22 stycznia, 2023 Miód rzepakowy – składniki odżywcze, właściwości zdrowotne i stosowanie

Miód rzepakowy – składniki odżywcze, właściwości zdrowotne i stosowanie

Miód rzepakowy – właściwości zdrowotne, wartości odżywcze, skład, zastosowanie, jak stosować, smak, cena

Miód rzepakowy ma łagodny, prawie niewyczuwalny zapach kwiatów rzepaku, jasną słomkową barwę i delikatny, neutralny smak. Szybko krystalizuje w strukturę drobnoziarnistą – jego stała konsystencja przypomina aksamitną pastę. Miód rzepakowy jest stosowany w leczeniu przeziębień i chorób wątroby. Wspomaga układ krwionośny i nerki. Uzupełnia niedobory wapnia, magnezu i żelaza. To jedna z najwcześniejszych w roku rodzimych odmian miodu. Kwiaty rzepaku wykorzystywane do jego produkcji, kwitną już na przełomie kwietnia i maja. miód rzepakowy właściwości

Miód rzepakowy – najważniejsze informacje

Najważniejsze informacje o miodzie rzepakowym
Okres produkcji miodu rzepakowego Przełom kwietnia i maja
Z czego produkowany jest miód rzepakowy Nektar kwiatów rzepaku (Brasicca napus L. subsp. oleifera Metzg.)
Barwa Jasna, słomkowa, biała, jasnożółta
Czas krystalizacji Bardzo krótki – w pierwszych dniach po odwirowaniu (ok. 7 dni)
Struktura Mazista, drobnokaszkowata po skrystalizowaniu

Miód rzepakowy skład

Zawartość poszczególnych substancji w miodzie rzepakowym – skład
Glukoza 50–52%
Fruktoza 45–47%
Sacharoza 0,2–1%
Woda ok. 18%
Zawartość minerałów, witamin, związków chemicznych o działaniu prozdrowotnym
  • Olejki eteryczne
  • Garbniki
  • Flawonoidy – kwercetyna, kemferol, apigenina
  • Cholina
  • Kumaryna
  • Saponiny
  • Kwas nikotynowy
  • Witaminy z grupy B, K i C
  • Bor, żelazo, wapń, magnez
Miód rzepakowy zawiera duże ilości cukrów tj. glukozy – na poziomie 50–52%, fruktozy na poziomie – 45–47% i jedynie 0,2–1% sacharozy. Wody w miodzie rzepakowym jest tylko ok. 18%, stąd miód ten bardzo szybko gęstnieje i krystalizuje (do 7 dni od odwirowania). Jeśli chodzi o witaminy, minerały i inne związki chemiczne, które znajdują zastosowanie w profilaktyce chorób oraz ich leczeniu, miód rzepakowy zawiera: bor, magnez, wapń, olejki eteryczne, garbniki, flawonoidy – m.in. kwercetynę, kemferol, apigeninę, cholinę, kumarynę, saponiny, kwas nikotynowy i witaminy z grupy B, K i C. Tajemniczo dla niektórych brzmiące składniki miodu rzepakowego przekładają się na jego konkretne właściwości i zastosowanie w leczeniu wielu chorób i dolegliwości oraz ich profilaktyce.

Miód rzepakowy – wartości odżywcze

Nie należy się spodziewać, że miód rzepakowy jest niskokaloryczny. Zawiera niemal tyle samo kalorii co cukier tj. ok. 340 kcal w 100 g (ok. 20 kcal w łyżeczce do herbaty). Warto jednak pamiętać, że podczas gdy biały cukier  nie dostarcza żadnych witamin i dobroczynnych składników odżywczych tak miód rzepakowy jest w nie bogaty. Dlatego poleca się zastępować cukier miodem przy słodzeniu np. letniej kawy lub herbaty, koktajli owocowych i lemoniady.

Jak smakuje miód rzepakowy?

Ten rodzaj miodu jest bardzo słodki. Dla niektórych może okazać się nawet mdły. Nie zmienia to faktu, że uwielbiają go dzieci, które mogą wcinać go łyżkami. Miód rzepakowy nie ma bardzo charakterystycznej nuty i jest w miarę neutralny, to znaczy, że będzie smakował w zasadzie wszystkim. Smak miodu rzepakowego, jak każdego odmianowego, ma swoich wielkich amatorów i stosunkowo mało przeciwników.

Miód rzepakowy – cena

Miód rzepakowy kosztuje około 33-40 zł za kilogram. Na lokalnych targach, w szczycie sezonu można kupić słoik dobrej jakości miodu taniej. I jest to dobry sposób, choć wiąże się z koniecznością odwiedzenia lokalnych targowisk. Taniej można kupić miód w supermarketach, ale jego jakość jest wątpliwa. Nie zmienia to faktu, że miód rzepakowy jest jedną z najbardziej popularnych odmian. Jest to związane z faktem dużej powierzchni zasiewów rzepaku w Polsce oraz nadzwyczajną wydajnością miodową tej rośliny. Na jednym hektarze może spokojnie pracować 4-6 rodzin pszczelich i jest to jeden z najwyższych wskaźników. Jeśli pszczoły pozbierały cały nektar z jednego hektara rzepaku mogłyby wyprodukować nawet ponad 200 kg miodu. Jest to w praktyce niemożliwe, ale i tak wydajność rodziny pszczelej sięga 15-25 kg, co jest nadzwyczajnym rezultatem. Wszystko to sprawia, że miód jest dość łatwy w pozyskaniu. Z drugiej strony nie znaczy, to że będzie dostępny „za grosze” – uwierz, że pszczelarz musi się bardzo napracować i znieść wiele użądleń by pozyskać dobrej jakości miód rzepakowy 🙂

Właściwości lecznicze i zdrowotne miodu rzepakowego

Główne właściwości lecznicze miodu rzepakowego:
  • Leczy przeziębienia o podłożu bakteryjnym i zapobiega ich występowaniu
  • Wspomaga leczenie chorób wątroby oraz dróg żółciowych
  • Regeneruje i chroni układ kostny
  • Wspomaga pracę nerek
  • Chroni i regeneruje układ krwionośny i serce
  • Uzupełnia niedobory: wapnia, magnezu, żelaza
Naukowcy jednak szczególnie polecają ten gatunek na:
  • infekcje bakteryjne (kaszel, przeziębienie)
  • dolegliwości dróg żółciowych i wątroby
  • problemy z nerkami i układem krwionośnym
  • ogólne wzmocnienie organizmu

Miód rzepakowy na kaszel i przeziębienie (infekcje bakteryjne)

Miód rzepakowy znajduje zastosowanie w leczeniu i profilaktyce przeziębień o podłożu bakteryjnym. Łagodzi kaszel i zwiększa odporność organizmu. Miód tej odmiany – w porównaniu do innych rodzimych odmian miodów – wykazuje jednak nieco niższą aktywność antybiotyczną. Warto natomiast podkreślić, że zdaniem naukowców antybiotyczna aktywność miodu rzepakowego odpowiada poziomem aktywności miodom manuka. Dla porównania – zgodnie z przeprowadzonymi badaniami naukowymi – kolejne odmiany miodu wykazują następującą aktywność antybiotyczną:
  • miód gryczany – na poziomie 30 (JA/g miodu),
  • miód rzepakowy – na poziomie 18 (miód manuka – 18,6),
  • miód wielokwiatowy – na poziomie 16,5 (JA/g miodu).
Ze względu na łagodny i delikatny smak miód rzepakowy jest polecany do zastosowania w kuracjach  przeziębień i ich profilaktyki u dzieci.

Pola rzepaku z którego pszczoły zbierają zdrowy miód

Miód rzepakowy wzmacnia i regeneruje organizm

Z uwagi na dużą zawartość cukrów prostych (szczególnie glukozy) miód rzepakowy powinien być stosowany w przypadkach wyczerpania i przemęczenia organizmu jako środek regenerujący i odżywczy. Między innymi z tego powodu warto na stałe włączyć go do diety osób w podeszłym wieku. Zawartość boru w miodzie rzepakowym wspomaga z kolei pracę tarczycy i śledziony oraz wpływa korzystnie na układ kostny. Ta odmiana miodu jest z powodzeniem stosowana przy niedoborach wapnia i magnezu. Występuje w nim również żelazo, którego przyswajalność przez człowieka sięga 60%.

Dobroczynne działanie miodu rzepakowego na układ krwionośny i nerki

Z uwagi zawartość aminokwasów miód rzepakowy wspomaga działanie układu krwionośnego:
  • zwiększa potencjał skurczu przeciążonego serca,
  • zapewnia lepsze dostarczanie tlenu i składników odżywczych do mięśnia sercowego,
  • likwiduje wodę obecną w tkankach i redukuje obrzęki,
  • reguluje ciśnienie tętnicze krwi i hamuje rozwój miażdżycy.

Miód rzepakowy w leczeniu wątroby i dróg żółciowych

Potwierdzono także pozytywne działanie miodu rzepakowego na pracę wątroby oraz nerek i pęcherzyka żółciowego:
  • usuwa on z organizmu toksyczne produkty przemiany materii w wyniku wiązania ich z kwasem glukuronowym (wytwarzanym z glukozy) i flawonoidami,
  • wywiera korzystny wpływ na przemiany tłuszczów w wątrobie i poprawia funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego,
  • wspomaga leczenie dolegliwości związanych z funkcjonowaniem nerek i układu moczowego.
Jak wskazują naukowcy, miód w połączeniu z roślinami leczniczymi wspomaga leczenie chorób wątroby i dróg żółciowych. Z tego względu stosowany jest  przy następujących dolegliwościach:
  • ostre i przewlekłe zapalenie wątroby,
  • wirusowe zapalenie wątroby,
  • marskość wątroby,
  • zapalenie pęcherzyka żółciowego oraz
  • kamica pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych.
Miód rzepakowy przyspiesza także gojenie stanów zapalnych żołądka i dwunastnicy w chorobie wrzodowej.

Miód rzepakowy jak stosować

Jak każdy gatunek miodu tak i rzepakowy najlepiej stosować po rozcieńczeniu w szklance letniej przegotowanej wody – w proporcjach płaska łyżka miodu na szklankę wody. Taką mieszankę warto spożywać na czczo. Miód w połączeniu z wodą uwalnia duże ilości nadtlenku wodoru, który m.in. odpowiada za jego biobójcze właściwości. Należy jednak pamiętać, aby woda w której jest rozcieńczany miód, nie była cieplejsza niż 40 stopni Celsjusza. Miód z wodą jest także polecany w stanach wyczerpania organizmu – po przebytych urazach czy operacjach. W tej postaci dostarcza organizmowi sporo szybko przyswajalnej energii. W leczeniu chorób wątroby poleca się stosowanie m.in. następujących kuracji:
  • 100 g miodu dziennie, w 3 dawkach, rozpuszczonego w ciepłej wodzie, na 30–60 min przed posiłkami – kuracja powinna być powtarzana co ok. 2 miesiące,
  • 1–2 g/kg masy ciała, po rozpuszczeniu w ciepłej wodzie, 3 razy dziennie przed jedzeniem (terapia ma potwierdzone pozytywne efekty w ok. 75% przypadków),
  • roztwór miodu, oliwy z oliwek i cytryny – w proporcjach 1:1:1 – 3 razy dziennie po jednej łyżce stołowej przed posiłkiem.
W odniesieniu do chorób pęcherzyka żółciowego zaleca się zapobiegawcze stosowanie miodu. Polega ono na podawaniu osobom dorosłym 60–80 g miodu, a dzieciom powyżej 3. roku życia 10–30 g tego produktu dziennie.

Pszczoły na rzepaku – nasza pasieka

A tutaj sam możesz obejrzeć jak wyglądają pierwsze dni pszczół zbierających nektar z żółtych kwiatów rzepaku.
Opracowanie przygotowano na podstawie:
  1. „Właściwości prozdrowotne wybranych miodów” Milena Bąkowska, Katarzyna Janda (Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie, Zakład Biochemii i Żywienia Człowieka)
  2. „Aktywność antybiotyczna krajowych miodów odmianowych” Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia, Agata Dutkowiak (Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu Dyrektor Instytutu: prof. dr hab. Grzegorz Spychalski)
  3. „Miód i surowce roślinne w leczeniu chorób wątroby i pęcherzyka żółciowego” Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia (Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich, Poznań Dyrektor Naukowy Instytutu: prof. dr hab. n. techn. Ryszard Kozłowski)
  4. „Charakterystyka wybranych miodów odmianowych” Celina Habryka w: „Wybrane zagadnienia nauki o żywności i żywieniu” – praca zbiorowa pod redakcją: Mariusza Witczaka, Adama Florkiewicza, Teresy Witczak
  5. „Sekrety miodu” Jarosław Cichocki, Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Lubaniu
* Dołożyliśmy starań, aby powyższy materiał dotyczący właściwości, składu i zastosowania miodu rzepakowego był rzetelny i bazował na profesjonalnie przeprowadzonych badaniach naukowych. Mimo, to pamiętaj proszę, że wskazówki zawarte na naszej stronie internetowej nie mogą być potraktowane jako porada medyczna. Każda infekcja, objawy chorobowe oraz zastosowane leczenie powinny być skonsultowane z lekarzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *