Miód wrzosowy jest najbardziej esencjonalnym ze wszystkich dostępnych miodów. W smaku jest jednocześnie gorzki, słodki i ostry. Jakie ma właściwości? Przede wszystkim jako jedyny jest bogaty w kwas foliowy i cholinę, a także w inhubinę, czyli substancję zapobiegającą rozprzestrzenianiu wirusów i bakterii w organizmie. Działa też moczopędnie – jest polecany wszystkim tym, którzy mają problemy nefrologiczne oraz wspomaga naturalną perystaltykę jelit.
Miód wrzosowy – kolor, zapach smak
Miód wrzosowy jest bardzo esencjonalny z uwagi na wysoką zawartość olejków eterycznych. Posiada intensywny, naturalny zapach wrzosu. W smaku jest zarówno słodki, jak i ostry i gorzkawy, co zdecydowanie wyróżnia go spośród innych rodzajów miodu. Jeśli chodzi o barwę, opisuje się ją jako rubinowo-brunatną (raczej ciemną). Miód wrzosowy w stanie płynnym przyjmuje galaretowatą postać – ma to związek z wysoką zawartością białek i dekstryn. Podczas procesu krystalizacji staje się lekko pomarańczowy, masłowaty i ziarnisty.
Jakie właściwości lecznicze ma miód wrzosowy?
Jeśli chodzi o lecznicze właściwości miodu wrzosowego, w porównaniu z innymi miodami nie zawiera zbyt wielu witamin. Jego witaminowy repertuar ogranicza się właściwie do witamin A, B oraz B6. W żadnym wypadku nie oznacza to jednak, że nie jest on zdrowy – wszystko rekompensują bowiem inne substancje, które znajdziesz w miodzie wrzosowym. Najważniejsze z nich to:
- wolne aminokwasy,
- biopierwiastki takie jak: żelazo, potas, fosfor, wapń, magnez, chlor, sód i wiele innych
- inhubina – substancja, która zapobiega rozprzestrzenianiu się bakterii i wirusów w organizmie człowieka,
- kluczowe dla Twojego zdrowia neurohormony, takie jak kwas foliowy, cholina, acetyloholina czy kwas nikotynowy
Na co dobry miód wrzosowy?
Wymienione substancje, a w szczególności inhibina, sprawiają, że ma on właściwości antyseptyczne. Jest też uważany za doskonały naturalny antybiotyk, a wysoka zawartość olejków eterycznych sprawia, że skutecznie rozgrzewa. Świetnie więc sprawdzi się w stanach zapalnych organizmu, chroniąc go przed rozwojem zakażeń. Miód wrzosowy polecany jest przez lekarzy także tym pacjentom, którzy mają problemy z nerkami i układem moczowym. Działa bowiem moczopędnie i bakteriobójczo.
Właściwości miodu wrzosowego czynią go także świetnym naturalnym specyfikiem dla wszystkich, którzy borykają się ze schorzeniami układu pokarmowego. Miód wrzosowy ułatwia trawienie, wspomaga przyswajanie substancji odżywczych i reguluje pracę jelit. Warto więc sięgać po niego w przypadku stanów zapalnych żołądka i jelit objawiających się biegunkami i wymiotami.
* Proszę pamiętaj, że wskazówki zawarte na naszej stronie nie mogą być potraktowane jako porada medyczna. Każda infekcja, objawy chorobowe oraz zastosowane leczenie powinny być konsultowane z lekarzem. Nawet kuracja naturalnymi produktami może być szkodliwa dla niektórych osób.