2 maja, 2020 Ciasto z miodem, truskawkami i kruszonką

Ciasto z miodem, truskawkami i kruszonką

Jeśli jako dziecko wyjadałeś kruszonkę z ciasta (a może jak ja – nadal wyjadasz ;), to nie ma takiej siły, żeby ciasto z miodem, truskawkami i kruszonką z płatków owsianych Ci nie zasmakowało. To ciasto to w zasadzie miodowa kruszonka z truskawkami! Dodam jeszcze, że robi się je błyskawicznie. Polecam – szczególnie na nadchodzący sezon truskawkowy.

Składniki

Na ciasto

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 180 g masła
  • 120 g miodu*
  • opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Na wierzch

  • 700 g truskawek (użyłam mrożonych)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do posypania, ew. płynny miód do polania

Przygotowanie

Jeśli miód, którego używasz, ma postać skrystalizowaną, rozpuść go delikatnie w małym garnuszku. Następnie wrzuć wszystkie składniki do dużej miski (wcześniej pokrój masło na małe kawałki) i zagnieć ciasto (może się rozsypywać – nie szkodzi). Blachę 20×30 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Truskawki pokrój na połówki i wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Połowę ciasta nasyp na spód i wylep nim blaszkę. Następnie rozłóż truskawki i przykryj je drugą połową kruszonko-ciasta. Piecz w temp. 175C przez ok. 45 minut. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem, lub przed podaniem polewa płynnym miodem (ciasto z pewnością nie należy do bardzo słodkich).

Oryginalny przepis pochodzi z www.mojewypieki.com – dokonałam w nim moich modyfikacji.

*Jakiego miodu użyć do tego ciasta? Polecam miód rzepakowy – jest delikatny i neutralny w smaku.

One thought on “Ciasto z miodem, truskawkami i kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *