22 stycznia, 2023 Miód wielokwiatowy – składniki odżywcze, właściwości zdrowotne i stosowanie

Miód wielokwiatowy – składniki odżywcze, właściwości zdrowotne i stosowanie

Miód wielokwiatowy to najbardziej popularna i najczęściej spożywana w Polsce odmiana miodu. Ma on bardzo zróżnicowany smak w zależności od tego, z nektaru jakich kwiatów został wyprodukowany przez pszczoły. Jego barwy też nie można jednoznacznie określić – może być jasna, słomkowa ale też ciemno herbaciana. Antybiotyczne właściwości miodu wielokwiatowego są na średnim bądź niskim poziomie. […]

Czytaj dalej...
22 stycznia, 2023 Miód rzepakowy – składniki odżywcze, właściwości zdrowotne i stosowanie

Miód rzepakowy – składniki odżywcze, właściwości zdrowotne i stosowanie

Miód rzepakowy – właściwości zdrowotne, wartości odżywcze, skład, zastosowanie, jak stosować, smak, cena Miód rzepakowy ma łagodny, prawie niewyczuwalny zapach kwiatów rzepaku, jasną słomkową barwę i delikatny, neutralny smak. Szybko krystalizuje w strukturę drobnoziarnistą – jego stała konsystencja przypomina aksamitną pastę. Miód rzepakowy jest stosowany w leczeniu przeziębień i chorób wątroby. Wspomaga układ krwionośny i […]

Czytaj dalej...
22 stycznia, 2023 lipa-kwiaty

Miód lipowy – składniki odżywcze, właściwości zdrowotne i stosowanie

Właściwości lecznicze miodu lipowego warto wykorzystać w sezonie przeziębień o podłożu bakteryjnym i wirusowym a także panującej grypy. Znajduje on zastosowanie głównie w leczeniu schorzeń górnych i dolnych dróg oddechowych – polecany jest wspomagająco w przypadku zapalenia oskrzeli i płuc a to z uwagi na dużą zawartość lizozymu – enzymu o silnym działaniu przeciwdrobnoustrojowym. Ma […]

Czytaj dalej...
22 stycznia, 2023 Miód akacjowy– składniki odżywcze, właściwości zdrowotne i stosowanie

Miód akacjowy– składniki odżywcze, właściwości zdrowotne i stosowanie

Miód akacjowy zwalcza wirusy, leczy zapalenia gardła, ma działanie wspomagające w kuracji chorób układu moczowego. Ma silne właściwości antybakteryjne. Znajduje też zastosowanie przy leczeniu antybiotykami, gdyż chroni układ pokarmowy przed drażniącym działaniem tych silnych leków. Miód akacjowy to pokarm sportowców, uczniów i osób, które pracują fizycznie. Ale uwaga! Odradza się jego stosowanie u osób z […]

Czytaj dalej...
22 stycznia, 2023 miód gryczany

Miód gryczany – składniki odżywcze, właściwości zdrowotne i stosowanie

Miód gryczany ma silne właściwości przeciwzapalne, antybiotyczne i przeciwutleniające – potwierdzone przez badania naukowe przeprowadzone zarówno w Polsce (prof. B. Kędzia i dr E. Hołderna-Kędzia) jak i na świecie (m.in. przez naukowców z USA). Jak twierdzą autorzy badań, miód gryczany nie ustępuje swoją skutecznością miodom manuka – a nawet przewyższa je zarówno w działaniu przeciwzapalnym, […]

Czytaj dalej...
6 maja, 2020 Na co pomaga miód wielokwiatowy?

Na co pomaga miód wielokwiatowy?

Miód wielokwiatowy jest źródłem: krzemu, który działa odbudowująco na skórę i struktury kostno-stawowe a także pomaga wzmocnić włosy i paznokcie, prowitaminy A, która odpowiada za właściwe widzenie – jej niedobór powoduje „kurzą ślepotę” tzn. osłabienie widzenia po zmroku oraz uszkodzenie wzroku; prowitamina A wpływa również na kondycję skóry, lizozymu – substancji, która działa niszcząco na […]

Czytaj dalej...
6 maja, 2020 Miód wielokwiatowy czy lipowy – jak je rozróżnić i który wybrać

Miód wielokwiatowy czy lipowy – jak je rozróżnić i który wybrać

Obydwie odmiany miodu – wielokwiatowy i lipowy mają zróżnicowane barwy – od jasnożółtej po herbacianą. Różnią się natomiast zdecydowanie zapachem. Jeśli chodzi o zastosowanie to miód lipowy wykazuje silniejsze właściwości antybakteryjne niż wielokwiatowy. Miód wielokwiatowy jest z kolei niezastąpiony w walce z alergiami wziewnymi – na pyłki roślin i kurz.   Zapach i smak miodu […]

Czytaj dalej...
27 kwietnia, 2020 Miód rzepakowy na przeziębienie – czy warto go zastosować?

Miód rzepakowy na przeziębienie – czy warto go zastosować?

Miód rzepakowy może być stosowany w stanach infekcji kataralnych przebiegających z kaszlem i temperaturą. Jego działanie jest jednak nieco słabsze niż w przypadku innych gatunków miodu. O prozdrowotnych właściwościach miodu rozpisuje się wiele portali internetowych – i to nie bez powodu! Każda odmiana miodu ma działanie przeciwbakteryjne – jednak okazuje się, że na różnych poziomach […]

Czytaj dalej...