Miód ma zbawienne właściwości dla układu trawiennego. Roztwór wody z miodem świetnie wpływa na choroby wrzodowe żołądka i dwunastnicy, gdy dodasz do niego cytrynę – eliminuje problemy z przemianą materii. Jak jeszcze wpływa na układ trawienny i pokarmowy? Czy faktycznie można powiedzieć, że miód jest ciężkostrawny?
W dziedzinie naturalnych lekarstw i antybiotyków miód jest niekwestionowanym królem. Jego dobroczynny wpływ na niemal każdy aspekt naszego zdrowia jest nie do przecenienia:
- wzmacnia serce,
- chroni wątrobę,
- poprawia odporność,
- leczy przeziębienia i choroby górnych dróg oddechowych,
- uspokaja… i można by tak wymieniać bez końca.
Niektórzy jednak zastanawiają się – czy miód jest ciężkostrawny? Wprawdzie mówi się, że reguluje przemianę materii i wzmacnia układ trawienny, ale czy na pewno tak jest? W tym artykule postaramy się rozwiać Twoje wątpliwości.
Miód ciężkostrawny? Przekonaj się
By odpowiedzieć sobie na pytanie o ciężkostrawność miodu, trzeba po prostu sprawdzić u źródła, jak wygląda proces jego trawienia. Odpowiedź jest więc bardzo prosta – miód trawi się znacznie szybciej niż wiele innych produktów spożywczych.
Standardowa dawka miodu ulega całkowitemu strawieniu w ciągu 2 godzin – dla porównania, z szynką układ pokarmowy upora się w 4 godziny. Z pewnością więc miodu nie można nazwać ciężkostrawnym, jeśli przyjmujemy go w umiarkowanych dawkach. Zjedzenie naraz zbyt dużych ilości miodu może jednak mieć efekt przeczyszczający.
Uwaga na… kilogramy
Ustaliliśmy więc, że miód nie jest ciężkostrawny. Oddzielną kwestią jest jednak jego kaloryczność, a ta okazuje się niestety nieprzeciętna… 100 g miodu to ok. 315 kcal. Nie należy więc przesadzać ze zjadanymi porcjami miodu, gdyż może się to skończyć znacznym przybraniem na wadze.
Nie oznacza to natomiast, że należy miód zupełnie wyeliminować z diety, wręcz przeciwnie. W umiarkowanych ilościach może wydatnie pomóc w walce z niechcianymi kilogramami, regulując przemianę materii.
Jeszcze skuteczniejsze działanie ma w tym zakresie inny pszczeli produkt – pyłek. Przyjmowany regularnie znacznie pobudza metabolizm i sprawia, że szybciej chudniemy.
Miód na problemy z układem trawiennym
Niektóre rodzaje miodu nie tylko nie szkodzą na trawienie, a wręcz je wspomagają, okazując się swoistym lekiem na wiele dolegliwości żołądkowych.
Jednym z najskuteczniejszych w tym temacie jest miód wrzosowy. Wykazuje on – zgodnie z przeprowadzonymi badaniami naukowymi (Milena Bąkowska, Katarzyna Janda „Właściwości prozdrowotne wybranych miodów” – Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie, Zakład Biochemii i Żywienia Człowieka) – antybakteryjne i przeciwzapalne działanie w zapaleniu żołądka oraz jelit. Polecany jest także przy niedoborach składników pokarmowych, gdyż poprawia ich trawienie i wchłanianie. Dodatkowo regeneruje florę bakteryjną jelit w okresie zaparć i biegunek.
Przy problemach z trawieniem, skurczach i zapaleniach żołądka, jelit, a także przy nadmiernym wydzielaniu soku żołądkowego polecany jest także miód akacjowy – zgodnie z wyżej przywołanymi badaniami. Ta odmiana miodu wspomaga leczenie wrzodów żołądka i dwunastnicy poprzez regenerację śluzówki, wzmożoną produkcję śluzu, lepsze ziarninowanie i wzrost ogólnej sprawności tych organów.
Od kiedy odkryto, że wrzody żołądka powstają na skutek działania bakterii, pacjentom zaleca się właśnie miód. Pomóc mogą różne rodzaje miodów rodzimych – takie właściwości stwierdzono szczególnie w miodzie rzepakowym.
Jak stosować miód na układ pokarmowy – 4 przepisy
Jeśli na co dzień borykasz się z problemami układu trawiennego, warto zastosować miodową kurację, która uspokoi sytuację i pomoże Ci odzyskać przyjemność płynącą z jedzenia. Najlepiej zdecydować się na miód akacjowy lub mniszkowy. Przyjmowanie miodu zależy od dolegliwości, którą chcesz zwalczyć:
- Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy lub nadkwaśność żołądka – na godzinę przed każdym posiłkiem pij małymi łykami wodny roztwór 2-4 łyżek miodu.
- Stany zapalne jelita grubego – połącz miód z sokiem jabłkowym, pyłkiem pszczelim i propolisem lub owocem kopru.
- Problemy z przemianą materii – przygotuj miksturę z pół szklanki wody, dwóch łyżek miodu i soku z połówki cytryny.
- Wzdęcia i bóle brzucha – do miodu dodaj nasiona anyżu w proporcji 1:1.
Jak więc widzisz, miód nie tylko nie jest ciężkostrawny, a wręcz pomaga w trawieniu innych pokarmów. Możesz więc jeść go bez obaw o problemy żołądkowe… i jako środek na niektóre z nich. Smacznego!
* Proszę pamiętaj, że wskazówki zawarte na naszej stronie nie mogą być potraktowane jako porada medyczna. Każda infekcja, objawy chorobowe oraz zastosowane leczenie powinny być konsultowane z lekarzem. Nawet kuracja naturalnymi produktami może być szkodliwa dla niektórych osób.