Nigdy nie sądziłam, że zrobienie sezamków w domu jest takie łatwe. Sezamki z miodem i cukrem smakują podobnie do tych kupnych, ale dla mnie liczy się to, że nie zawierają syropu glukozowego. Dodatek miodu nadaje im przyjemnego aromatu. Są kruche, chrupiące i naprawdę pyszne! Przepis na sezamki z miodem, ale bez cukru znajdziesz tutaj.
Składniki (na około 15 sezamków)
- 210 g cukru
- 210 g sezamu
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki miodu (dodałam miód rzepakowy)
Przygotowanie
Sezam wysypać na suchą patelnię i podprażyć (mieszając często). Trzeba uważać, żeby się nie przypalił, bo zrobi się gorzki.
Do rondelka (na tyle dużego, by potem zmieścił się w nim także sezam) o grubym dnie wsypać cukier, dodać wodę i poczekać na karmelizację(uwaga! to będzie trwało ok. 10 minut) – masa musi być złota i płynna. Potem dodać miód i dokładnie wymieszać. Dodaj sezam i szybko wymieszaj. Nie czekając aż masa stężeje (trzeba się tu uwijać jak mrówka) – wylej masę na papier do pieczenia lub matę silikonową (taką do wałkowania lub pieczenia) na to połóż także papier do pieczenia i rozwałkuj masę na ok. 0,5 cm grubości. Po lekkim ostygnięciu oderwij papier, aby nie zdążył się przykleić, i pokrój jeszcze lekko miękką masę. Gotowe! Przepis na sezamki z miodem od: mojewypieki.com z autorskimi modyfikacjami 😀
Widget not in any sidebars
Więcej przepisów kulinarnych z miodem znajdziesz w zakładce Przepisy