15 marca, 2019

Miód malinowy – właściwości, działanie, zastosowanie

Miód malinowy podobnie jak sok malinowy działa napotnie i ma właściwości rozgrzewające. Znajduje zatem zastosowanie przy wszelkich infekcjach i przeziębieniach. Polecany także w leczeniu anemii. Pobudza krążenie, obniża ciśnienie. Jest źródłem wielu witamin i mikroelementów. A to jedynie niektóre jego zalety.

Poniżej o właściwościach, działaniu i zastosowaniu miodu malinowego w 6 punktach:

  1. Działa napotnie i rozgrzewająco – jest polecany przy przeziębieniach i infekcjach
  2. Zawiera wiele witamin w tym B1, B2, B6, B12
  3. Jest źródłem mikroelementów – potasu, magnezu, wapnia, manganu i fosforu
  4. Pobudza trawienie, zwiększa wydzielanie żółci, wspomaga wątrobę
  5. Obniża ciśnienie, poprawia krążenie
  6. Wspomaga produkcję hemoglobiny – jest polecany przy anemii

Więcej na temat właściwości miodu malinowego przeczytasz poniżej.

Polecam Ci również inne artykuły dotyczące działania i zastosowania różnych rodzajów miodu:

Miód lipowy – właściwości, zastosowanie, działanie

Miód gryczany – kiedy go jeść?

Miód rzepakowy – na co najlepszy

Miód faceliowy – jakie ma właściwości?

Miód malinowy – właściwości lecznicze

Miód malinowy zawiera mnóstwo kwasów organicznych, jak choćby kwas jabłkowy, cytrynowy czy glukonowy. Wspomnieliśmy już, że aromatyczny miód malinowy swój zapach zawdzięcza olejkom eterycznym – jest ich w tej odmianie miodu ponad 50. Poza doznaniami zapachowymi sprawiają też, że miód malinowy doskonale sprawdza się w leczeniu sezonowych przeziębień.

Inne substancje, które wchodzą w skład miodu malinowego i ubogacają jego lecznicze właściwości, to m.in.:

  • mikroelementy – potas, chlor, magnez, wapń, mangan, fosfor
  • witaminy – B1, B2, B6, B12.

Zastosowanie miodu malinowego

Jak skład miodu malinowego przekłada się na jego właściwości i kiedy warto po niego sięgać? Miód malinowy jest szczególnie polecany osobom narzekającym na przewlekłe zmęczenie i pozbawionym energii. Wzmacnia on i odpręża, dobrze więc mieć go pod ręką w stanach podwyższonego napięcia, a także w okresie przesileń pogodowych. Działa rozgrzewająco i napotnie, co czyni go skutecznym lekiem na przeziębienia i grypy. Walory smakowe sprawiają też, że z pewnością przypadną do gustu dzieciom.

Miód malinowy to też prawdziwy skarb dla tych, którzy borykają się z chorobami układu krwionośnego. Poprawia krążenie krwi, obniża ciśnienie, a dodatkowo pobudza produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny. Wpłynie też dodatnio na trawienie – wzmacnia i chroni wątrobę, zwiększa także produkcję żółci.

Miód malinowy – smak i zapach

Miód malinowy z uwagi na to, że zawiera wiele olejków eterycznych, wyróżnia się intensywnym owocowym zapachem. Bezpośrednio po pozyskaniu ma kolor złocisty, jasny, zaś w procesie krystalizacji staje się niemal śnieżnobiały. W smaku okazuje się zazwyczaj słodki i lekko kwaskowaty jednocześnie – im późniejsza odmiana malin, tym słodszy miód z jej kwiatów.

Miód malinowy to mniej znana i powszechna odmiana miodu. Wynika to przede wszystkim z faktu, że w porównaniu z innymi miodami jest on trudno dostępny. Maliny kwitną bowiem krótko i pszczoły nie mają więc zbyt wiele czasu na nektarowe zbiory. Pierwsze malinowe żniwa w ulu przypadają na koniec maja, kiedy zakwitają wczesne odmiany malin. Drugi pracowity okres rozpoczyna się pod koniec sierpnia i trwa do końca listopada – wiele odmian malin bowiem kwitnie bardzo późno. Warto po nią sięgnąć, bo jest  niezwykle aromatyczna i smaczna, a przy tym ma szerokie zastosowanie lecznicze.

Proszę pamiętaj, że wskazówki zawarte na naszej stronie nie mogą być potraktowane jako porada medyczna. Każda infekcja, objawy chorobowe oraz zastosowane leczenie powinny być konsultowane z lekarzem. Nawet kuracja naturalnymi produktami może być szkodliwa dla niektórych osób.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *