Wyświetlanie wszystkich wyników: 8

Miód rzepakowy ma cenne właściwości i warto przeczytać, dlaczego właśnie ten rodzaj miodu należy włączyć do codziennego jadłospisu. W miodzie rzepakowym znajdują się bardzo cenne składniki mineralne, które sprawiają, że ma on właściwości prozdrowotne. Bor świetnie reguluje pracę tarczycy, potrzebny jest w budowie prawidłowych struktur tkanki kostnej oraz świetnie ułatwia wchłanianie innych, cennych substancji odżywczych. […]

Zobacz wpisy na naszym blogu z kategorii Miody

Miód wielokwiatowy – wartości odżywcze – sprawdź, ile zawiera kcal

Średnia wartość odżywcza miodu to 325 kcal na 100 g. Miód wielokwiatowy nie jest w tej mierze wyjątkiem. Także ta odmiana to ok. 320 kcal na 100 g. Oto praktyczne zestawienie: 1 łyżka miodu wielokwiatowego zawiera ok. 70 kcal 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego zawiera  ok. 40 kcal 100 g miodu wielokwiatowego zawiera ok. 320 kcal […]

Na co pomaga miód wielokwiatowy?

Miód wielokwiatowy jest źródłem: krzemu, który działa odbudowująco na skórę i struktury kostno-stawowe a także pomaga wzmocnić włosy i paznokcie, prowitaminy A, która odpowiada za właściwe widzenie – jej niedobór powoduje „kurzą ślepotę” tzn. osłabienie widzenia po zmroku oraz uszkodzenie wzroku; prowitamina A wpływa również na kondycję skóry, lizozymu – substancji, która działa niszcząco na […]

Miód wielokwiatowy czy lipowy – jak je rozróżnić i który wybrać

Obydwie odmiany miodu – wielokwiatowy i lipowy mają zróżnicowane barwy – od jasnożółtej po herbacianą. Różnią się natomiast zdecydowanie zapachem. Jeśli chodzi o zastosowanie to miód lipowy wykazuje silniejsze właściwości antybakteryjne niż wielokwiatowy. Miód wielokwiatowy jest z kolei niezastąpiony w walce z alergiami wziewnymi – na pyłki roślin i kurz.   Zapach i smak miodu […]

Miód rzepakowy na przeziębienie – czy warto go zastosować?

Miód rzepakowy może być stosowany w stanach infekcji kataralnych przebiegających z kaszlem i temperaturą. Jego działanie jest jednak nieco słabsze niż w przypadku innych gatunków miodu. O prozdrowotnych właściwościach miodu rozpisuje się wiele portali internetowych – i to nie bez powodu! Każda odmiana miodu ma działanie przeciwbakteryjne – jednak okazuje się, że na różnych poziomach […]

Dlaczego miód rzepakowy fermentuje?

Fermentacja następuje szczególnie często w przypadku miodu rzepakowego. Co to znaczy, że miód fermentuje? Sfermentowany miód na początku ma charakterystyczny lekko owocowy posmak, im bardziej postępuje jego fermentacja, tym ostrzejszy kwaśny smak. Górna warstwa sfermentowanego miodu ma postać piany. Miód który zaczął fermentować – rośnie, wylewa się spod pokrywki. W miodzie w słoiku można zauważyć […]