Miód rzepakowy może być stosowany w stanach infekcji kataralnych przebiegających z kaszlem i temperaturą. Jego działanie jest jednak nieco słabsze niż w przypadku innych gatunków miodu.
O prozdrowotnych właściwościach miodu rozpisuje się wiele portali internetowych – i to nie bez powodu! Każda odmiana miodu ma działanie przeciwbakteryjne – jednak okazuje się, że na różnych poziomach aktywności.
W przypadku miodu rzepakowego – aktywność antybiotyczna plasuje się na poziomie 18 JA/g miodu. Tymczasem w przypadku np. miodu gryczanego ta aktywność wynosi aż 30 JA/g miodu, a w przypadku lipowego 24,4 JA/g miodu. Czy wobec tego jest sens stosować miód rzepakowy na przeziębienie? Zdecydowanie tak!
Miód rzepakowy – jak każdy gatunek miodu – także wykazuje działanie biobójcze – nawet jeśli na niższym poziomie niż miód gryczany czy lipowy. Jeśli masz w domu słoiczek miodu rzepakowego, wykorzystaj to i wspomóż organizm w walce z drobnoustrojami.
Rozcieńcz miód wodą (łyżka na szklankę) – w takim roztworze tworzy się związek chemiczny o nazwie nadtlenek wodoru, który działa silnie przeciwbakteryjnie. W ten sposób zwiększasz działanie bakteriobójczych właściwości miodu.