Wyświetlanie wszystkich wyników: 2

Miód rzepakowy – właściwości, skład, zastosowanie

Niezwykle popularny w Polsce – miód rzepakowy – to jedna z najwcześniejszych w roku rodzimych odmian miodu. Kwiaty rzepaku wykorzystywane do jego produkcji, kwitną już na przełomie kwietnia i maja. Miód rzepakowy ma łagodny, prawie niewyczuwalny zapach kwiatów rzepaku, jasną słomkową barwę i delikatny, neutralny smak. Szybko krystalizuje w strukturę drobnoziarnistą – jego stała konsystencja przypomina aksamitną pastę. Miód rzepakowy jest stosowany w leczeniu przeziębień i chorób wątroby. Wspomaga układ krwionośny i nerki. Uzupełnia niedobory wapnia, magnezu i żelaza.

Najważniejsze informacje o miodzie rzepakowym

Okres produkcji miodu rzepakowego Przełom kwietnia i maja
Z czego produkowany jest miód rzepakowy Nektar kwiatów rzepaku (Brasicca
napus
L. subsp. oleifera Metzg.)
Barwa Jasna, słomkowa, biała, jasnożółta
Czas krystalizacji Bardzo krótki – w pierwszych dniach po odwirowaniu (ok. 7 dni)
Struktura Mazista, drobnokaszkowata po skrystalizowaniu
Skład miodu rzepakowego Glukoza – 50–52%
Fruktoza – 45–47%
Sacharoza – 0,2–1%
Woda – ok. 18%
Zawartość minerałów, witamin, związków chemicznych o działaniu prozdrowotnym Olejki eteryczne
Garbniki
Flawonoidy – kwercetyna, kemferol, apigenina
Cholina
Kumaryna
Saponiny
Kwas nikotynowy
Witaminy z grupy B, K i C
Bor, żelazo, wapń, magnez
Właściwości i zastosowanie Leczy przeziębienia o podłożu bakteryjnym i zapobiega ich występowaniu
Wspomaga leczenie chorób wątroby oraz dróg żółciowych
Regeneruje i chroni układ kostny
Wspomaga pracę nerek
Chroni i regeneruje układ krwionośny i serce
Uzupełnia niedobory: wapnia, magnezu, żelaza

Skład miodu rzepakowego

Miód rzepakowy zawiera duże ilości cukrów tj. glukozy – na poziomie 50–52%, fruktozy na poziomie – 45–47% i jedynie 0,2–1% sacharozy. Wody w miodzie rzepakowym jest tylko ok. 18%, stąd miód ten bardzo szybko gęstnieje i krystalizuje (do 7 dni od odwirowania).

Jeśli chodzi o witaminy, minerały i inne związki chemiczne, które znajdują zastosowanie w profilaktyce chorób oraz ich leczeniu, miód rzepakowy zawiera: bor, magnez, wapń, olejki eteryczne, garbniki, flawonoidy – m.in. kwercetynę, kemferol, apigeninę, cholinę, kumarynę, saponiny, kwas nikotynowy i witaminy z grupy B, K i C.

Tajemniczo dla niektórych brzmiące składniki miodu rzepakowego przekładają się na jego konkretne właściwości i zastosowanie w leczeniu wielu chorób i dolegliwości oraz ich profilaktyce.

Właściwości lecznicze i zastosowanie miodu rzepakowego w medycynie

Miód rzepakowy, ma rozliczne zastosowania, ale naukowcy szczególnie polecają ten gatunek na:

  • infekcje bakteryjne (kaszel, przeziębienie)
  • dolegliwości dróg żółciowych i wątroby
  • problemy z nerkami i układem krwionośnym
  • ogólne wzmocnienie organizmu

Miód rzepakowy na kaszel i przeziębienie (infekcje bakteryjne)

Miód rzepakowy znajduje zastosowanie w leczeniu i profilaktyce przeziębień o podłożu bakteryjnym. Łagodzi kaszel i zwiększa odporność organizmu. Miód tej odmiany – w porównaniu do innych rodzimych odmian miodów – wykazuje jednak nieco niższą aktywność antybiotyczną. Warto natomiast podkreślić, że zdaniem naukowców antybiotyczna aktywność miodu rzepakowego odpowiada poziomem aktywności miodom manuka.

Dla porównania – zgodnie z przeprowadzonymi badaniami naukowymi – kolejne odmiany miodu wykazują następującą aktywność antybiotyczną:

  • miód gryczany – na poziomie 30 (JA/g miodu),
  • miód rzepakowy – na poziomie 18 (miód manuka – 18,6),
  • miód wielokwiatowy – na poziomie 16,5 (JA/g miodu).

Ze względu na łagodny i delikatny smak miód rzepakowy jest polecany do zastosowania w kuracjach  przeziębień i ich profilaktyki u dzieci.

Miód rzepakowy wzmacnia i regeneruje organizm

Z uwagi na dużą zawartość cukrów prostych (szczególnie glukozy) miód rzepakowy powinien być stosowany w przypadkach wyczerpania i przemęczenia organizmu jako środek regenerujący i odżywczy. Między innymi z tego powodu warto na stałe włączyć go do diety osób w podeszłym wieku.

Zawartość boru w miodzie rzepakowym wspomaga z kolei pracę tarczycy i śledziony oraz wpływa korzystnie na układ kostny.

Ta odmiana miodu jest z powodzeniem stosowana przy niedoborach wapnia i magnezu. Występuje w nim również żelazo, którego przyswajalność przez człowieka sięga 60%.

Dobroczynne działanie miodu rzepakowego na układ krwionośny i nerki

Z uwagi zawartość aminokwasów miód rzepakowy wspomaga działanie układu krwionośnego:

  • zwiększa potencjał skurczu przeciążonego serca,
  • zapewnia lepsze dostarczanie tlenu i składników odżywczych do mięśnia sercowego,
  • likwiduje wodę obecną w tkankach i redukuje obrzęki,
  • reguluje ciśnienie tętnicze krwi i hamuje rozwój miażdżycy.

Miód rzepakowy w leczeniu wątroby i dróg żółciowych

Potwierdzono także pozytywne działanie miodu rzepakowego na pracę wątroby oraz nerek i pęcherzyka żółciowego:

  • usuwa on z organizmu toksyczne produkty przemiany materii w wyniku wiązania ich
    z kwasem glukuronowym (wytwarzanym z glukozy) i flawonoidami,
  • wywiera korzystny wpływ na przemiany tłuszczów w wątrobie i poprawia funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego,
  • wspomaga leczenie dolegliwości związanych z funkcjonowaniem nerek i układu moczowego.

Jak wskazują naukowcy, miód w połączeniu z roślinami leczniczymi wspomaga leczenie chorób wątroby i dróg żółciowych. Z tego względu stosowany jest  przy następujących dolegliwościach:

  • ostre i przewlekłe zapalenie wątroby,
  • wirusowe zapalenie wątroby,
  • marskość wątroby,
  • zapalenie pęcherzyka żółciowego oraz
  • kamica pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych.

W leczeniu chorób wątroby poleca się stosowanie m.in. następujących kuracji:

  • 100 g miodu dziennie, w 3 dawkach, rozpuszczonego w ciepłej wodzie, na 30–60 min przed posiłkami – kuracja powinna być powtarzana co ok. 2 miesiące,
  • 1–2 g/kg masy ciała, po rozpuszczeniu w ciepłej wodzie, 3 razy dziennie przed jedzeniem (terapia ma potwierdzone pozytywne efekty w ok. 75%
    przypadków),
  • roztwór miodu, oliwy z oliwek i cytryny – w proporcjach 1:1:1 – 3 razy dziennie po jednej łyżce stołowej przed posiłkiem.

W odniesieniu do chorób pęcherzyka żółciowego zaleca się zapobiegawcze stosowanie miodu. Polega ono na podawaniu osobom dorosłym 60–80 g miodu, a dzieciom powyżej 3. roku życia 10–30 g tego produktu dziennie.

Miód rzepakowy przyspiesza także gojenie stanów zapalnych żołądka i dwunastnicy w chorobie wrzodowej.

Pszczoły na rzepaku – nasza pasieka

A tutaj sam możesz obejrzeć jak wyglądają pierwsze dni pszczół zbierających nektar z żółtych kwiatów rzepaku.

Opracowanie przygotowano na podstawie:

  1. „Właściwości prozdrowotne wybranych miodów” Milena Bąkowska, Katarzyna Janda (Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie, Zakład Biochemii i Żywienia Człowieka)
  2. „Aktywność antybiotyczna krajowych miodów odmianowych” Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia, Agata Dutkowiak (Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu Dyrektor Instytutu: prof. dr hab. Grzegorz Spychalski)
  3. „Miód i surowce roślinne w leczeniu chorób wątroby i pęcherzyka żółciowego” Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia (Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich, Poznań Dyrektor Naukowy Instytutu: prof. dr hab. n. techn. Ryszard Kozłowski)
  4. „Charakterystyka wybranych miodów odmianowych” Celina Habryka w: „Wybrane zagadnienia nauki o żywności i żywieniu” – praca zbiorowa pod redakcją: Mariusza Witczaka, Adama Florkiewicza, Teresy Witczak
  5. „Sekrety miodu” Jarosław Cichocki, Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Lubaniu

* Dołożyliśmy starań, aby powyższy materiał dotyczący właściwości, składu i zastosowania miodu rzepakowego był rzetelny i bazował na profesjonalnie przeprowadzonych badaniach naukowych. Mimo, to pamiętaj proszę, że wskazówki zawarte na naszej stronie internetowej nie mogą być potraktowane jako porada medyczna. Każda infekcja, objawy chorobowe oraz zastosowane leczenie powinny być skonsultowane z lekarzem.

Zobacz wpisy na naszym blogu z kategorii Miód rzepakowy

Miód rzepakowy na przeziębienie – czy warto go zastosować?

Miód rzepakowy może być stosowany w stanach infekcji kataralnych przebiegających z kaszlem i temperaturą. Jego działanie jest jednak nieco słabsze niż w przypadku innych gatunków miodu. O prozdrowotnych właściwościach miodu rozpisuje się wiele portali internetowych – i to nie bez powodu! Każda odmiana miodu ma działanie przeciwbakteryjne – jednak okazuje się, że na różnych poziomach […]

Dlaczego miód rzepakowy fermentuje?

Fermentacja następuje szczególnie często w przypadku miodu rzepakowego. Co to znaczy, że miód fermentuje? Sfermentowany miód na początku ma charakterystyczny lekko owocowy posmak, im bardziej postępuje jego fermentacja, tym ostrzejszy kwaśny smak. Górna warstwa sfermentowanego miodu ma postać piany. Miód który zaczął fermentować – rośnie, wylewa się spod pokrywki. W miodzie w słoiku można zauważyć […]

Jak rozpoznać miód rzepakowy?

Miód rzepakowy należy do najjaśniejszych odmian polskich odmian miodów. Ma bardzo delikatny smak i lekko wyczuwalny zapach rzepaku. Aby rozpoznać, że miód, który kupujesz, to faktycznie miód rzepakowy, sprawdź jego kolor, zapach, smak i czas krystalizacji. Smak miodu rzepakowego Miód rzepakowy jest niezwykle delikatny w smaku, ale też trzeba mu oddać, że baaaardzo ale to […]

Co leczy miód rzepakowy – sprawdź jego działanie

Miód rzepakowy ma kilka zastosowań leczniczych. W tym krótkim opracowaniu skupiamy się na jego 4 zastosowaniach. Z uwagi na dużą zawartość łatwo przyswajalnej glukozy (od 50 do 52%) miód rzepakowy powinien być stosowany przede wszystkim w stanach wyczerpania organizmu – szybko dostarcza potrzebnej i łatwo przyswajalnej energii. Dodatkowo badania dowodzą, że miód powoduje nasilenie skurczów […]

Miód rzepakowy – właściwości, działanie, zastosowanie

Miód rzepakowy ma cenne właściwości i warto przeczytać, dlaczego właśnie ten rodzaj miodu należy włączyć do codziennego jadłospisu. W miodzie rzepakowym znajdują się bardzo cenne składniki mineralne, które sprawiają, że ma on właściwości prozdrowotne. Bor świetnie reguluje pracę tarczycy, potrzebny jest w budowie prawidłowych struktur tkanki kostnej oraz świetnie ułatwia wchłanianie innych, cennych substancji odżywczych. […]