Miód Gryczany
Bractwo Pasieczników Wędrownych

24,50 

(4 opinie klienta)

Opis

Miód na układ krążenia, przeciwbakteryjny, z witaminą C i magnezem

Miód gryczany posiada najszersze spektrum działania, wśród tych, które zbieramy na Warmii i Mazurach:

  • Wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne i antyseptyczne, oraz antyoksydacyjne.
  • Wspiera pracę serca i układu krwionośnego, udrażnia naczynia krwionośne i działa przeciwzakrzepowo.
  • Zawiera dużo witaminy C i łatwo przyswajalnego magnezu, oraz innych cennych pierwiastków, takich jak żelazo, miedź, fosfor i jod.

Miód ciemny, o intensywnym ostrym smaku

Miód gryczany, miodowi gryczanemu nierówny. Świetnie wiedzą o tym fani tej szczególnej odmiany miodu. Dzięki wyjątkowej lokalizacji pasieki (patrz mapka na dole) oraz dobremu przygotowaniu pszczół do zbioru tego trudnego dla nich pożytku, rokrocznie odbieramy miód gryczany o bardzo wysokiej jakości. Ma charakterystyczną brunatno-czarną barwę po odwirowaniu z plastrów i ciemnobrązową, gdy miód już skrystalizuje. Ciemny kolor potwierdza niezwykle wysoką zawartość nektarów gryki (pszczoły czasem lubią polecieć na inne kwiaty, gdy gryka nektaruje zbyt słabo, a wtedy miód nie będzie miał tak intensywnego koloru).
Nasz miód gryczany ma intensywny, ostry smak, przypominający zapach kwitnącego gryczanego łanu w słoneczny dzień. Mimo swej mocy miód nie jest kwaśny, a wręcz szczyci się szlachetnym wykończeniem.

Miód nierozgrzewany, z czystych terenów Warmii i Mazur

Każda pasieka, z której miód kupisz w DuzoMiodu.pl, podróżuje po Warmii i Mazurach, trzymając się z dala od cywilizacji, uprzemysłowienia i chemizacji rolnictwa. Miód nigdy nie jest rozgrzewany. Zaraz po odwirowaniu z plastrów przelewamy go do słoików i przechowujemy w chłodnej i ciemnej spiżarni.

Pszczoły utrzymywane ekologicznie, miód bez żadnych dodatków

Używamy wyłącznie drewnianych uli, ocieplanych słomą, a do leczenia pszczół stosujemy naturalne kwasy organiczne, dopuszczone do użytku w pasiekach ekologicznych. No i najważniejsze: ten miód nie zawiera absolutnie żadnych dodatków.

Miód odbierał Maciek - gospodarz Bractwa Pasieczników

Pszczół doglądał i osobiście miód odbierał Maciej Żurek - gospodarz Bractwa Pasieczników Wędrownych. On też każdorazowo planuje i wybiera miejsca postoju pasiek i ma w tym spore doświadczenie. Z wykształcenia socjolog i dyplomowany rolnik. Od 2004 roku prowadzi pasiekę wędrującą po Warmii i Mazurach.

Zobacz, skąd pszczoły nosiły miód

Pszczoły zebrały miód w okolicy Grunwaldu, który od dawna słynie z wysokiej jakości miodu gryczanego. Szczególny mikroklimat tego rejonu wpływa na niezwykle obfite nektarowanie gryki. Dlatego też rokrocznie przyjeżdżamy tu z naszymi ulami, a chodź droga daleka, to efekty warte są wszelkich trudów!

Na poniższej mapce zaznaczyliśmy, gdzie latały pszczoły, by nazbierać miód gryczany, który teraz leży w chłodniach i czeka na smakoszy.

Sprawdź szczegóły produktu

Gatunek miodu Miód Gryczany
Kremowany tak
Dane producenta Pasieka i Gospodarstwo Rolne Maciej Żurek Kajny 711-042 Jonkowo NIP: 7393421993
Kolor ciemny, brązowy
Kystalizacja gruboziarnista, miękka
Opakowanie słoik 720 ml lub słoik 320 ml
Masa [gramy] 1000 lub 400
Najlepiej spożyć przed 2025-08-15
Miejsce zbioru Polska, woj. Warmińsko-Mazurskie, powiat nidzicki, gmina Kozłowo
Kraj Polska
Gatunek pszczoły Primorski
Pakowanie przesyłki karton, słoma, taśma papierowa
Koszt przesyłki 9,90 zł – cała Polska, paczkomat lub kurier
Czas wysyłki Nadanie paczki w ciągu 1-3 dni roboczych

Informacje dodatkowe

Waga miodu

1000g, 400g

4 opinie dla Miód Gryczany
Bractwo Pasieczników Wędrownych

  1. Marcin

    Może moja opinia jako pszczelarza sprzedającego miody nie jest bardzo wiarygodna 🙂 ale miód jest super. Gryka z krwi i kości. Ostra w smaku, pachnąca, no i zdrowa

  2. Miłosz

    Maćka znam od lat, z jego wyrobów korzystałem wielokrotnie, ale ta gryka po prostu jest re-we-la-cyj-na!

  3. M.

    Miody są super, kupuje od lat, pyszne w smaku pachnące! Niestety od kilku lat fermentują, miód pracuje i wycieka ze słojów

  4. M.

    Niestety od kilku lat miody fermentują, miód pracuje i wycieka ze słojów

    • Jakub Wilk

      Jeżeli sprzedawane przez nas miody fermentują to istnieje tylko jedna możliwość: złe warunki przechowywania, w temp. powyżej 18C. Należy pamiętać, że w cieple w zamkniętym słoiku z miodu odparowuje woda (miód standardowo zawiera 16-21% wody w zależności od odmiany), która kumuluje się na powierzchni miodu. Wówczas wierzchnia warstwa miodu jest bardziej wilgotna, stwarzając warunki do rozwoju dzikich drożdży.

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *