11 grudnia, 2019 Rodzaje miodu pszczelego

Rodzaje miodu pszczelego

Wiele osób sięga po przypadkowe rodzaje miodu, uważając, że ich działanie jest podobne. Zdarza się więc, że rzepakowy miód stosowany jest przy przeziębieniu, a ten lipowy wtedy, gdy trzeba wzmocnić pracę serca. Tymczasem powinno być zupełnie odwrotnie. Miód rzepakowy pozbawiony jest niemal właściwości antybakteryjnych, natomiast świetnie wspomoże serce, miód lipowy to idealny specyfik do zastosowania przy każdej, choćby zwykłej infekcji, bo świetnie radzi sobie z bakteriami i podnosi odporność organizmu. Aby nie popełniać takich błędów, warto poznać rodzaje miodu pszczelego i ich właściwości lecznicze.

Rodzaje miodów i ich zastosowanie

Miód gryczany ma barwę bardzo mocnej herbaty i specyficzny, kwaśny smak. Niestety nie każdemu to odpowiada. Jednak jego świetne, lecznicze właściwości rekompensują niedostatek walorów smakowych. Miód gryczany zawiera mnóstwo rutyny, magnezu, żelaza i witamin, świetnie wzmacnia naczynia krwionośne.

Miód spadziowy produkowany jest ze spadzi, czyli z wydalin mszyc rezydujących na drzewach. Są dwa rodzaje miodu spadziowego – miód ze spadzi iglastej i liściastej. Ten rodzaj miodu polecany jest szczególnie w profilaktyce i leczeniu chorób układu oddechowego.

Miód rzepakowy powstaje oczywiście z nektaru i pyłków kwiatów rzepaku. Spośród wszystkich rodzajów miodów zawiera najwięcej glukozy, dlatego nie jest zalecany diabetykom. Natomiast ma największe właściwości chroniące i wspomagające pracę serca i układu krążenia.

Miód akacjowy oprócz dużej ilości cukrów prostych, zawiera mnóstwo węglowodanów. Jedzenie tego rodzaju miodu jest sporym zastrzykiem energii dla każdego. Polecany jest więc w okresach rekonwalescencji, wszystkim wykonującym wyczerpującą pracę fizyczną bądź umysłową. Miód akacjowy świetnie wzmacnia też odporność i jest pomocny w walce z infekcjami bakteryjnymi.

Miód lipowy zawiera bardzo dużo olejków eterycznych, flawonoidów, węglowodanów i cukrów prostych takich, jak glukoza i fruktoza. Ten skład sprawia, że jest pomocny we wspomaganiu leczenia wielu chorób. Świetnie działa na wszelkiego rodzaju przeziębienia i infekcje. Jest bardzo pomocny przy poważniejszych chorobach, którym towarzyszy wysoka temperatura ciała.

Miód wielokwiatowy to najpopularniejszy rodzaj miodu o wszechstronnym zastosowaniu. Ze względu na swoje duże właściwości antybakteryjne, stosowany jest niemal jak naturalny antybiotyk. Miód wielokwiatowy zapobiega rozwojowi próchnicy, wzmacnia układ odpornościowy oraz ma dobroczynny wpływ na pracę serca i układ krążenia.

Właściwości różnych rodzajów miodu pszczelego

Każdy miód zawiera sporo cukrów prostych, które są bardzo łatwo przyswajane przez organizm. Jest to spora dawka energii, stąd pszczele specyfiki polecane są osobom w okresie rekonwalescencji, sportowcom i wszystkim ciężko pracującym nie tylko fizycznie, ale także umysłowo. Miodowe przekąski świetnie odżywiają struktury mózgu i umożliwiają ciężką pracę umysłową. Nawet diabetycy łatwo przyswajają zawartą w miodzie fruktozę, ale powinni jednak unikać miodu rzepakowego, który zawiera stosunkowo najwięcej glukozy i w związku z tym ma bardzo wysoki indeks glikemiczny.

Miód pszczeli ma duże właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwbólowe. Jest wiec świetnym środkiem wspomagającym leczenie przeziębień i innych infekcji. Bardzo dobrze wpływa na gojenie się ran, przyspiesza ich oczyszczanie i likwiduje dolegliwości bólowe. W razie oparzeń, blokuje powstawanie pęcherzy i blizn. Dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym hamuje powstawanie procesów próchniczych w jamie ustnej.

Wszystkie rodzaje miodu pszczelego działają na organizm oczyszczająco i odtruwająco, wspomagając tym samym pracę wątroby. Różne rodzaje miodów naturalnych wspomagają pracę serca i całego układu krążenia. Miód rzepakowy i w nieco mniejszym stopniu inne rodzaje miodów pszczelich obniżają ciśnienie, rozszerzają naczynia wieńcowe oraz wzmacniają akcję serca.

Miód działa także moczopędnie, co jest pomocne w profilaktyce i leczeniu schorzeń układu moczowego. Dzięki niemu zmniejszają się dolegliwości spowodowane kamicą, zapaleniami pęcherza moczowego czy miedniczek nerkowych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *