Jak sprawdzić, czy miód który kupujesz to faktycznie miód gryczany? Skorzystaj z 3 prostych sposobów.
- Miód gryczany jest stosunkowo łatwy do rozpoznania – ma szczególnie charakterystyczny zapach. Ponieważ jest on produkowany przez pszczoły z nektaru kwiatów gryki, można go rozpoznać po intensywnym gryczanym zapachu. Niektórzy porównują go do zapachu kaszy gryczanej – i faktycznie można w nim wyczuć delikatną jej nutę.
- Dodatkowo miód gryczany – obok miodu spadziowego – należy do najciemniejszych gatunków polskich miodów. Jeśli zatem miód w Twoim słoiku ma ciemną, brunatną, czy brązową barwę, jest to najprawdopodobniej miód gryczany. Ciemny kolor miodu spadziowego – w odróżnieniu od gryczanego – wpada w barwy zielonkawo-szare. Gryczany z kolei jest bardziej czerwonawy. Nie pomylisz też z pewnością zapachów obydwu tych gatunków.
- Trzecią istotną cechą miodu gryczanego, po której łatwo rozpoznać tę odmianę, jest stosunkowo długi czas krystalizacji – do nawet 12 miesięcy.
Także smak miodu gryczanego jest jedyny w sobie i mocno specyficzny – lekko ostry a przede wszystkim mniej słodki od innych miodów.