Miód spadziowy występuje w dwóch odmianach. Iglasty – o łagodnym smaku, z delikatną nutą żywicy, jest bardzo ciemny, w Polsce produkowany głównie ze spadzi z sosen i świerków. Miód spadziowy liściasty – na początku jest jasny, z upływem czasu i pod wpływem tlenu i światła – ciemnieje. Produkowany jest przede wszystkim ze spadzi klonowej, brzozowej czy bukowej. Skorzystaj z leczniczych właściwości miodu spadziowego, jeśli męczą Cię nawracające infekcje górnych dróg oddechowych.
Z czego powstaje miód spadziowy?
Miód spadziowy, jako jedyny rodzaj miodu, nie jest produkowany z nektaru, który pszczoły zbierają z kwiatów. Z czego więc powstaje miód spadziowy? Wytwarzany jest przez pszczoły ze spadzi, która jest wydaliną mszyc żerujących na roślinach. Mszyce wysysają sok z roślin, z którego pobierają tylko potrzebne im białko, a w swoich wydalinach pozostawiają wszystkie cukry.
Ponieważ potrzebują tego białka całkiem sporo, to przerabiają ogromne ilości roślinnego soku i tym samym pozostawiają na drzewach spadź, którą można zaobserwować w formie maleńkich kropelek na liściach lub igłach drzew.
Dla mszyc najbardziej atrakcyjne są jodły. W najlepszych okresach spadziowych, w ciągu godziny, na tym drzewie można znaleźć nawet 4 kg spadzi.
Miód spadziowy – jak powstaje?
Cały proces produkcyjny to ogromna praca pszczół. Pszczoły mieszają w wolu miodowym spadź z wydzieliną gruczołów ślinowych, a następnie zanoszą ją do ula. Tam spadź odbierają pszczoły-robotnice, które z kolei mieszają ją ze swoją śliną, a następnie umieszczają w pierwszej komórce plastra w ulu. Potem ten półprodukt przenoszony jest do kolejnych komórek, gdzie przechodzi proces odparowania wody. Ale faza przenoszenia nektaru z komórki do komórki to też etap dojrzewania miodu. W tym okresie sacharoza znajdująca się w spadzi zostaje przekształcana w cukry proste, które w końcowej fazie stanowią nawet 75−80% wszystkich cukrów zawartych w miodzie.
Właściwości miodu spadziowego
Ten rodzaj miodu jest wyjątkowo skuteczny w profilaktyce i wspomaganiu leczenia chorób dróg oddechowych. Ma właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i wykrztuśne. Jest pomocny w leczeniu wszelkich przeziębień, ale także poważnych chorób, jak zapalenie oskrzeli czy płuc.
Miody spadziowe potrafią także przeciwdziałać miażdżycy naczyń krwionośnych, wspomagając tym samym pracę serca. Dzieje się tak, ponieważ miód spadziowy zawiera ogromne ilości flawonoidów. Poleca się go więc także przy wszelkich nieprawidłowościach pracy układu nerwowego.
Ze względu na właściwości przeciwnowotworowe, umiejętność neutralizacji toksycznych substancji trafiających do organizmu, miód spadziowy jest polecany osobom po leczeniu sterydami czy antybiotykami. Powinni go też włączyć do swojej diety wszyscy, którzy pracują przy produkcji niebezpiecznych substancji, bo miód spadziowy ma także właściwości odtruwające.
Miód spadziowy iglasty
Miód powstający ze spadzi zbieranej na drzewach iglastych ma łagodny smak z charakterystyczną nutą smakowo-zapachową żywicy tych drzew. Jest bardzo ciemny, czasem prawie czarny. Choć najwięcej można go zebrać na jodłach, to w Polsce, z powodu stosunkowo niewielkich zasobów jodeł, zbierany jest głównie z sosen i świerków. Jest idealny przy wszelkich schorzeniach dróg oddechowych, sprawdza się przy zaparciach, biegunkach oraz przy dolegliwościach sercowych.
Miód spadziowy liściasty
Spadź zbiera się także z drzew owocowych i liściastych. Miód powstający z tego pierwszego rodzaju drzew ma przepiękny złocisty kolor i niezwykły, kwiatowy aromat. Natomiast miód ze spadzi liściastej, zbieranej głównie z lip, klonów, brzóz, buków czy głogu na początku ma jasny kolor, ale ciemnieje on pod wpływem światła i tlenu. Ten rodzaj miodu świetnie wspomaga leczenie wszelkich chorób nerek i dróg moczowych. Ma też dobroczynny wpływ na kondycję wątroby i dróg żółciowych.
Miód spadziowy – właściwości lecznicze
Pomimo naprawdę znakomitych właściwości miodu spadziowego, które wspomagają profilaktykę i leczenie wielu chorób, trzeba pamiętać, że miód ten nie jest lekarstwem. Samodzielnie nie jest on w stanie walczyć z poważnymi chorobami. Jednak jeśli będzie stałym składnikiem posiłków, to można wielu chorobom zapobiec lub efektywnie wspomóc ich leczenie.
* Proszę pamiętaj, że wskazówki zawarte na naszej stronie nie mogą być potraktowane jako porada medyczna. Każda infekcja, objawy chorobowe oraz zastosowane leczenie powinny być konsultowane z lekarzem. Nawet kuracja naturalnymi produktami może być szkodliwa dla niektórych osób.