5 lutego, 2020

Jak powstaje miód kremowany?

Miód kremowany to miód w stałym stanie skupienia, poddany odpowiedniej obróbce mechanicznej. Kremowanie to intensywne mieszanie miodu, który już się krystalizuje. Co do właściwości odżywczych i zdrowotnych, miód kremowany nie różni się niczym od tego w płynnej postaci. Dlaczego warto go kupić i jakie ma właściwości? Jak powstaje miód kremowany? Krystalizacja miodu By zrozumieć, w […]

Czytaj dalej >>
2 lutego, 2020 Miód w kosmetyce – jak go wykorzystać do pielęgnacji

Miód w kosmetyce – jak go wykorzystać do pielęgnacji

Miód ma zbawienny wpływ na wygląd skóry. Od wieków jest stosowany jako dodatek do wielu kosmetyków. Na bazie miodu, w domowym zaciszu, możesz przygotować świetne preparaty nie tylko do twarzy, ale i całego ciała. Miód w kosmetykach jest dość powszechnym składnikiem. W artykule znajdziesz informacje, dlaczego warto stosować kosmetyki z miodem i jak samemu zrobić: […]

Czytaj dalej >>
24 stycznia, 2020 Sztuczny miód, czy dobry?

Sztuczny miód, czy dobry?

Miód sztuczny to produkt spożywczy, który nijak się ma do miodu naturalnego. Miód sztuczny wytwarzany jest z cukru buraczanego, kwasu solnego, kwaśnego węglanu sodowego, z esencji miodowej oraz innych dodatków chemicznych. I choć smakiem i zapachem doskonale przypomina naturalny miód, to w swoim składzie nie ma żadnych cennych składników. Nie znajdziemy w nim ani soli […]

Czytaj dalej >>
20 grudnia, 2019 Miód pitny – rodzaje i odmiany trunku

Miód pitny – rodzaje i odmiany trunku

Miód pitny to alkohol powstały w wyniku fermentacji tak zwanej brzeczki miodowej. Mamy cztery główne odmiany miodu pitnego, różniące się między sobą proporcjami wody i miodu (półtoraki, dwójniaki, trójniaki i czwórniaki), które wykorzystuje się do sporządzenia trunku. W zależności od gatunku, miód pitny może zawierać od kilku do nawet kilkunastu procent alkoholu. Miód pitny ma status […]

Czytaj dalej >>
19 grudnia, 2019 Polskie miody – produkcja miodu w Polsce

Polskie miody – produkcja miodu w Polsce

Polskie miody są cenione na niemal całym świecie, a historia polskiego pszczelarstwa sięga bardzo odległych czasów. Polska jest jednym z głównych i najbardziej cenionych, na arenie międzynarodowej, producentów miodu. Szacuje się, że w kraju istnieje ponad milion pszczelich rodzin, które występują najczęściej w północno i południowo-wschodniej Polsce. Jakie miody głównie produkuje się w Polsce? Jak […]

Czytaj dalej >>
19 grudnia, 2019 Miód z propolisem – właściwości

Miód z propolisem – właściwości

Miód z propolisem jest polecany osobom, które chcą wrócić do formy, odbudować swoją kondycję po ciężkich chorobach lub wypadkach. Ma bardzo silne właściwości bakteriobójcze, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe. Więcej na temat miodu z propolisem i jego zastosowania przeczytasz w poniższym artykule. Co to jest propolis? Zacznijmy od definicji propolisu. To inaczej kit pszczeli – czyli lepka, […]

Czytaj dalej >>
12 grudnia, 2019 Pyłek pszczeli, pierzga zastosowanie i właściwości

Pyłek pszczeli, pierzga zastosowanie i właściwości

Miód i wosk to podstawowe składniki pozyskiwane w każdej pasiece, jednak to nie jedyne wartościowe produkty pszczelarskie. Często pomija się pyłek pszczeli i pierzgę, a warto wiedzieć, jakie mają właściwości i do czego można je wykorzystać. Na początek kilka ważnych informacji. Więcej znajdziesz w artykule. Pyłek pszczeli magazynowany przez pszczoły na własny użytek stanowi cenne […]

Czytaj dalej >>
10 grudnia, 2019 Z czego składa się miód?

Z czego składa się miód?

Czy wiesz z czego składa się miód? Czy może być szkodliwy? Jak odróżnić miód sztuczny od naturalnego? Odpowiedzi znajdziesz w artykule. Sprawdź, jaki jest skład prawdziwego miodu oraz jak odróżnić go od tego „ulepszanego” przez człowieka. Dowiedz się także, dlaczego przed podaniem nie wolno poddawać miodu zbyt wysokiej temperaturze. W skrócie – skład miodu W […]

Czytaj dalej >>
12 listopada, 2019 Jak powstaje wosk pszczeli?

Jak powstaje wosk pszczeli?

Sprawdź, jak powstaje wosk pszczeli i dlaczego jest taki cenny. Produkowany przez pszczoły wosk będący budulcem plastrów, w których składują miód, jest szeroko wykorzystywany m.in. do produkcji kosmetyków i leków a także stosowany jako impregnat oraz składnik naturalnych świec. Polecam szczególnie te ostatnie – jako naturalną alternatywę dla świec parafinowych – które jak pokazują wyniki […]

Czytaj dalej >>
29 marca, 2019

Methylglyoxal (metyloglioksal) w miodzie

Pod nazwą Methylglyoxal (w skrócie MGO lub inaczej metyloglioksal), kryje się substancja, która jest naturalnym antybiotykiem, hamującym wzrost i rozwój bakterii, grzybów i wirusów. Najwyższe stężenie MGO występuje w miodach manuka, pochodzących z Nowej Zelandii, jednak w europejskich, a dokładniej polskich również go znajdziemy. Z uwagi na trudną pisownię i wymowę spotykane są inne (błędne) […]

Czytaj dalej >>