycydami.
Miód leśny – co zawiera i jak go rozpoznać?
[freepik]Pszczoły zbierają nektar z różnych roślin, w zależności od pory roku. W ulu pojawia się więc surowiec zebrany z kwitnących drzew liściastych, głównie z lip, z dzikiej róży, leśnych malin i borówek, z rumianku i całej gamy dziko rosnących ziół i krzewów. Do tego dochodzi oczywiście spadź, którą pszczoły zbierają równie intensywnie, jak nektar.
Kolor miodu leśnego jest bursztynowy, ale może mieć odcień jasny lub ciemny, w zależności od dostarczonego przez pszczoły surowca. Ciekawe też jest to, że z czasem miód leśny staje się coraz jaśniejszy. Nie powinno nas dziwić, a jedynie utwierdzać, że świeży, jeszcze płynny miód będzie ciemniejszy od tego, który się za jakiś czas skrystalizuje. Wówczas jest oczywiście słodki, ale jego smak i aromat mają wyraźną, przyjemną, żywiczną nutę.
Miód leśny – właściwości lecznicze
Ten gatunek miodu łączy w sobie właściwości wielu innych odmian. Wszystko to właśnie dlatego, że początkowy materiał to zarówno spadź, jak i nektar pochodzących z różnych źródeł. Zatem, ten uniwersalny miód można z powodzeniem stosować w przypadku wielu dolegliwości.
Świetnie sprawdzi się, tak jak każdy inny gatunek, w okresach rekonwalescencji, podnosząc ogólną kondycję i wydolność organizmu. Znacząco wpłynie na formę fizyczną i psychiczną u wszystkich osób wyczerpanych ciężką i intensywną pracą fizyczną jak i umysłową.
Ze względu na swoje silne właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne świetnie sprawdzi się w stanach wszelkich infekcji i chorób górnych dróg oddechowych. Działa dobroczynnie na układ krążenia i efektywnie wzmacnia pracę serca.
Miód leśny zawiera wiele substancji, które potrafią zwalczać wolne rodniki przedostające się lub powstające w organizmie człowieka, dzięki czemu działa antynowotworowo i jednocześnie opóźnia proces starzenia się. Ten gatunek miodu potrafi też neutralizować szkodliwość ołowiu, dlatego polecany jest osobom spędzającym długie godziny przed komputerem.
* Proszę pamiętaj, że wskazówki zawarte na naszej stronie nie mogą być potraktowane jako porada medyczna. Każda infekcja, objawy chorobowe oraz zastosowane leczenie powinny być konsultowane z lekarzem. Nawet kuracja naturalnymi produktami może być szkodliwa dla niektórych osób.