10 grudnia, 2019 Z czego składa się miód?

Z czego składa się miód?

Czy wiesz z czego składa się miód? Czy może być szkodliwy? Jak odróżnić miód sztuczny od naturalnego? Odpowiedzi znajdziesz w artykule. Sprawdź, jaki jest skład prawdziwego miodu oraz jak odróżnić go od tego „ulepszanego” przez człowieka. Dowiedz się także, dlaczego przed podaniem nie wolno poddawać miodu zbyt wysokiej temperaturze.

W skrócie – skład miodu

W miodzie znajdziesz m.in.:

  • glukozę i fruktozę – cukry proste,
  • witaminy takie jak A, B2 oraz PP,
  • składniki mineralne − żelazo, magnez, fosfor i wapń,
  • enzymy prozdrowotne i polifenole, m.in. garbniki, antocyjany i chlorofil.   

Wszystkie powyższe składniki korzystnie wpływają na zdrowie i funkcjonowanie organizmu człowieka.

Składniki odżywcze miodu pszczelego

Prawdziwy miód pszczeli, poza niepowtarzalnym smakiem i aromatem, zawiera wiele witamin, enzymów i kwasów organicznych, które są bardzo cenne dla naszego zdrowia. Jego słodycz wynika głównie z zawartości glukozy i fruktozy, czyli cukrów prostych, bardzo łatwo przyswajanych przez organizm – stąd mówi się o znakomitych właściwościach wzmacniających miodu. Ta „łatwo dostępna energia” sprawia, że miód powinien być stosowany u chorych w okresach rekonwalescencji, ceniony jest  przez sportowców i wszystkich tych, którzy intensywnie pracują − zarówno fizycznie, jak i umysłowo.

W skład miodu pszczelego wchodzi zestaw cennych witamin takich, jak A, B2 oraz PP oraz składniki mineralne − żelazo, magnez, fosfor i wapń. Miód ceniony jest jednak głównie z powodu dużej zawartości enzymów prozdrowotnych i polifenoli, wśród których znajdziemy garbniki, antocyjany czy chlorofil.  To właśnie polifenole sprawiają, że miód pszczeli ma właściwości antybakteryjne, grzybobójcze oraz jest silnym antyoksydantem, zwalczającym wolne rodniki, dzięki czemu zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych.

Znajdujące się w miodzie enzymy poprawiają pracę układu krwionośnego i serca, ale trzeba mieć świadomość, że są one bardzo wrażliwie na działanie wysokich temperatur! Słodzenie miodem gorącej herbaty czy kawy pozbawia enzymy ich właściwości prozdrowotnych. W temperaturze przekraczającej 45 stopni Celsjusza enzymy tracą swoje zalety.

Miód pszczeli zawiera także szereg olejków eterycznych, które nadają mu charakterystyczny, przyjemny zapach. Z kolei za smak miodu odpowiedzialne są kwasy organiczne.

Jak odróżnić prawdziwy miód od sztucznego?

Miód po zebraniu przez kilka tygodni jest płynny i wówczas bardzo łatwo sprawdzić, czy jest on rzeczywiście produktem pochodzącym z pasieki. Wystarczy nabrać na łyżkę jego niewielką ilość i przelewać na talerzyk. Prawdziwy miód utworzy najpierw małą górkę. Z kolei sztuczny − rozleje się na talerzu, jak zwykła woda.

Można też inaczej odróżnić miód naturalny od sztucznego, ale jest to możliwe dopiero po kilku tygodniach. Prawdziwy miód ulega krystalizacji, natomiast ten sztuczny zawsze pozostanie płynny.

Czy prawdziwy miód może zaszkodzić?

Niestety nie mamy dobry wieści dla alergików. Naturalny miód może zaostrzyć niekorzystne objawy alergii. Dlatego nie powinni oni zbyt często dodawać miodu do swoich potraw, a przede wszystkim unikać tak zwanych miodów wielokwiatowych. Osoby cierpiące na różnego rodzaju alergie, powinny używać miodów spadziowych lub gryczanych.

Trzeba też niezwykle uważać na mieszanki miodów importowane czasem z zupełnie egzotycznych dla nas krajów. Najczęściej chodzi tu o produkty chińskie i te pochodzące z Indii. Takie miody z reguły sprzedawane są w stosunkowo niskich cenach. W pasiekach stosuje się tam wiele środków chemicznych, które nie są przyjazne zdrowiu człowieka i dodatkowo mogą powodować także reakcje alergiczne.

Proszę pamiętaj, że wskazówki zawarte na naszej stronie nie mogą być potraktowane jako porada medyczna. Każda infekcja, objawy chorobowe oraz zastosowane leczenie powinny być konsultowane z lekarzem. Nawet kuracja naturalnymi produktami może być szkodliwa dla niektórych osób.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *