Pod nazwą Methylglyoxal (w skrócie MGO lub inaczej metyloglioksal), kryje się substancja, która jest naturalnym antybiotykiem, hamującym wzrost i rozwój bakterii, grzybów i wirusów. Najwyższe stężenie MGO występuje w miodach manuka, pochodzących z Nowej Zelandii, jednak w europejskich, a dokładniej polskich również go znajdziemy. Z uwagi na trudną pisownię i wymowę spotykane są inne (błędne) […]
Miód manuka – właściwości, działanie, zastosowanie
Ponadprzeciętna zawartość w tym miodzie methylglyoxalu (MGO) sprawia, że ma on wybitne działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i antygrzybiczne. Z tego powodu jego zastosowanie w profilaktyce sezonowych infekcji i przeziębień jest niezastąpione.
Miód malinowy – właściwości, działanie, zastosowanie
Miód malinowy podobnie jak sok malinowy działa napotnie i ma właściwości rozgrzewające. Znajduje zatem zastosowanie przy wszelkich infekcjach i przeziębieniach. Polecany także w leczeniu anemii. Pobudza krążenie, obniża ciśnienie. Jest źródłem wielu witamin i mikroelementów. A to jedynie niektóre jego zalety.
Miód lipowy – właściwości, działanie, zastosowanie
Miód lipowy ma silne właściwości przeciwwirusowe i antybakteryjne, dlatego jest szczególnie zalecany w przypadku przeziębienia i grypy. Ze względu na wyjątkowy skład ma także działanie uspokajające i stosuje się go na problemy z zasypianiem. Zalecany również w okresie rekonwalescencji po chorobie – przyspiesza regenerację organizmu. Sprawdź wyjątkowy skład miodu lipowego i przeczytaj więcej o jego […]
Jaki miód na co? Sprawdź, jakim miodem się leczyć
Miód działa bakteriobójczo, antywirusowo i przeciwgrzybicznie. Przez niektórych nazywany jest nawet naturalnym antybiotykiem. Od lat używa się miodu przy wszelkich skaleczeniach i nawet oparzeniach, bo przyspiesza gojenie się ran. Hamuje procesy powstawania i rozwoju próchnicy. To wszystko sprawia, że jest to jedna z najzdrowszych, słodkich przekąsek na świecie. Miód leczy wiele dolegliwości. Różne jego rodzaje […]
Jak powstaje miód? 7 etapów
Pszczoły tworzą miód z nektarów i spadzi pochodzących z roślin. Jeśli chcesz poznać proces powstawania miodu od pyłku do pięknej, bursztynowej cieczy – sprawdź!
Miód gryczany (ciemny) – właściwości, działanie zastosowanie
Miód gryczany ma działanie przeciwmiażdżycowe, zawiera rutynę oraz witaminy B i C. Osoby często chorujące na nieżyt górnych dróg oddechowych docenią jego przeciwbakteryjne właściwości. Miód gryczany znajduje także zastosowanie w kosmetyce – dodany do maseczek i peelingów skutecznie leczy trądzik i rozjaśnia blizny potrądzikowe. Ma również działanie przeciwzmarszczkowe. Miód gryczany ma działanie przeciwmiażdżycowe, zawiera rutynę oraz witaminy […]
Miód faceliowy właściwości, działanie i zastosowanie
Miód faceliowy pomaga w leczeniu anemii, bo zawiera duże ilości żelaza i magnezu. Wzmacnia odporność, wspomaga w walce z grypą, przeziębieniem a także astmą oskrzelową. Ma łagodny, tradycyjny miodowy smak. Przeczytaj więcej o właściwościach i działaniu miodu faceliowego.
Miód ekologiczny – jakie normy spełnia
Miody ekologiczne nie są łatwe w produkcji i wymagają od pszczelarza wieloletnich starań. Miód ekologiczny musi spełniać szereg określonych przepisami wymogów. Czasami zdarza się, że o danym produkcie w celach marketingowych mówi się „ekologiczny”, choć nie odpowiada żadnej z niżej opisanych norm. Jeśli więc zależy Ci, by spożywany przez Ciebie miód był w 100% ekologiczny, […]
Jaki miód najlepszy dla dziecka?
Dzieci zazwyczaj lubią łagodne miody niecharakteryzujące się specyficznym smakiem czy zapachem. Z tego powodu ich ulubionymi gatunkami jest miód akacjowy, rzepakowy i wielokwiatowy. Warto pamiętać, że z uwagi na fakt, że miód jest silnym alergenem, pediatrzy nie zalecają podawania dzieciom miodu przed ukończeniem przez nie pierwszego 1. roku życia. Warto jednak wprowadzić miód do jadłospisu […]