Opis
Miód na serce, wątrobę, układ krwionośny i przy wysiłku
Miód rzepakowy:
- to zastrzyk mocy i dawka energii dla organizmu z uwagi na dużą ilość naturalnej, łatwo przyswajalnej glukozy,
- znakomicie wzmacnia po i przed intensywnym wysiłkiem fizycznym (wykorzystaj go do przygotowania napoju izotonicznego),
- wzmacnia mięsień sercowy i uzupełnia niedobory potasu,
- zalecany jest przy chorobach wątroby i układu krwionośnego,
- wspomaga w obniżaniu ciśnienia krwi.
Miód rzepakowy – delikatny smak z nutą cytrusów, kwiatowy zapach z nutą wanilii
Ten miód rzepakowy kremowany cechuje się delikatnym, łagodnym smakiem. Ma niepowtarzalną kremową konsystencję i zbalansowaną słodycz z lekko wyczuwalną nutą cytrusów. Końcowe wrażenie jest dodatkowo wzmocnione delikatnym, kwiatowym zapachem i nutą wanilii.
Jego kremowa konsystencja i smak bardziej przypomina słodki krem niż miód, dlatego ten gatunek polecamy także osobom, które nie przepadają za typowym smakiem miodu. Będzie on idealnym zamiennikiem niezdrowych kremów czekoladowych i orzechowych. Miód rzepakowy kremowany jest miękki, łatwo wydobyć go ze słoika i rozsmarować.
Polecamy go jako składnik kanapki z masłem orzechowym oraz bazę domowego napoju izotonicznego, który sprawdzi się w gorące dni i w trakcie uprawiania sportu.
Miód kremowany
Miody kremowane, dzięki specjalnym zabiegom, zostały doprowadzone do formy miękkiego kremu, która to forma utrzymuje się przez długi czas. Miód kremowany nie ulega dalszej krystalizacji, jest łatwy do rozsmarowania i wydobycia ze słoika.
Kremowanie odbywa się na zimno, bez podgrzewania miodu. Jest to proces czysto mechaniczny, w którym do miodu nie są dodawane żadne składniki. Kremowanie miodu nie wpływa w żaden sposób na jego właściwości zdrowotne bądź wartości odżywcze.
Jak kremujemy nasz miód? Po prostu mechanicznie ucieramy go, aż do momentu uzyskania miękkiej pożądanej konsystencji. W praktyce - po odebraniu świeżego miodu cierpliwie czekamy, aż w miodzie pojawią się pierwsze ośrodki krystalizacji. Od tej chwili rozpoczynamy proces kremowania. Mieszając miód w specjalnych zbiornikach z mieszadłem, powodujemy, że kryształy rozcierają się o siebie a do miodu dostają się drobne pęcherzyki powietrza. Miód po wstępnym wymieszaniu musi być odstawiony, aby ponownie zaczął krystalizować. Proces powtarza się kilkakrotnie aż do uzyskania kremowej konsystencji, w której kryształy są na tyle małe, że nie da się ich zobaczyć ani wyczuć. Wtedy miód natychmiast trafia do słoików.
Cały proces wymaga niebywałego wyczucia, ponieważ krystalizacja miodu nie przebiega jednostajnie i za każdym razem w innym tempie. Należy stale kontrolować kremowany miód, aby nie skrystalizował za mocno, ponieważ wtedy, dalsze kremowanie nie będzie już możliwe. W naszych pasiekach nie podgrzewamy miodu przed rozlewem, więc musimy uchwycić każdą fazę procesu w odpowiedniej chwili.
Miód nierozgrzewany, z czystych terenów Warmii i Mazur
Każda pasieka, z której miód kupisz w DuzoMiodu.pl, podróżuje po Warmii i Mazurach, trzymając się z dala od cywilizacji, uprzemysłowienia i chemizacji rolnictwa. Miód nigdy nie jest rozgrzewany. Zaraz po odwirowaniu z plastrów przelewamy go do słoików i przechowujemy w chłodnej i ciemnej spiżarni.
Pszczoły utrzymywane ekologicznie, miód bez żadnych dodatków
Używamy wyłącznie drewnianych uli, ocieplanych słomą, a do leczenia pszczół stosujemy naturalne kwasy organiczne, dopuszczone do użytku w pasiekach ekologicznych. No i najważniejsze: ten miód nie zawiera absolutnie żadnych dodatków.
Miód odbierali Tomek i Marta - gospodarze Siedliska Pasieka
Pszczół doglądali i osobiście miód odbierali Tomek i Marta. Od 12 lat zajmują się pszczołami, przy których od jakegoś czasu pomagają im Julia i Filip - kojene pokolenie warmińskich pszczelarzy. Pasieka Tomasza i Marty liczy ponad 100 rodzin - taka właśnie skala zapewnia kontrolę nad jakością.
Zobacz, skąd pszczoły nosiły miód
Ten miód rzepakowy pszczoły zbierają na rozległych polach rzepaku położonych w dolinie Symsarny. To rozległe i malownicze miejsce, gdzie żółte pola mieszają się z błękitem nieba. W czasie kwitnienia, powietrze nad polami jest wypełnione delikatnym, słodkim zapachem kwiatów rzepaku, który przycięga nasze pszczoły.
Sprawdź szczegóły produktu
Gatunek miodu | Miód rzepakowy kremowany |
Dane producenta | Siedlisko Pasieka Marta i Tomasz Wysokińscy Studzianka 32, 11-320 Jeziorany Gospodarstwo pasieczne WNI 28145652 |
Kremowany | tak |
Kolor | jasnożółty, biały |
Kystalizacja | kremowa, miękka |
Opakowanie | słoik 720 ml |
Masa [gramy] | 980 |
Najlepiej spożyć przed | 2024-06-21 |
Miejsce zbioru | Polska, woj. Warmińsko-Mazurskie, powiat olsztyński, gmina Jeziorany |
Kraj | Polska |
Gatunek pszczoły | Krainka |
Pakowanie przesyłki | karton, słoma, taśma papierowa |
Koszt przesyłki | 9,90 zł – cała Polska, paczkomat lub kurier |
Czas wysyłki | Nadanie paczki w ciągu 1-3 dni roboczych |
Paula –
Miód jest pyszny i czuć ze naturalny, bardzo polecam!