3 marca, 2019 Miód źródło witamin. Sprawdź, jakie są witaminy w miodzie

Miód źródło witamin. Sprawdź, jakie są witaminy w miodzie

Prawdziwy miód jest bombą witaminowo-mineralną. W zależności od rodzaju miodu znajdziemy tam różne kombinacje następujących witamin: A, C, B6, B9 czy B12. Mało tego! Miód jest też źródłem żelaza, głównego składnika hemoglobiny (polecane jest spożywanie miodu przy anemii), potasu, który w procesie syntezy z sodem i chlorem, tworzy elektrolity, a także wapnia, magnezu i fosforu. Prawdziwy miód powinien być stałym elementem diety, by za pośrednictwem naturalnych składników, dostarczyć organizmowi potrzebnych witamin i minerałów.

Jakie witaminy ma miód?

Miód to prawdziwa skarbnica witamin, które codziennie muszą być dostarczane organizmowi, aby mógł on prawidłowo funkcjonować. W składzie miodu znajdują się:

  • Witamina A – jest niezbędna dla zachowania zdolności widzenia, ma duży wpływ na obniżanie i utrzymywanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, a także zwiększa odporność organizmu. Witamina A ma też właściwości antyoksydacyjne, potrafi zwalczać wolne rodniki. Niezwykłą jej zaletą jest zdolność do blokowania szkodliwego działania benzopirenu, który pochodzi z dymu papierosowego. Neutralizuje go i przekształca w substancje nieszkodliwe.
  • Witamina C – czyli kwas askorbinowy, to związek, którego ilość pozytywnych cech po prostu poraża. Wymieniając te główne, trzeba zacząć od faktu, że łagodzi wszelkie objawy przeziębień, a przyjmowana stale w odpowiedniej ilość zwiększa odporność organizmu, który potrafi się wówczas bronić przed wirusami. Witamina C jest niezbędna dla prawidłowego wchłaniania żelaza. Potrafi ona obniżać szkodliwe działanie miedzi, kobaltu czy rtęci. Dzięki niej organizm chroniony jest przed substancjami rakotwórczymi. Witamina C obniża poziom cholesterolu, poprawia kondycję i niweluje szkodliwe skutki stresu.
  • Witamina B6 – odgrywa wielką rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu krwionośnego i nerwowego. To ona jest niezbędna dla właściwej pracy serca, dla prawidłowego ciśnienia krwi. Zapobiega także bolesnym skurczom mięśni. Dzięki niej możliwie jest magazynowanie energii w organizmie, prawidłowy rozkład zarówno tłuszczów, jak i węglowodanów. Witamina B6 to także łagodzenie objawów depresji, bólów głowy oraz skutków ubocznych, wywoływanych przez inne leki.
  • Kwas foliowy czyli witamina B9 – czyli znany wszystkim kwas foliowy, jest niezbędna przede wszystkim kobietom w okresie ciąży, zapobiegając wadom cewy nerwowej u dziecka rozwijającego się w łonie matki. Witamina B9 ochrania też kod genetyczny, zapobiegając jego niedobrym modyfikacjom. Kwas foliowy jest niezbędny dla zapobiegania wystąpienia anemii, depresji lub spadku odporności.
  • Witamina B12 – jest niezastąpiona w procesie funkcjonowania układu nerwowego. Tworzy tak zwane osłonki komórek nerwowych, stąd jest niezwykle ważna w profilaktyce i leczeniu stwardnienia rozsianego. Ponieważ ma także ogólne zdolności ochronne komórek i powiązań nerwowych, jej niedobór może przyspieszać wystąpienie stanów demencji i ogólnego splątania. Podawana profilaktycznie zapobiega pojawieniu się problemów z apetytem oraz wspomaga rekonwalescencję.

Minerały w miodzie

  • Żelazo

W 100 gramach miodu znajduje się aż 3% dziennego zapotrzebowania na żelazo, a to przecież najważniejszy składnik hemoglobiny, który jest niezbędny dla tworzenia czerwonych ciałek krwi. Żelazo jest konieczne dla prawidłowej struktury skóry, włosów i paznokci. Bez niego nie będzie też prawidłowo funkcjonował układ odpornościowy.

  • Potas

Niezwykle cenny jest też potas, który w połączeniu z sodem i chlorem tworzy w organizmie niezbędne elektrolity, odpowiedzialne za prawidłowy bilans płynów organizmie. Potas odgrywa bardzo ważną rolę w zachowaniu właściwego rytmu serca, pomaga w utrzymaniu dobrego poziomu ciśnienia krwi oraz wspomaga funkcjonowanie mięśni i nerwów.

W składzie miodu znajdziemy także wiele innych minerałów, takich jak wapń, magnez czy fosfor.

Zadbaj o miód ze sprawdzonego źródła

Tak znakomite właściwości ma jednak tylko miód prawdziwy, dlatego kupując słoik tego specyfiku, warto sprawdzić, czy rzeczywiście jest to produkt naturalny. Przede wszystkim trzeba spróbować, czy w miodzie wyczuwalna jest najpierw słodycz, a chwilę potem naturalne, lekkie drapanie w gardle. Prawdziwy miód, spływając z łyżeczki, tworzy niewielką górkę na spodeczku. Natomiast sztuczny miód natychmiast się rozlewa. Naturalny specyfik dość trudno rozpuszcza się w wodzie, tworząc specyficzne „smugi”, a jego nieprawdziwy zamiennik rozpuści się bez żadnego problemu. W dłuższym okresie czasu można też zaobserwować, że naturalny miód się krystalizuje, natomiast sztuczny jest zawsze płynny. Zobacz, jak sprawdzić, czy miód jest prawdziwy.

Proszę pamiętaj, że wskazówki zawarte na naszej stronie nie mogą być potraktowane jako porada medyczna. Każda infekcja, objawy chorobowe oraz zastosowane leczenie powinny być konsultowane z lekarzem. Nawet kuracja naturalnymi produktami może być szkodliwa dla niektórych osób.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *