Miód rzepakowy – właściwości zdrowotne, wartości odżywcze, skład, zastosowanie, jak stosować, smak, cena Miód rzepakowy ma łagodny, prawie niewyczuwalny zapach kwiatów rzepaku, jasną słomkową barwę i delikatny, neutralny smak. Szybko krystalizuje w strukturę drobnoziarnistą – jego stała konsystencja przypomina aksamitną pastę. Miód rzepakowy jest stosowany w leczeniu przeziębień i chorób wątroby. Wspomaga układ krwionośny i […]
Miód rzepakowy na przeziębienie – czy warto go zastosować?
Miód rzepakowy może być stosowany w stanach infekcji kataralnych przebiegających z kaszlem i temperaturą. Jego działanie jest jednak nieco słabsze niż w przypadku innych gatunków miodu. O prozdrowotnych właściwościach miodu rozpisuje się wiele portali internetowych – i to nie bez powodu! Każda odmiana miodu ma działanie przeciwbakteryjne – jednak okazuje się, że na różnych poziomach […]
Dlaczego miód rzepakowy fermentuje?
Fermentacja następuje szczególnie często w przypadku miodu rzepakowego. Co to znaczy, że miód fermentuje? Sfermentowany miód na początku ma charakterystyczny lekko owocowy posmak, im bardziej postępuje jego fermentacja, tym ostrzejszy kwaśny smak. Górna warstwa sfermentowanego miodu ma postać piany. Miód który zaczął fermentować – rośnie, wylewa się spod pokrywki. W miodzie w słoiku można zauważyć […]
Jaki miód – rzepakowy czy wielokwiatowy?
Wiosenny miód wielokwiatowy jest jednym z pierwszych miodów, jakie pszczoły wyprodukują. Zaraz po nim powstanie miód rzepakowy. Obydwa rodzaje są delikatne w smaku, mają jasną barwę i dość neutralne zapachy. Nie wykazują tak silnych właściwości biobójczych jak późniejsze odmiany miodu np. gryczany bądź spadziowy. Nie znaczy to jednak, że nie mają pozytywnego wpływu na zdrowie […]
Jak rozpoznać miód rzepakowy?
Miód rzepakowy należy do najjaśniejszych odmian polskich odmian miodów. Ma bardzo delikatny smak i lekko wyczuwalny zapach rzepaku. Aby rozpoznać, że miód, który kupujesz, to faktycznie miód rzepakowy, sprawdź jego kolor, zapach, smak i czas krystalizacji. Smak miodu rzepakowego Miód rzepakowy jest niezwykle delikatny w smaku, ale też trzeba mu oddać, że baaaardzo ale to […]
Co leczy miód rzepakowy – sprawdź jego działanie
Miód rzepakowy ma kilka zastosowań leczniczych. W tym krótkim opracowaniu skupiamy się na jego 4 zastosowaniach. Z uwagi na dużą zawartość łatwo przyswajalnej glukozy (od 50 do 52%) miód rzepakowy powinien być stosowany przede wszystkim w stanach wyczerpania organizmu – szybko dostarcza potrzebnej i łatwo przyswajalnej energii. Dodatkowo badania dowodzą, że miód powoduje nasilenie skurczów […]
Miód rzepakowy – właściwości, działanie, zastosowanie
Miód rzepakowy ma cenne właściwości i warto przeczytać, dlaczego właśnie ten rodzaj miodu należy włączyć do codziennego jadłospisu. W miodzie rzepakowym znajdują się bardzo cenne składniki mineralne, które sprawiają, że ma on właściwości prozdrowotne. Bor świetnie reguluje pracę tarczycy, potrzebny jest w budowie prawidłowych struktur tkanki kostnej oraz świetnie ułatwia wchłanianie innych, cennych substancji odżywczych. […]