Jeśli jako dziecko wyjadałeś kruszonkę z ciasta (a może jak ja – nadal wyjadasz ;), to nie ma takiej siły, żeby ciasto z miodem, truskawkami i kruszonką z płatków owsianych Ci nie zasmakowało. To ciasto to w zasadzie miodowa kruszonka z truskawkami! Dodam jeszcze, że robi się je błyskawicznie. Polecam – szczególnie na nadchodzący sezon truskawkowy.
Składniki
Na ciasto
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 180 g masła
- 120 g miodu*
- opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Na wierzch
- 700 g truskawek (użyłam mrożonych)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier puder do posypania, ew. płynny miód do polania
Przygotowanie
Jeśli miód, którego używasz, ma postać skrystalizowaną, rozpuść go delikatnie w małym garnuszku. Następnie wrzuć wszystkie składniki do dużej miski (wcześniej pokrój masło na małe kawałki) i zagnieć ciasto (może się rozsypywać – nie szkodzi). Blachę 20×30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Truskawki pokrój na połówki i wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Połowę ciasta nasyp na spód i wylep nim blaszkę. Następnie rozłóż truskawki i przykryj je drugą połową kruszonko-ciasta. Piecz w temp. 175C przez ok. 45 minut. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem, lub przed podaniem polewa płynnym miodem (ciasto z pewnością nie należy do bardzo słodkich).
Oryginalny przepis pochodzi z www.mojewypieki.com – dokonałam w nim moich modyfikacji.
*Jakiego miodu użyć do tego ciasta? Polecam miód rzepakowy – jest delikatny i neutralny w smaku.
Ciasto wyglada przepysznie i jeszcze jest ze zdrowym miodem … mniam !!