6 maja, 2020 Miód wielokwiatowy – wartości odżywcze – sprawdź, ile zawiera kcal

Miód wielokwiatowy – wartości odżywcze – sprawdź, ile zawiera kcal

Średnia wartość odżywcza miodu to 325 kcal na 100 g. Miód wielokwiatowy nie jest w tej mierze wyjątkiem. Także ta odmiana to ok. 320 kcal na 100 g.

Oto praktyczne zestawienie:

  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego zawiera ok. 70 kcal
  • 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego zawiera  ok. 40 kcal
  • 100 g miodu wielokwiatowego zawiera ok. 320 kcal

Porównując miód wielokwiatowy do białego cukru – 100 g cukru to 386 kcal. Wartości kaloryczne cukru i miodu są zbliżone, ale warto pamiętać, że miód mimo swojej kaloryczności zawiera wiele cennych substancji odżywczych takich jak:

  • witaminy – m.in. A, B, C i PP,
  • związki flawonoidowe,
  • biopierwiastki takie jak potas (do 4 mg/g), fosfor, magnez i wapń, a także żelazo, krzem, siarka, miedź, fluor, cynk i mangan,   
  • kwas foliowy.

Miód zawiera cukry (głównie proste – glukozę i fruktozę), białka, enzymy, kwasy organiczne, związki polifenolowe, olejki eteryczne, barwniki, w niewielkich ilościach makro- i mikroelementy oraz witaminy. Dodatkowo w jego skład wchodzą substancje o właściwościach antyoksydacyjnych (związki polifenolowe, kwasy organiczne, barwniki) i antybakteryjnych (oksydaza glukozy, lizozym). Warto używać go jako substancji słodzącej, pamiętając jednak o tym, że wysoka temperatura niszczy jego cenne właściwości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *