5 grudnia, 2019 Miód wielokwiatowy – właściwości i zastosowanie

Miód wielokwiatowy – właściwości i zastosowanie

Miód wielokwiatowy to najbardziej popularny rodzaj miodu. Wspomaga leczenie wielu dolegliwości jak np. przeziębienia sezonowe i infekcje wirusowe, wzmacnia też odporność organizmu i przyspiesza gojenie się ran.

Na co dobry jest miód wielokwiatowy? Przygotowałam dla Ciebie kilka najważniejszych punktów. Szczegóły przeczytasz dalej.

  1. Zawiera wit. A i C, dlatego dobrze sprawdza się w leczeniu infekcji wirusowych i sezonowych przeziębień.
  2. Jest bogaty w wit. z grupy B, więc korzystnie wpływa na układ nerwowy.
  3. Zawiera kwas foliowy i żelazo, dlatego poleca się go kobietom w ciąży.
  4. Jest lekkostrawny, więc może być stosowany w stanach wyczerpania fizycznego po przebytych chorobach także układu pokarmowego.

Właściwości miodu wielokwiatowego

Miód wielokwiatowy zawiera bardzo wiele witamin i składników mineralnych. Jest bogaty w witaminy A i C, dlatego skutecznie walczy z przeziębieniami i infekcjami wirusowymi. Wzmacnia też  odporność organizmu. Jego bakteriobójcze właściwości pomagają przeciwdziałać próchnicy zębów.

Ten rodzaj miodu zawiera także witaminy B6 i B9 czyli kwas foliowy oraz witaminę B12, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz właściwej pracy mózgu. Jej niedobór potrafi przyspieszyć rozwój stwardnienia rozsianego oraz wystąpienie objawów demencji.

Miód wielokwiatowy to także źródło cennych minerałów, wśród których znajdziemy żelazo, potas, magnez fosfor i wapń, czyli składniki, bez których organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować.

Wielokwiatowy miód składa się głównie z cukrów prostych, czyli z glukozy i fruktozy, i dlatego jest przysmakiem łatwostrawnym. Z tego powodu nieodzowny jest w czasie wszelkich rekonwalescencji, gdzie chorym zaleca się dietę nieobciążającą organizmu, a jednocześnie bogatą w witaminy i minerały.

Miód wielokwiatowy, kolor, smak, zapach

Miód wielokwiatowy, powstający z nektaru roślin wiosennych, ma bardzo łagodny smak, a jego delikatna, jasna barwa świadczy o tym, że pochodzi z młodych roślin. Miód wielokwiatowy produkowany latem, ma już bardziej zdecydowany smak, a jego kolor jest znacznie ciemniejszy. Jeden i drugi rodzaj to ciągle znakomity, naturalny produkt. Jeśli nie jesteś pewien, czy jest on prawdziwy, sprawdź to! Jedną łyżkę miodu wylej powoli na talerzyk. Prawdziwy miód utworzy małą górkę, a sztuczny rozleje się, tak jak woda.

Na co dobry jest miód wielokwiatowy?

Miód wielokwiatowy ma znakomity wpływ na pracę serca. Dostarcza mu łatwo przyswajalnych składników energetycznych, jakimi są fruktoza i glukoza. Niezwykle ważny jest też potas, który będąc składnikiem niezbędnych elektrolitów, wspomaga zachowanie właściwego rytmu pracy serca oraz stabilizuje ciśnienie krwi.

Miód ten stosuje się jako specyfik przeciwdziałający anemii lub wspomagający leczenie tej choroby, głównie dzięki dużej zawartości żelaza. To ten minerał jest jednym z najważniejszych składników hemoglobiny oraz bierze udział w procesach krwiotwórczych.

Warto też wspomnieć, że miód wielokwiatowy jest stosowany szeroko w kosmetyce. Preparaty zawierające miód doskonale odżywiają skórę, np. w formie maseczek. Warto przygotowywać je samodzielnie w domu (np. łyżka glinki różowej lub białej, łyżeczka miodu, kropelka olejku orzechowego lub marchewkowego, woda do uzyskania właściwej konsystencji).

Proszę pamiętaj, że wskazówki zawarte na naszej stronie nie mogą być potraktowane jako porada medyczna. Każda infekcja, objawy chorobowe oraz zastosowane leczenie powinny być konsultowane z lekarzem. Nawet kuracja naturalnymi produktami może być szkodliwa dla niektórych osób.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *