Nurtuje Cię pytanie, czy miód się psuje i jaki jest jego termin przydatności do spożycia? Niektóre składniki i substancje, które posiadamy w kuchni, nabywamy zazwyczaj w dużych ilościach. Takie rozwiązanie okazuje się zwykle bardziej ekonomiczne i po prostu wygodniejsze. Do tych artykułów należy z pewnością miód. Sprawdź zatem, czy warto mieć w spiżarce kilka różnych rodzajów miodu i czy miód nie zepsuje się po kilku miesiącach.
Termin ważności miodu – czy miód się psuje?
Odpowiedź na pytanie – czy miód się psuje – jest dość prosta: jeśli jest prawdziwy i czysty, nie zepsuje się przez wiele lat. Przykład? W 2012 roku podczas wykopalisk w Gruzji odkopano wielki dzban, a w nim – skrystalizowany miód, który wciąż nadawał się do jedzenia. Wiek tego znaleziska oszacowano na 5500 lat. Jeśli więc swój miód nabędziesz z zaufanego źródła, nie musisz się martwić o trwałość dużego słoja. Ba – nawet jeśli, co wątpliwe, nie uda Ci się go zużyć, zawsze możesz zapisać go w spadku dzieciom i wnukom ?
Dlaczego miód się nie psuje?
Po przeczytaniu powyższych rewelacji nasuwa się słuszne pytanie – z czego wynika fakt, że miód się nie psuje? Za jego niesamowitą trwałość odpowiada nadtlenek wodoru. Substancja ta jest wynikiem utleniania glukozy do kwasu glukonowego. Tę reakcję z kolei zawdzięczamy nikomu innemu, jak tylko pszczołom – proces utlenienia glukozy jest bowiem możliwy dzięki specjalnemu enzymowi o nazwie inwertaza zawartemu w ślinie pszczół. Dodatkową konserwację zapewniają miodom flawonoidy – to związki o właściwościach grzybobójczych, antybakteryjnych i przeciwutleniających.
Uwaga! Jak już zaznaczyliśmy, wszystkie te właściwości odnoszą się do miodu czystego. Łatwo jednak możemy zepsuć miód. W jaki sposób? Często zdarza się, że do słoika z miodem wkładamy nóż lub łyżeczkę z resztkami innych substancji, jak masło czy dżem – i właśnie one mogą się zepsuć, nadając całemu słoikowi miodu nieprzyjemny posmak i psując go na dobre. Trzeba więc bardzo uważać, jeśli chodzi o konsumpcję miodu równocześnie z innymi składnikami.
Co zrobić, gdy miód się zestali?
Choć, jak już sobie powiedzieliśmy, miód się nie psuje, z biegiem czasu zmienia konsystencję z płynnej na cukrową, skrystalizowaną. Nie wpływa to jednak na jego właściwości i nie oznacza, że termin ważności miodu upłynął. Co więc zrobić ze skrystalizowanym miodem? Wystarczy nieco go podgrzać (bardzo uważając na temperaturę, która niszczy cenne właściwości miodu), a z powrotem zmieni konsystencję na płynną i lejącą. Wiele osób woli go właśnie w takiej postaci – warto więc wiedzieć, że istnieje droga odwrotu z twardej postaci miodu do płynnej.
Jeśli chcesz poczytać o właściwościach różnych gatunków miodu, sprawdź artykuł: Miód pszczeli – rodzaje, właściwości