Miód pitny to alkohol powstały w wyniku fermentacji tak zwanej brzeczki miodowej. Mamy cztery główne odmiany miodu pitnego, różniące się między sobą proporcjami wody i miodu (półtoraki, dwójniaki, trójniaki i czwórniaki), które wykorzystuje się do sporządzenia trunku. W zależności od gatunku, miód pitny może zawierać od kilku do nawet kilkunastu procent alkoholu. Miód pitny ma status naszego narodowego trunku i jest zarejestrowany jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
Miody pitne powstają na skutek fermentacji alkoholowej tak zwanej brzeczki miodowej. W zależności od gatunku, zawierają od około 9% do 19% alkoholu. I choć to napoje alkoholowe, mają jednak w swoim składzie wiele cennych substancji i składników o pozytywnym wpływie na nasze zdrowie.
Rozsądne spożywanie miodu pitnego dobrze wpływa na funkcjonowanie układu krwionośnego. Trunek zawiera wiele substancji o zdolnościach przeciwutleniających, które skutecznie zwalczają powstające w organizmie wolne rodniki, będące jedną z przyczyn procesów starzenia, a czasem także procesów nowotworowych. Miód pitny posiada silne właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Dobrze sprawdzi się w stanach ogólnego przeziębienia i osłabienia organizmu, bo dodatkowo działa wzmacniająco na układ odpornościowy.
Odmiany miodów pitnych
Miody pitne dzieli się na gatunki w zależności od stosunku wody i miodu. Możemy je więc podzielić na cztery główne rodzaje:
- półtoraki – to miody, których podstawę stanowi 2/3 miodu i 1/3 wody,
- dwójniaki – ten gatunek napoju przyrządza się na bazie roztworu − ½ miodu i ½ wody,
- trójniaki – do ich produkcji użyto 1/3 miodu i 2/3 wody,
- czwórniaki – produkuje się z roztworu ¼ miodu i ¾ wody.