22 kwietnia, 2020 Miód gryczany a nowotwory

Miód gryczany a nowotwory

Wśród cennych właściwości i zastosowań miodu gryczanego znajduje się silne działanie antyoksydacyjne – innymi słowy przeciwutleniające. To właśnie dzięki niemu, miód gryczany może być  także stosowany jako środek wspomagający w leczeniu nowotworów.

Występowanie nowotworów wśród populacji stale rośnie, uznaje się je za chorobę cywilizacyjną i jedną z najczęstszych przyczyn umieralności na świecie (rocznie z powodu nowotworów umiera ok. 8 mln ludzi!).

Przyczyny nowotworów mają swoje źródła zarówno w genach (tzw. dziedziczne stanowią od 1 do 10% ogólnej ich liczby) jak i w czynnikach zewnętrznych, które są m.in. ściśle związane z naszym stylem życia w tym ze sposobem odżywiania się i aktywnością fizyczną.

Jedną z przyczyn występowania nowotworów są wolne rodniki. Są to cząstki, które w sposób naturalny powstają w naszym organizmie, ale też dostają się do niego z zewnątrz np. z dymem papierosowym. Duża ich ilość w naszym organizmie jest bardzo niebezpieczna. Wolne rodniki degradują nasze DNA – poprzez dołączanie się do zdrowych komórek i w związku z tym mogą być niestety źródłem procesów nowotworowych.

Warto pamiętać, że samo obciążenie onkogenem nie oznacza, że osoba zachoruje. Bardzo ważna jest profilaktyka – odpowiednie badania kontrolne, a także higiena życia. Nikogo już chyba nie trzeba przekonywać, że niezwykle istotne jest przy tym właściwe odżywianie się i dostarczanie organizmowi odpowiednich składników, które przeciwdziałają występowaniu komórek rakowych bądź je zwalczają.

I tu na scenę wchodzą m.in. tzw. zmiatacze wolnych rodników (inaczej przeciwutleniacze lub antyoksydanty) – a wśród nich miód gryczany z bardzo dużą zawartością flawonoidów.

Naukowcy udowodnili, że miód gryczany ma bardzo silne działanie przeciwutleniające (zgodnie z badaniami na poziomie 72% redukcji znacznika spinowego; w porównaniu np. do miodu jasnego typu lipowy – na poziomie 4%). Jest to wiązane z ogólną zawartością w miodzie gryczanym związków polifenolowych – w tym głównie flawonoidów i kwasów fenolowych [„Wyjątkowe działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i antybiotyczne miodu gryczanego” prof. dr hab. Bogdan Kędzia, mgr farm. Elżbieta Hołderna-Kędzia Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu].

Warto zatem wykorzystać właściwości miodu gryczanego w profilaktyce nowotworów i jako środek wspomagający w ich leczeniu.

Jeśli chciałbyś kupić miód gryczany prosto z zaufanej pasieki, polecamy się.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *