Uwielbiam je – najpierw są kruche i chrupkie, po 1-2 dniach miękkie. Idealne w smaku – lekko korzenne, z wyczuwalną nutą miodu, niezbyt słodkie. Jeśli potrzebujesz sprawdzonego przepisu na pierniczki na Boże Narodzenie, które zawsze, ale to zawsze się udają – wypróbuj ten a obiecuję, że nie pożałujesz 🙂
Składniki (na ok. 50 szt.)
- 300 gr mąki pszennej
- 100 gr mąki żytniej pełnoziarnistej* (dodawałam także pszenną pełnoziarnistą oraz orkiszową – z każdą wychodziły)
- 2 duże jajka
- 100 gr cukru pudru
- 100 gr roztopionego i ostudzonego masła
- 100 gr płynnego miodu (miód skrystalizowany trzeba lekko podgrzać) – polecane są tutaj łagodne miody np. akacjowy, ale dodawałam różne – nawet gryczany i z każdym mi smakują
- 1 łyżka przyprawy do piernika (moja ulubiona – Kamis)
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie
Wszystkie składniki mieszam mikserem stacjonarnym do uzyskania jednolitej masy. Jeśli będziesz wyrabiać ciasto ręcznie, nie zniechęcaj się, że jest klejące i nie dodawaj mąki. Po wyrobieniu ciasta polecam włożyć je na kilka godzin do lodówki (a nawet na całą noc), żeby ciasto zrobiło się twardsze i łatwiejsze do rozwałkowania.
Gotowe ciasto na pierniczki rozwałkować na ok. 5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. Pamiętaj, że pierniczki urosną podczas pieczenia, dlatego układaj je na blasze w niewielkich odstępach.
Pierniczki należy piec maksymalnie 10 minut. Po ostudzeniu na kratce udekoruj lukrem (woda + cukier puder + barwniki spożywcze lub naturalne).
Przepis na pierniczki na Boże Narodzenie pochodzi ze strony mojewypieki.com i zawiera moje drobne modyfikacje.
Inne przepisy kulinarne z miodem znajdziesz w zakładce Przepisy.