Prawdziwy miód jest bombą witaminowo-mineralną. W zależności od rodzaju miodu znajdziemy tam różne kombinacje następujących witamin: A, C, B6, B9 czy B12. Mało tego! Miód jest też źródłem żelaza, głównego składnika hemoglobiny (polecane jest spożywanie miodu przy anemii), potasu, który w procesie syntezy z sodem i chlorem, tworzy elektrolity, a także wapnia, magnezu i fosforu. Prawdziwy miód powinien być stałym elementem diety, by za pośrednictwem naturalnych składników, dostarczyć organizmowi potrzebnych witamin i minerałów.
Jakie witaminy ma miód?
Miód to prawdziwa skarbnica witamin, które codziennie muszą być dostarczane organizmowi, aby mógł on prawidłowo funkcjonować. W składzie miodu znajdują się:
- Witamina A – jest niezbędna dla zachowania zdolności widzenia, ma duży wpływ na obniżanie i utrzymywanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, a także zwiększa odporność organizmu. Witamina A ma też właściwości antyoksydacyjne, potrafi zwalczać wolne rodniki. Niezwykłą jej zaletą jest zdolność do blokowania szkodliwego działania benzopirenu, który pochodzi z dymu papierosowego. Neutralizuje go i przekształca w substancje nieszkodliwe.
- Witamina C – czyli kwas askorbinowy, to związek, którego ilość pozytywnych cech po prostu poraża. Wymieniając te główne, trzeba zacząć od faktu, że łagodzi wszelkie objawy przeziębień, a przyjmowana stale w odpowiedniej ilość zwiększa odporność organizmu, który potrafi się wówczas bronić przed wirusami. Witamina C jest niezbędna dla prawidłowego wchłaniania żelaza. Potrafi ona obniżać szkodliwe działanie miedzi, kobaltu czy rtęci. Dzięki niej organizm chroniony jest przed substancjami rakotwórczymi. Witamina C obniża poziom cholesterolu, poprawia kondycję i niweluje szkodliwe skutki stresu.
- Witamina B6 – odgrywa wielką rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu krwionośnego i nerwowego. To ona jest niezbędna dla właściwej pracy serca, dla prawidłowego ciśnienia krwi. Zapobiega także bolesnym skurczom mięśni. Dzięki niej możliwie jest magazynowanie energii w organizmie, prawidłowy rozkład zarówno tłuszczów, jak i węglowodanów. Witamina B6 to także łagodzenie objawów depresji, bólów głowy oraz skutków ubocznych, wywoływanych przez inne leki.
- Kwas foliowy czyli witamina B9 – czyli znany wszystkim kwas foliowy, jest niezbędna przede wszystkim kobietom w okresie ciąży, zapobiegając wadom cewy nerwowej u dziecka rozwijającego się w łonie matki. Witamina B9 ochrania też kod genetyczny, zapobiegając jego niedobrym modyfikacjom. Kwas foliowy jest niezbędny dla zapobiegania wystąpienia anemii, depresji lub spadku odporności.
- Witamina B12 – jest niezastąpiona w procesie funkcjonowania układu nerwowego. Tworzy tak zwane osłonki komórek nerwowych, stąd jest niezwykle ważna w profilaktyce i leczeniu stwardnienia rozsianego. Ponieważ ma także ogólne zdolności ochronne komórek i powiązań nerwowych, jej niedobór może przyspieszać wystąpienie stanów demencji i ogólnego splątania. Podawana profilaktycznie zapobiega pojawieniu się problemów z apetytem oraz wspomaga rekonwalescencję.
Minerały w miodzie
- Żelazo
W 100 gramach miodu znajduje się aż 3% dziennego zapotrzebowania na żelazo, a to przecież najważniejszy składnik hemoglobiny, który jest niezbędny dla tworzenia czerwonych ciałek krwi. Żelazo jest konieczne dla prawidłowej struktury skóry, włosów i paznokci. Bez niego nie będzie też prawidłowo funkcjonował układ odpornościowy.
- Potas
Niezwykle cenny jest też potas, który w połączeniu z sodem i chlorem tworzy w organizmie niezbędne elektrolity, odpowiedzialne za prawidłowy bilans płynów organizmie. Potas odgrywa bardzo ważną rolę w zachowaniu właściwego rytmu serca, pomaga w utrzymaniu dobrego poziomu ciśnienia krwi oraz wspomaga funkcjonowanie mięśni i nerwów.
W składzie miodu znajdziemy także wiele innych minerałów, takich jak wapń, magnez czy fosfor.
Zadbaj o miód ze sprawdzonego źródła
Tak znakomite właściwości ma jednak tylko miód prawdziwy, dlatego kupując słoik tego specyfiku, warto sprawdzić, czy rzeczywiście jest to produkt naturalny. Przede wszystkim trzeba spróbować, czy w miodzie wyczuwalna jest najpierw słodycz, a chwilę potem naturalne, lekkie drapanie w gardle. Prawdziwy miód, spływając z łyżeczki, tworzy niewielką górkę na spodeczku. Natomiast sztuczny miód natychmiast się rozlewa. Naturalny specyfik dość trudno rozpuszcza się w wodzie, tworząc specyficzne „smugi”, a jego nieprawdziwy zamiennik rozpuści się bez żadnego problemu. W dłuższym okresie czasu można też zaobserwować, że naturalny miód się krystalizuje, natomiast sztuczny jest zawsze płynny. Zobacz, jak sprawdzić, czy miód jest prawdziwy.
* Proszę pamiętaj, że wskazówki zawarte na naszej stronie nie mogą być potraktowane jako porada medyczna. Każda infekcja, objawy chorobowe oraz zastosowane leczenie powinny być konsultowane z lekarzem. Nawet kuracja naturalnymi produktami może być szkodliwa dla niektórych osób.