10 grudnia, 2019 Jaki miód dobry na serce?

Jaki miód dobry na serce?

Jeśli masz problemy z sercem, do swojej diety powinieneś wprowadzić prawdziwy miód. Który najlepiej wybrać? Na problemy sercowo-naczyniowe polecany jest miód rzepakowy. Sprawdź, co zawiera ten rodzaj miodu i dzięki czemu zbawiennie wpływa na serce.

Miód działa profilaktycznie i wspomaga leczenie niewydolności serca oraz miażdżycy naczyń krwionośnych. Jest niezwykle pomocny przy niwelowaniu niepożądanych skutków choroby niedokrwiennej, nadciśnienia krwi, a także innych dolegliwości serca. Nie każdy miód jest jednak skuteczny w równym stopniu. Największe zalety ma miód rzepakowy, ale też nie w każdej postaci. Dowiedz się, jak działa miód i jak go należy przyjmować.

Miód dobry na serce

Fakt, że miód pozytywnie działa na serce i wspomaga kondycję całego organizmu udowodniono naukowo mniej więcej w latach 50. ubiegłego stulecia. Wówczas potwierdzono, że miód wzmacnia skurcze serca oraz poszerza naczynia krwionośne, zapewniając w ten sposób o wiele lepsze ukrwienie naczyń wieńcowych. Miód zawiera łatwo przyswajalną glukozę i fruktozę, czyli cukry o zdolności szybkiego wspomagania pracy serca.

Warto jednak pamiętać, że miód powszechnie stosowany jako słodzik do gorącej herbaty lub kawy, traci swoje zdolności dobroczynnego wpływu na zdrowie. Miód może być używany do napojów, ale nie mogą one mieć temperatury wyższej niż 40 stopni Celsjusza. Z tego też powodu, dodawanie go do innych potraw, poddawanych potem obróbce termicznej, zwiększa tylko walory smakowe.

Dobrym rozwiązaniem jest natomiast stosowanie miodu jako dodatku do twarogu i kanapek, bo wówczas spożywany jest w swoim naturalnym stanie i zachowuje wszystkie właściwości. Jakiś czas temu odkryto także, że miód wchłaniany do organizmu jest już w ustach poprzez system naczyń krwionośnych, dlatego jedząc go, warto potrzymać go w ustach przez dłuższą chwilę.

Dlaczego miód pomaga na serce

Ta najlepsza dla serca odmiana miodu pozyskiwana jest w okresie kwitnienia rzepaku. Przepiękne, intensywnie żółte pola, to miejsce pracy pszczół zwykle na przełomie kwietnia i maja. Miód rzepakowy zawiera bardzo dużo glukozy i niewiele wody, stąd proces jego krystalizacji trwa tylko kilka dni. Ten pszczeli produkt ma jasny kolor, bardzo delikatny smak i niezbyt agresywny aromat.

W swoim składzie zawiera przede wszystkim cukry proste, które z łatwością wchłaniają się do organizmu i są znakomitym, naturalnym zastrzykiem energii. Oprócz glukozy i fruktozy w miodzie rzepakowym można znaleźć:

  • bardzo cenne flawonoidy,
  • związki goryczkowe,
  • kwas nikotynowy oraz
  • cholinę, która aktywnie wspomaga pracę serca i mózgu w zakresie pamięci długotrwałej.

Odpowiednia ilość choliny w organizmie zmniejsza także ryzyko wystąpienia demencji i choroby Alzheimera.

Zawarty w miodzie rzepakowym bor wspomaga prawidłową pracę tarczycy oraz reguluje poziom wydzielanych hormonów. Miód rzepakowy to także witaminy C i K oraz cały wachlarz witamin z grupy B.

Włączenie miodu rzepakowego do codziennej diety zalecane jest w zasadzie każdemu. Jednak osoby z dolegliwościami ze strony układu sercowo-naczyniowego powinny stosować tak zwaną kurację miodową, która znakomicie zadziała profilaktycznie lub będzie wspierać proces leczenia. Godzinę przed każdym posiłkiem należy zjeść jedną lub dwie łyżki miodu rzepakowego. Na efekty takiej kuracji trzeba poczekać kilka tygodni. Niektórzy, aby wzmocnić działanie miodu, rozpuszczają go w letnich naparach przyrządzanych z owoców dzikiej róży.

Proszę pamiętaj, że wskazówki zawarte na naszej stronie nie mogą być potraktowane jako porada medyczna. Każda infekcja, objawy chorobowe oraz zastosowane leczenie powinny być konsultowane z lekarzem. Nawet kuracja naturalnymi produktami może być szkodliwa dla niektórych osób.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *