22 kwietnia, 2020 Świętujemy Dzień Ziemi!

Świętujemy Dzień Ziemi!

Dziś po raz 50. obchodzimy Światowy Dzień Ziemi – święto, które przypomina o tym, jak ważna jest dbałość o naszą planetę i promuje postawy proekologiczne. Warto w tym dniu wspomnieć o pszczołach – stworzeniach, które determinują nasze życie na Ziemi. Polecamy Ci grę na stronie przeglądarki Google.pl, która odkrywa przed użytkownikiem kilka ciekawostek z życia […]

Czytaj dalej...
22 kwietnia, 2020 miazdzyca-gryczany

Miód gryczany a miażdżyca

Miażdżyca jest bardzo często występującą chorobą układu sercowo-naczyniowego. Nieleczona może być przyczyną zawału serca i udaru niedokrwiennego mózgu. Spożywaj systematycznie miód gryczany i zapobiegnij dolegliwościom, zanim się pojawią. Każda odmiana miodu – w tym również miód gryczany – obniża poziom tzw. złego cholesterolu. Ta właściwość miodu pełni z kolei niebagatelne znaczenie przy zapobieganiu występowania miażdżycy. […]

Czytaj dalej...
22 kwietnia, 2020 Miód gryczany a nowotwory

Miód gryczany a nowotwory

Wśród cennych właściwości i zastosowań miodu gryczanego znajduje się silne działanie antyoksydacyjne – innymi słowy przeciwutleniające. To właśnie dzięki niemu, miód gryczany może być  także stosowany jako środek wspomagający w leczeniu nowotworów. Występowanie nowotworów wśród populacji stale rośnie, uznaje się je za chorobę cywilizacyjną i jedną z najczęstszych przyczyn umieralności na świecie (rocznie z powodu […]

Czytaj dalej...
21 kwietnia, 2020 miod_leczenie

Co leczy miód gryczany?

Właściwości prozdrowotne i dobroczynne działanie miodu gryczanego na organizm człowieka wydają się niedoceniane. Tymczasem jest to odmiana miodu, która swoją skutecznością w walce z drobnoustrojami dorównuje nowozelandzkiemu miodowi manuka. Odpowiedzi na pytanie „co leczy miód gryczany” – można znaleźć w wielu naukowych opracowaniach ogólnodostępnych w internecie. Poniżej przygotowałam dla Ciebie zestawienie najważniejszych właściwości leczniczych tej […]

Czytaj dalej...
21 kwietnia, 2020 Do czego miód gryczany – jak go używać?

Do czego miód gryczany – jak go używać?

Do czego używać miodu gryczanego? Miód gryczany jest jedną z najbardziej wartościowych odmian polskiego miodu. Ma bardzo wiele prozdrowotnych właściwości – potwierdzonych badaniami naukowymi – i z tego względu warto stosować go przede wszystkim, by zapobiegać wielu dolegliwościom oraz wspomagać ich leczenie. Miód gryczany jest polecany m.in. jako środek przeciwzapalny (np. w leczeniu zakażonych ran, […]

Czytaj dalej...
21 kwietnia, 2020 Jak rozpoznać miód gryczany?

Jak rozpoznać miód gryczany?

Jak sprawdzić, czy miód który kupujesz to faktycznie miód gryczany? Skorzystaj z 3 prostych sposobów. Miód gryczany jest stosunkowo łatwy do rozpoznania – ma szczególnie charakterystyczny zapach. Ponieważ jest on produkowany przez pszczoły z nektaru kwiatów gryki, można go rozpoznać po intensywnym gryczanym zapachu. Niektórzy porównują go do zapachu kaszy gryczanej – i faktycznie można […]

Czytaj dalej...
21 kwietnia, 2020 krystalizacja

Czy miód gryczany się krystalizuje?

Miód gryczany krystalizuje się niezwykle długo. Sprawdź, ile czasu potrwa, zanim ta odmiana miodu zgęstnieje. Każda prawdziwy miód – prędzej czy później – ulega krystalizacji. Jest to naturalny proces, który przebiega w roztworach przesyconych. Szybkość procesu krystalizacji zależy od zawartości w danym gatunku miodu ilości glukozy względem pozostałych rodzajów cukrów. Im więcej glukozy, tym szybciej […]

Czytaj dalej...
21 kwietnia, 2020 Miód manuka czy gryczany?

Miód manuka czy gryczany?

Jak się okazuje, polski miód gryczany nie ustępuje swoimi prozdrowotnymi właściwościami miodowi manuka. Dlatego zanim zdecydujesz się wydać worek monet na słoik manuki, zastanów się, czy nie warto najpierw wypróbować działania miodu gryczanego z zaprzyjaźnionej, zaufanej pasieki. Nowozelandzki miód manuka jest jednym z coraz bardziej popularnych miodów – również w Polsce. Wytwarzany jest on z […]

Czytaj dalej...
21 kwietnia, 2020 Z czego jest miód gryczany?

Z czego jest miód gryczany?

Miód gryczany, jak sama nazwa wskazuje, jest produkowany przez pszczoły z nektaru kwiatów gryki zwyczajnej (Fagopyrum sagittatum Gilib.) – tej samej, z której ziaren otrzymujemy kaszę gryczaną. Miód tej odmiany należy do grupy miodów nektarowych (kwiatowych). Kwitnąca gryka jest doskonałym pożytkiem dla pszczół – kwiaty gryki są zapylane głównie przez pszczoły, w mniejszym stopniu przez […]

Czytaj dalej...
10 kwietnia, 2020 Pasieka wiosną

Pasieka wiosną

Wiosna buchnęła pełną parą, pszczoły wyszły z uli i zaczęły gorliwie pracować. Noszą już nie tylko pyłek, ale i miód. Kwitnie pigwa, mniszek i dużo innych pięknych, miododajnych (albo i nie) kwiatów. Drzewka owocowe cu-do-wnie pachną! Chce się żyć. Zerknijcie tylko na zdjęcia, na niektórych nawet udało się uchwycić pszczołę. Wczoraj z dzieciakami dokonaliśmy komisyjnie […]

Czytaj dalej...