Dzieci zazwyczaj lubią łagodne miody niecharakteryzujące się specyficznym smakiem czy zapachem. Z tego powodu ich ulubionymi gatunkami jest miód akacjowy, rzepakowy i wielokwiatowy. Warto pamiętać, że z uwagi na fakt, że miód jest silnym alergenem, pediatrzy nie zalecają podawania dzieciom miodu przed ukończeniem przez nie pierwszego 1. roku życia. Warto jednak wprowadzić miód do jadłospisu dziecka, bo podając mu ten naturalny środek, możemy wzmocnić jego układ odpornościowy, zmniejszyć ból gardła czy zlikwidować kaszel. A to przecież jedynie część jego dobroczynnych właściwości.
Jaki miód będzie najlepszy dla dzieci? Jeśli zastanawiasz się, który rodzaj najbardziej posmakuje Twojemu dziecku, przeczytaj nasze wskazówki.
Smaki i zapachy miodu
Subiektywnie rzecz ujmując, najbardziej ostry, a wręcz pikantny smak ma miód gryczany. Pachnie wyraźnie kwiatami gryki. Ani smak ani zapach tego miodu nie powala na kolana, a wielu dorosłych spożywa go tylko i wyłącznie ze względów zdrowotnych. Trudno się więc spodziewać, że miód gryczany będzie smakował maluchowi.
Podobnie rzecz się ma z miodem spadziowym, bo w jego smaku wyraźnie wyczuwa się nuty żywicy. Ten miód jest ostry i naprawdę specyficzny w smaku. Jego kolor bywa również czasem mało zachęcający, bo może on mieć barwę czarną lub wręcz zgniłozieloną. Jednak nie można nie dostrzegać niezwykłych walorów zdrowotnych, których nie znajdziemy w innych gatunkach miodu.
Dzieci chętnie jedzą najbardziej popularną odmianę miodu, czyli miód wielokwiatowy. W zależności od tego, gdzie pszczoły zbierały nektar i pyłki kwiatowe, miód taki może mieć różny smak i zapach, ale zwykle jest on przyjemny i aromatyczny. Warto też pamiętać, że miód wielokwiatowy zbierany wiosną jest bardzo delikatny w smaku i stonowany czy łagodny smak. Miód letni ma zdecydowanie ostrzejszy smak, a jego zapach jest bardzo silny.
Maluchy zwykle uznają miód wielokwiatowy za najsmaczniejszy, ale… Jeśli będą miały możliwość spróbowania miodu akacjowego, to potem mogą być problemy z jedzeniem innych rodzajów miodu. Miód akacjowy nie posiada nawet odrobiny goryczy, kwasowości czy czegoś, co mogłoby nie odpowiadać kubkom smakowym najwybredniejszego malucha. Dodatkowo miód akacjowy jest chyba najbardziej słodką odmianą miodu, a słodycz dzieciaki przecież uwielbiają. To samo dotyczy miodu rzepakowego. Sprawdź właściwości miodu rzepakowego i dowiedz się, jakie działanie ma miód akacjowy.
Wielu rodziców próbuje więc zastępować słodycze właśnie miodem akacjowym i rzepakowym. Często faktycznie podanie dziecku kanapki z twarogiem i miodem akacjowym, skutecznie oddala ochotę na pączka czy drożdżówkę, bo taka przekąska to smakowa uczta dla podniebienia malucha spragnionego słodkości.
Dlaczego warto podawać dziecku miód?
Dzięki swoim właściwościom, miód znacząco wzmacnia odporność małego człowieka. Ten przysmak świetnie działa antywirusowo i antyseptycznie, co sprawia, że w okresach, gdy nasze dzieci narażone są na infekcje, miód jest nieoceniony. Działa jak naturalny antybiotyk, nie dopuszcza do infekcji lub po prostu skutecznie je zwalcza. Miód świetnie wzmacnia pracę serca i odżywia mózg.
Miodu warto używać codziennie, zastępując nim niezdrowy cukier. Można go dodawać do mleka, herbaty czy nawet kaszki. Trzeba jednak pamiętać, że w temperaturze wyższej niż 40 stopni Celsjusza, miód traci swoje cenne właściwości. Z tego właśnie powodu należy go dodawać do napojów i dań, które nie są już gorące.
* Proszę pamiętaj, że wskazówki zawarte na naszej stronie nie mogą być potraktowane jako porada medyczna. Każda infekcja, objawy chorobowe oraz zastosowane leczenie powinny być konsultowane z lekarzem. Nawet kuracja naturalnymi produktami może być szkodliwa dla niektórych osób.