Opis
Miód na układ krążenia, przeciwbakteryjny, z witaminą C i magnezem
Miód gryczany posiada najszersze spektrum działania, wśród tych, które zbieramy na Warmii i Mazurach:
- Wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne i antyseptyczne, oraz antyoksydacyjne.
- Wspiera pracę serca i układu krwionośnego, udrażnia naczynia krwionośne i działa przeciwzakrzepowo.
- Zawiera dużo witaminy C i łatwo przyswajalnego magnezu, oraz innych cennych pierwiastków, takich jak żelazo, miedź, fosfor i jod.
Miód ciemny, o intensywnym ostrym smaku
Miód gryczany, miodowi gryczanemu nierówny. Świetnie wiedzą o tym fani tej szczególnej odmiany miodu. Dzięki wyjątkowej lokalizacji pasieki (patrz mapka na dole) oraz dobremu przygotowaniu pszczół do zbioru tego trudnego dla nich pożytku, rokrocznie odbieramy miód gryczany o bardzo wysokiej jakości. Ma charakterystyczną brunatno-czarną barwę po odwirowaniu z plastrów i ciemnobrązową, gdy miód już skrystalizuje. Ciemny kolor potwierdza niezwykle wysoką zawartość nektarów gryki (pszczoły czasem lubią polecieć na inne kwiaty, gdy gryka nektaruje zbyt słabo, a wtedy miód nie będzie miał tak intensywnego koloru).
Nasz miód gryczany ma intensywny, ostry smak, przypominający zapach kwitnącego gryczanego łanu w słoneczny dzień. Mimo swej mocy miód nie jest kwaśny, a wręcz szczyci się szlachetnym wykończeniem.
Miód nierozgrzewany, z czystych terenów Warmii i Mazur
Każda pasieka, z której miód kupisz w DuzoMiodu.pl, podróżuje po Warmii i Mazurach, trzymając się z dala od cywilizacji, uprzemysłowienia i chemizacji rolnictwa. Miód nigdy nie jest rozgrzewany. Zaraz po odwirowaniu z plastrów przelewamy go do słoików i przechowujemy w chłodnej i ciemnej spiżarni.
Pszczoły utrzymywane ekologicznie, miód bez żadnych dodatków
Używamy wyłącznie drewnianych uli, ocieplanych słomą, a do leczenia pszczół stosujemy naturalne kwasy organiczne, dopuszczone do użytku w pasiekach ekologicznych. No i najważniejsze: ten miód nie zawiera absolutnie żadnych dodatków.
Miód odbierał Maciek - gospodarz Bractwa Pasieczników
Pszczół doglądał i osobiście miód odbierał Maciej Żurek - gospodarz Bractwa Pasieczników Wędrownych. On też każdorazowo planuje i wybiera miejsca postoju pasiek i ma w tym spore doświadczenie. Z wykształcenia socjolog i dyplomowany rolnik. Od 2004 roku prowadzi pasiekę wędrującą po Warmii i Mazurach.
Zobacz, skąd pszczoły nosiły miód
Pszczoły zebrały miód w okolicy Grunwaldu, który od dawna słynie z wysokiej jakości miodu gryczanego. Szczególny mikroklimat tego rejonu wpływa na niezwykle obfite nektarowanie gryki. Dlatego też rokrocznie przyjeżdżamy tu z naszymi ulami, a chodź droga daleka, to efekty warte są wszelkich trudów!
Na poniższej mapce zaznaczyliśmy, gdzie latały pszczoły, by nazbierać miód gryczany, który teraz leży w chłodniach i czeka na smakoszy.
Sprawdź szczegóły produktu
Gatunek miodu | Miód Gryczany |
Kremowany | tak |
Dane producenta | Pasieka i Gospodarstwo Rolne Maciej Żurek Kajny 711-042 Jonkowo NIP: 7393421993 |
Kolor | ciemny, brązowy |
Kystalizacja | gruboziarnista, miękka |
Opakowanie | słoik 720 ml lub słoik 320 ml |
Masa [gramy] | 1000 lub 400 |
Najlepiej spożyć przed | 2025-08-15 |
Miejsce zbioru | Polska, woj. Warmińsko-Mazurskie, powiat nidzicki, gmina Kozłowo |
Kraj | Polska |
Gatunek pszczoły | Primorski |
Pakowanie przesyłki | karton, słoma, taśma papierowa |
Koszt przesyłki | 9,90 zł – cała Polska, paczkomat lub kurier |
Czas wysyłki | Nadanie paczki w ciągu 1-3 dni roboczych |
Marcin –
Może moja opinia jako pszczelarza sprzedającego miody nie jest bardzo wiarygodna 🙂 ale miód jest super. Gryka z krwi i kości. Ostra w smaku, pachnąca, no i zdrowa
Miłosz –
Maćka znam od lat, z jego wyrobów korzystałem wielokrotnie, ale ta gryka po prostu jest re-we-la-cyj-na!
M. –
Miody są super, kupuje od lat, pyszne w smaku pachnące! Niestety od kilku lat fermentują, miód pracuje i wycieka ze słojów
M. –
Niestety od kilku lat miody fermentują, miód pracuje i wycieka ze słojów
Jakub Wilk –
Jeżeli sprzedawane przez nas miody fermentują to istnieje tylko jedna możliwość: złe warunki przechowywania, w temp. powyżej 18C. Należy pamiętać, że w cieple w zamkniętym słoiku z miodu odparowuje woda (miód standardowo zawiera 16-21% wody w zależności od odmiany), która kumuluje się na powierzchni miodu. Wówczas wierzchnia warstwa miodu jest bardziej wilgotna, stwarzając warunki do rozwoju dzikich drożdży.