Miód gryczany krystalizuje się niezwykle długo. Sprawdź, ile czasu potrwa, zanim ta odmiana miodu zgęstnieje.
Każda prawdziwy miód – prędzej czy później – ulega krystalizacji. Jest to naturalny proces, który przebiega w roztworach przesyconych. Szybkość procesu krystalizacji zależy od zawartości w danym gatunku miodu ilości glukozy względem pozostałych rodzajów cukrów. Im więcej glukozy, tym szybciej miód będzie krystalizował.
Miód gryczany krystalizuje stosunkowo wolno względem innych odmian – z uwagi na nieco mniejszą zawartość w składzie glukozy, wyższą zaś fruktozy (zawartość procentowa glukozy i fruktozy w miodzie gryczanym to 51,6% i 46,59%).
Proces krystalizacji miodu gryczanego będzie przebiegał przez co najmniej kilka miesięcy. Jeśli jednak po ok. 8–12 miesiącach miód ten jest nadal płynny, może to oznaczać, że został zafałszowany. Każdy miód naturalny prędzej czy później zmienia bowiem swoją konsystencję na stałą.
Zdarza się, że miód gryczany podczas krystalizacji ulega rozwarstwieniu. Na górze znajduje się wówczas ciemniejsza, płynna warstwa a na dole gęsta – skrystalizowana. Wynika to z faktu, że proces krystalizacji miodu przebiegał w stosunkowo wysokiej temperaturze np. w ciepłym pomieszczeniu.
Skrystalizowany miód gryczany ma strukturę gruboziarnistą.