Miód wielokwiatowy to najbardziej popularna i najczęściej spożywana w Polsce odmiana miodu. Ma on bardzo zróżnicowany smak w zależności od tego, z nektaru jakich kwiatów został wyprodukowany przez pszczoły. Jego barwy też nie można jednoznacznie określić – może być jasna, słomkowa ale też ciemno herbaciana. Antybiotyczne właściwości miodu wielokwiatowego są na średnim bądź niskim poziomie. […]
Miód słonecznikowy – składniki odżywcze, właściwości zdrowotne i stosowanie
Miód rzepakowy – składniki odżywcze, właściwości zdrowotne i stosowanie
Miód rzepakowy – właściwości zdrowotne, wartości odżywcze, skład, zastosowanie, jak stosować, smak, cena Miód rzepakowy ma łagodny, prawie niewyczuwalny zapach kwiatów rzepaku, jasną słomkową barwę i delikatny, neutralny smak. Szybko krystalizuje w strukturę drobnoziarnistą – jego stała konsystencja przypomina aksamitną pastę. Miód rzepakowy jest stosowany w leczeniu przeziębień i chorób wątroby. Wspomaga układ krwionośny i […]
Miód lipowy – składniki odżywcze, właściwości zdrowotne i stosowanie
Właściwości lecznicze miodu lipowego warto wykorzystać w sezonie przeziębień o podłożu bakteryjnym i wirusowym a także panującej grypy. Znajduje on zastosowanie głównie w leczeniu schorzeń górnych i dolnych dróg oddechowych – polecany jest wspomagająco w przypadku zapalenia oskrzeli i płuc a to z uwagi na dużą zawartość lizozymu – enzymu o silnym działaniu przeciwdrobnoustrojowym. Ma […]
Miód akacjowy– składniki odżywcze, właściwości zdrowotne i stosowanie
Miód akacjowy zwalcza wirusy, leczy zapalenia gardła, ma działanie wspomagające w kuracji chorób układu moczowego. Ma silne właściwości antybakteryjne. Znajduje też zastosowanie przy leczeniu antybiotykami, gdyż chroni układ pokarmowy przed drażniącym działaniem tych silnych leków. Miód akacjowy to pokarm sportowców, uczniów i osób, które pracują fizycznie. Ale uwaga! Odradza się jego stosowanie u osób z […]
Miód gryczany – składniki odżywcze, właściwości zdrowotne i stosowanie
Miód gryczany ma silne właściwości przeciwzapalne, antybiotyczne i przeciwutleniające – potwierdzone przez badania naukowe przeprowadzone zarówno w Polsce (prof. B. Kędzia i dr E. Hołderna-Kędzia) jak i na świecie (m.in. przez naukowców z USA). Jak twierdzą autorzy badań, miód gryczany nie ustępuje swoją skutecznością miodom manuka – a nawet przewyższa je zarówno w działaniu przeciwzapalnym, […]
Miód wielokwiatowy – wartości odżywcze – sprawdź, ile zawiera kcal
Średnia wartość odżywcza miodu to 325 kcal na 100 g. Miód wielokwiatowy nie jest w tej mierze wyjątkiem. Także ta odmiana to ok. 320 kcal na 100 g. Oto praktyczne zestawienie: 1 łyżka miodu wielokwiatowego zawiera ok. 70 kcal 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego zawiera ok. 40 kcal 100 g miodu wielokwiatowego zawiera ok. 320 kcal […]
Na co pomaga miód wielokwiatowy?
Miód wielokwiatowy jest źródłem: krzemu, który działa odbudowująco na skórę i struktury kostno-stawowe a także pomaga wzmocnić włosy i paznokcie, prowitaminy A, która odpowiada za właściwe widzenie – jej niedobór powoduje „kurzą ślepotę” tzn. osłabienie widzenia po zmroku oraz uszkodzenie wzroku; prowitamina A wpływa również na kondycję skóry, lizozymu – substancji, która działa niszcząco na […]
Miód wielokwiatowy czy lipowy – jak je rozróżnić i który wybrać
Obydwie odmiany miodu – wielokwiatowy i lipowy mają zróżnicowane barwy – od jasnożółtej po herbacianą. Różnią się natomiast zdecydowanie zapachem. Jeśli chodzi o zastosowanie to miód lipowy wykazuje silniejsze właściwości antybakteryjne niż wielokwiatowy. Miód wielokwiatowy jest z kolei niezastąpiony w walce z alergiami wziewnymi – na pyłki roślin i kurz. Zapach i smak miodu […]
Miód rzepakowy na przeziębienie – czy warto go zastosować?
Miód rzepakowy może być stosowany w stanach infekcji kataralnych przebiegających z kaszlem i temperaturą. Jego działanie jest jednak nieco słabsze niż w przypadku innych gatunków miodu. O prozdrowotnych właściwościach miodu rozpisuje się wiele portali internetowych – i to nie bez powodu! Każda odmiana miodu ma działanie przeciwbakteryjne – jednak okazuje się, że na różnych poziomach […]