Proponuję Ci ciasto z miodem, które jest wilgotne i dość ciężkie, ale niezbyt słodkie. Dodatek jabłek i przypraw korzennych czyni je doskonałym wypiekiem na jesień. Pachnie obłędnie a dodatkowo polane strużką miodu skusi każdego!
Składniki
- 200 g miękkiego masła
- 40 g cukru
- 180 g płynnego miodu (można lekko podgrzać, aby się rozpuścił)
- 3 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka kardamonu (lub imbiru)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 średnie jabłka
Na wierzch:
- 1 duże jabłko
- 50 g miodu
Przygotowanie
Jabłka do ciasta obrać i pokroić w niewielkie kawałki. Jabłko na wierzch także obieram i kroję na plastry kilkumilimetrowej grubości.
W misie miksera utrzeć masło i cukier, dodawać stopniowo miód i jajka, jedno po drugim. Do masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawy. Wymieszać szpatułką. Dodać kawałki jabłek i wymieszać.
Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej ciasto. Na wierzchu poukładać plasterki jabłka.
Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Ciasto łatwo się rumieni, jeśli jest jeszcze miękkie w środku a na wierzchu już brązowe – warto przykryć wierzch kawałkiem folii aluminiowej.
Wyjąć z piekarnika, podgrzać dodatkowy miód (50 g) i posmarować pędzelkiem ciasto.
Przepis na ciasto z miodem i jabłkami pochodzi ze strony www.mojewypieki.com i zawiera moje modyfikacje.
Więcej przepisów kulinarnych z miodem znajdziesz w zakładce Przepisy