Te przesłodkie i przepyszne pralinki to samo zdrowie. Daktyle, miód, orzechy, pestki – zmielone i obtoczone w kakao, cynamonie, wiórkach kokosowych… Można dowolnie żonglować składnikami. Polecam na głód słodyczowy.
Składniki*
- 200 g miękkich daktyli
- 1 łyżka miodu rzepakowego lub wielokwiatowego
- ok. 100 g mieszanki orzechów, pestek, wiórek kokosowych
- kakao, wiórki kokosowe, cynamon, sezam
Przygotowanie
Najpierw na drobno mielę w blenderze orzechy oraz pestki. Jeśli daktyle są dość twarde, zalewam je gorącą wodą na ok. pół godziny. Następnie odsączam i mielę daktyle w blenderze. Potem mieszam wszystkie składniki do uzyskania właściwej konsystencji. Formuję kulki, obtaczam je w dowolnej posypce.
*Do masy dodaję czasem masło orzechowe, odrobinę oleju kokosowego. Zamiast daktyli można użyć suszonych śliwek kalifornijskich lub miękkich moreli suszonych.
Miód gryczany zmieszany z kakao to prawie jak czekolada. Do tego można dodać trochę masełka i mleka w proszku i wtedy już nie prawie tylko po prostu – pyszna czekolada.