Ciasto z miodem i jabłkami

Proponuję Ci ciasto z miodem, które jest wilgotne i dość ciężkie, ale niezbyt słodkie. Dodatek jabłek i przypraw korzennych czyni je doskonałym wypiekiem na jesień. Pachnie obłędnie a dodatkowo polane strużką miodu skusi każdego!

ciasto z miodem w calosci

Składniki

  • 200 g miękkiego masła
  • 40 g cukru
  • 180 g płynnego miodu (można lekko podgrzać, aby się rozpuścił)
  • 3 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka kardamonu (lub imbiru)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 średnie jabłka

Na wierzch:

  • 1 duże jabłko
  • 50 g miodu

Przygotowanie

Jabłka do ciasta obrać i pokroić w niewielkie kawałki. Jabłko na wierzch także obieram i kroję na plastry kilkumilimetrowej grubości.

W misie miksera utrzeć masło i cukier, dodawać stopniowo miód i jajka, jedno po drugim. Do masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawy. Wymieszać szpatułką. Dodać kawałki jabłek i wymieszać.

Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej ciasto. Na wierzchu poukładać plasterki jabłka. 

Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Ciasto łatwo się rumieni, jeśli jest jeszcze miękkie w środku a na wierzchu już brązowe – warto przykryć wierzch kawałkiem folii aluminiowej.

Wyjąć z piekarnika, podgrzać dodatkowy miód (50 g) i posmarować pędzelkiem ciasto.

Przepis na ciasto z miodem i jabłkami pochodzi ze strony www.mojewypieki.com i zawiera moje modyfikacje.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *