Miód akacjowy zwalcza wirusy, leczy zapalenia gardła, ma działanie wspomagające w kuracji chorób układu moczowego. Ma silne właściwości antybakteryjne. Znajduje też zastosowanie przy leczeniu antybiotykami, gdyż chroni układ pokarmowy przed drażniącym działaniem tych silnych leków. Miód akacjowy to pokarm sportowców, uczniów i osób, które pracują fizycznie. Ale uwaga! Odradza się jego stosowanie u osób z cukrzycą, bo ma wysoki indeks glikemiczny.
Miód akacjowy to najbardziej uwielbiana odmiana miodu przez dzieci. Tak jak inne gatunki, może przynieść wiele korzyści dla zdrowia i kondycji człowieka. Jeśli więc potraktujemy go, jako produkt wspomagający leczenie wielu dolegliwości, to chyba nie można wymyślić sobie smaczniejszego lekarstwa.
Miód akacjowy – właściwości
Działanie miodu akacjowego w 5 punktach:
- Ma silne właściwości antywirusowe (np. leczy zapalenia gardła)
- Wspomaga leczenie infekcji bakteryjnych
- Chroni układ pokarmowy przed podrażnieniami przy przyjmowaniu antybiotyków
- Działa moczopędnie i wspomaga leczenie zapalenia pęcherza i innych chorób układu moczowego
- Znajduje zastosowanie w żywieniu sportowców, uczniów i osób, które podejmują duży wysiłek fizyczny
Szczegóły poniżej.
Miód akacjowy – leczy przeziębienia i choroby układu moczowego
Właściwości miodu akacjowego są podobne, jak w przypadku innych miodów, ale jest to szczególnie cenny gatunek polecany w przypadku jakże częstych przeziębień występujących w okresie jesiennym. Działa bardzo skutecznie, zwalczając wiele bakterii, a jeśli już dojdzie do infekcji bakteryjnej, efektywnie zwalcza namnażanie się tych drobnoustrojów.
Miód akacjowy ma bardzo silne działanie wzmacniające organizm. Warto pić letnią wodę z dodatkiem miodu akacjowego i cytryny, bo to idealna ochrona przed infekcjami wirusowymi, o które jesienią i zimą szczególnie łatwo. Miód akacjowy jedzony w czystej postaci ma działanie świetnie łagodzące ból gardła i działa znacznie skuteczniej niż dostępne tabletki do ssania, które mają uśmierzać ból. Biorąc pod uwagę, że w tabletkach wykorzystuje się sztuczne, chemiczne aromaty i barwniki, warto je zastąpić miodem akacjowym.
Ten rodzaj miodu odgrywa też niebagatelne znaczenie w sytuacjach, gdy konieczne jest przyjmowanie antybiotyków. Spożywając czysty miód, dostarczamy naturalnej ochrony dla całego przewodu pokarmowego, w tym dla żołądka, który często zbyt obciążony lekami po prostu odmawia współpracy.
Jedzenie miodu akacjowego znacznie ułatwia leczenie infekcji bakteryjnych układu moczowego. Ten rodzaj miodu ma działanie wybitnie moczopędne, a także efektywnie wspomaga leczenie częstych zapaleń pęcherza.
Miód akacjowy – wartości odżywcze
Miód akacjowy stosować warto nie tylko w czasie przeziębień i innych infekcji. W swoim składzie ma bardzo duże ilości cukrów prostych, które są znakomitym źródłem „szybkiej” energii i siły. Z tego właśnie powodu polecany jest dzieciom, młodzieży i sportowcom. Osoby uczące się, poddane dużemu wysiłkowi intelektualnemu, powinny jeść miód, bo to znakomity środek wspomagający przebieg wielu procesów mózgowych. Sportowcy oraz osoby narażone na duży wysiłek fizyczny, właśnie jedząc miód, są w stanie uzupełnić zużyte wcześniej pokłady energetyczne.
Osoby z cukrzycą muszą uważać
Niestety, miód akacjowy ma wysoki indeks glikemiczny, więc osoby ze zdiagnozowaną cukrzycą muszą szczególnie uważać. Nie mogą one jeść miodu w dużych ilościach, bo to wpłynie natychmiast na zaburzenia poziomu cukru we krwi. Osoby z tą dolegliwością, o ile systematycznie kontrolują parametry krwi, mogą tylko od czasu do czasu pozwolić sobie na odrobinę tej słodyczy. W takim wypadku rekomendowany jest bardziej miód gryczany
Miód akacjowy – kalorie
Wartość kaloryczna miodu akacjowego jest podobna do innych gatunków. W 100 gramach tego przysmaku kryje się około 320-350 kalorii. To naprawdę dość dużo. Osoby z nadwagą powinny więc kontrolować ilość spożywanego miodu, także akacjowego.