Miody pszczele są w zasadzie bardzo podobne do siebie, ale drobne różnice w ich składzie powodują, że niemal każdy z nich efektywniej działa w innym obszarze. Powodem tego są odmienne źródła nektaru i pyłków kwiatowych, które zbierają pszczoły.
Podobnie rzecz się ma, jeśli chodzi o smaki i kolory poszczególnych gatunków miodu. Jeśli więc postawimy obok siebie miód pszczeli lipowy, wielokwiatowy czy rzepakowy, to od razu można się zorientować, że ten najjaśniejszy to miód lipowy, który jest idealnym specyfikiem na wszelkiego rodzaju infekcje. Złocistą barwę ma miód wielokwiatowy i jest on najbardziej uniwersalnym gatunkiem miodu. Ciemny, rzepakowy miód wykorzystuje się głównie przy dolegliwościach ze strony układu krążenia i serca.
Przyjrzyjmy się, z czego powstają niektóre miody pszczele i w jakich okolicznościach są najbardziej pomocne.
Miód akacjowy…
…jest szczególnie lubiany przez dzieci. Ma bardzo jasny, słomkowy kolor i przez długi czas pozostaje płynny. Dzieje się tak z powodu większej zawartości fruktozy niż glukozy. Jego zapach jest bardzo delikatny, ale wyraźnie pachnie kwitnącymi akacjami, bo z nich pochodzi nektar służący jako baza do tego rodzaju miodu. Miód akacjowy jest bardzo dobry dla odbudowy sił witalnych organizmu, polecany jest wszystkim narażonym na duży wysiłek fizyczny lub psychiczny. Ma bardzo dobry wpływ na układ krążenia, stabilizuje ciśnienie krwi, wspomaga wątrobę, nerki oraz świetnie łagodzi kaszel.
Miód wielokwiatowy…
…to najbardziej popularny miód pszczeli. W tym przypadku trudno mówić o konkretnej barwie, bo może on mieć kolor zbliżony do słabiutkiej herbaty, ale może też mieć barwę prawie brunatną, tak jakby czarna herbata była parzona przez co najmniej pół godziny. Wszystko zależy od tego, czy nektar zbierany jest wiosną czy późnym latem. To najbardziej uniwersalny gatunek miodu. Jednak warto zaznaczyć, że ta odmiana świetnie sprawdza się u osób cierpiących na astmę oskrzelową lub katar sienny. Miód wielokwiatowy to także doskonały środek wspomagający leczenie grypy i wszelkich przeziębień. Ze względu na dość dużą zawartość krzemu, wykorzystuje się go w kosmetyce, bo znakomicie wpływa na poprawę kondycji skóry, paznokci i włosów.
Miód lipowy…
…to według pszczelarzy, najbardziej szlachetna odmiana miodu w Polsce. Ma bardzo specyficzny smak i zapach, za który odpowiadają liczne olejki eteryczne oraz flawonoidy takie, jak: hespertyna, izokwercytryna, rutyna i wiele innych. Miód lipowy jest bardzo pomocny w leczeniu przeziębień, chorób górnych dróg oddechowych, którym towarzyszy wysoka gorączka. Ma bardzo silne działanie antyseptyczne, ale co też ciekawe, ma zdolności uspokajające. Osoby borykające się z problemem bezsenności, powinny wypijać szklankę mleka z miodem lipowym tuż przed położeniem się do łóżka.
Miód rzepakowy…
…to miód pszczeli polecany przede wszystkim pacjentom gabinetów kardiologicznych. Na początku, w formie płynnej, jest niemal bezbarwny, ale z uwagi na dużą zawartość glukozy bardzo szybko ulega krystalizacji i przybiera barwę kremową. Jego zapach pozwala na rozpoznanie aromatu kwitnącego rzepaku. Każdy miód pszczeli zawiera dużo cukrów prostych, szczególnie glukozy i fruktozy, ale miód rzepakowy, spośród wszystkich rodzajów, w swoim składzie ma największą ilość glukozy, dlatego krystalizuje się nawet po kilku dniach od miodobrania. Ten rodzaj miodu jest najskuteczniejszy w walce o dobrą kondycję serca i układu krwionośnego. Miód rzepakowy zawiera sporo boru i dzięki temu aktywnie wspomaga pracę tarczycy oraz czuwa nad właściwą gospodarką hormonalną. Ze względu na dużą zawartość glukozy jest szczególnie polecany w okresach rekonwalescencji oraz wyczerpania zarówno fizycznego, jak i psychicznego.
Miód gryczany…
…ma bardzo silny zapach, zdecydowany smak, który nie każdemu odpowiada. Jednak obok miodu spadziowego, jest on jednym z najbardziej cenionych gatunków. I choć wszystkie miody pszczele są wartościowe, to właśnie gryczany miód zawiera szczególnie dużo cennych składników, które znacznie wspierają osoby cierpiące na nerwice wegetatywne, nadciśnienie i miażdżycę oraz wiele infekcji przebiegających w towarzystwie wysokiej gorączki. Miód ten jest także polecany cukrzykom, ponieważ zawiera duże ilości fruktozy.
* Proszę pamiętaj, że wskazówki zawarte na naszej stronie nie mogą być potraktowane jako porada medyczna. Każda infekcja, objawy chorobowe oraz zastosowane leczenie powinny być konsultowane z lekarzem. Nawet kuracja naturalnymi produktami może być szkodliwa dla niektórych osób.