Najjaśniejszą barwę spośród polskich miodów ma prawie biały czy kremowy miód rzepakowy. Żółty kolor ma zarówno miód lipowy, jak i wczesny wielokwiatowy. Ciemny miód pszczoły wyprodukowały z kwiatów gryki lub ze spadzi iglastej. Zastanawiasz się, czy miód zawarty w słoiku to faktycznie ten wskazany na etykiecie? Sprawdź, jakie kolory mają poszczególne rodzaje miodu.
Nie będzie chyba zaskoczeniem fakt, że cechy miodu takie jak barwa, zapach i smak zależą przede wszystkim od tego, z jakich roślin pszczoły zebrały nektar lub spadź. Przygotowaliśmy dla Ciebie mały przegląd miodów ze względu na ich barwę i to, co się z nią łączy. Gotowy?
Miód biały, jasny
Bardzo popularny miód rzepakowy w stanie płynnym okazuje się niemal bezbarwny, czasami przybiera lekka barwę słomkową i delikatny zapach żółtych kwiatów rzepaku. Zastanawiasz się, z czego powstaje biały miód? To najczęściej właśnie miód rzepakowy, który bardzo szybko krystalizuje i staje się biały lub kremowy. Jeśli dodatkowo miód jest kremowany (a zatem mieszany dwu, trzykrotnie w procesie krystalizacji), jego barwa będzie bielsza. Niektórzy porównują wówczas jego wygląd do smalcu.
Miód wielokwiatowy – często nazywany tez poetycko „miodem tysiąca kwiatów” – może być zarówno jasny, jak i ciemny. Powstaje z nektaru kwiatów roślin miododajnych, które kwitną na naszych polach i łąkach, a także w sadach i lasach. Kolor miodu wielokwiatowego jest zależny od pory roku:
- Ten, który pozyskuje się z kwiatów wiosennych, jest bardzo jasny, a w smaku i zapachu raczej łagodny.
- Im późniejsze zbiory, tym miód będzie ciemniejszy, a przy tym bardziej zdecydowany, jeśli chodzi o zapach i smak.
Nieco ciemniejszy, ale wciąż jasny jest delikatny miód akacjowy. Pięknie pachnie i jest lubiany przez dzieci ze względu na łagodny smak.
Innym jasnym miodem jest rzadki miód nostrzykowy, który spośród innych miodów wyróżnia się waniliową nutą zapachową. Powstaje z pyłku kwiatów nostrzyka, który kwitnie w czerwcu i lipcu. Po skrystalizowaniu staje się zazwyczaj jeszcze jaśniejszy, a czasem żółty.
Lubiany przez wielu miód lipowy zazwyczaj ma barwę jasnożółtą, czasem wpadającą w bursztynową z lekkim zielonkawym odcieniem. Jego aromat wyraźnie przypomina zapach kwiatów lipy, przez co łatwo go rozpoznać.
Miód wyraźnie jasnożółty nie oznacza jednak zawsze miodu lipowego. Tę barwę przybierają także niektóre z mniej popularnych miodów. Żeby je rozpoznać, warto zwrócić uwagę na ich zapach i smak. Jeśli jest słodki i smakuje Twoim dzieciom, w jego zapachu wyczuwasz nuty owocowe, a po krystalizacji staje się żółto-biały, to zapewne miód malinowy. Jeśli w smaku daje się wyczuć lekką kwaskowatość, a miód krystalizuje do jasnokremowej, prawie białej barwy, najprawdopodobniej jest to miód faceliowy. Natomiast jeśli zapach przypomina kwiaty popularnego „mleczu”, a sam miód wchodzi w fazę krystalizacji szybko, ale nierównomiernie, masz do czynienia z miodem mniszkowym.
Miody ciemne
Jak za chwilę się przekonasz, ciemny kolor miodu jest znacznie rzadszym zjawiskiem. Najbardziej popularnym przedstawicielem ciemnych miodów jest gęsty miód spadziowy, który pszczoły produkują z wydzieliny mszyc i czerwców (tu możesz sprawdzić jego właściwości). Różne rodzaje miodów spadziowych różnią się od siebie kolorem, smakiem i zapachem, są jednak wyraźnie ciemniejsze od opisanych do tej pory miodów nektarowych.
Jednak i wśród tych ostatnich spotkamy miody wyraźnie ciemniejsze. Za jeden z najlepszych uważa się miód wrzosowy o brunatno-czerwonej barwie w stanie płynnym. Gdy krystalizuje, staje się galaretowaty i zmienia kolor na pomarańczowy lub ciemnobrunatny.
W polskich domach bardzo popularny jest też inny ciemny miód – ciemnobrunatny, „herbaciany” miód gryczany. Z uwagi na zdecydowany zapach i dość ostry smak nie jest zbyt lubiany przez dzieci.
Cześć, chciałem wiedzieć, czy przypadkiem nie masz możliwości wysyłki miodu w opakowaniach również we Włoszech. Tysiąc dzięki
Buongiorno! 🙂 Tak, możemy wysłać kurierem również do Włoch. Zapraszamy!