Miód lipowy – właściwości, działanie, zastosowanie

Miód lipowy ma silne właściwości przeciwwirusowe i antybakteryjne, dlatego jest szczególnie zalecany w przypadku przeziębienia i grypy. Ze względu na wyjątkowy skład ma także działanie uspokajające i stosuje się go na problemy  z zasypianiem. Zalecany również w okresie rekonwalescencji po chorobie – przyspiesza regenerację organizmu. Sprawdź wyjątkowy skład miodu lipowego i przeczytaj więcej o jego zastosowaniu. 

Poniżej o miodzie lipowym w 5 punktach:

  1. Działa przeciwwirusowo – polecany podczas grypy również tej z wysoką gorączką
  2. Podawany w stanach niepokoju i przy bezsenności
  3. Działa rozkurczowo i uspokajająco
  4. Ma zbawienny wpływ na pracę serca oraz całego układu krążenia
  5. Świetnie wzmacnia organizm, dlatego zaleca się go osobom w okresie rekonwalescencji

Wyjątkowe właściwości miodu lipowego

Miód lipowy zawiera wiele związków pozyskanych wraz z nektarem kwiatu lipy. Zaliczają się do nich olejki eteryczne, hespertyna, hesperydyna, rutyna, izokwarcytryna i tiliarozyd, czyli tak zwane flawonoidy. Oprócz tego w miodzie tym znajdziemy wiele garbników i saponin. Dzięki tak bogatej zawartości miód lipowy jest skutecznym środkiem wspomagającym leczenie wielu dolegliwości i chorób. Jest uznawany za najbardziej szlachetną polską odmianę miodu.

 

Miód lipowy – zastosowanie

Dzięki swoim antyseptycznym właściwościom jest on najskuteczniejszym miodem w walce z wszelkimi przeziębieniami oraz grypą, nawet tą przebiegającą w towarzystwie bardzo wysokiej gorączki. Jego działanie można jeszcze wzmocnić poprzez podawanie go razem z lipową albo malinową herbatą. Dobrze też sprawdzi się z mlekiem, albo z wodą z cytryną. Trzeba tylko pamiętać, aby nie dodawać go do wrzątku, bo straci wszystkie swoje cenne wartości. Płyny, do których ma być dodany miód, nie powinny mieć wyższej temperatury niż 40 stopni Celsjusza.

Miód lipowy ma też właściwości uspokajające. Podaje się go w stanach niepokoju albo przy problemach z bezsennością.

Olejki eteryczne znajdujące się w składzie tego typu miodu działają rozkurczowo i uspokajająco. Miód lipowy ma zbawienny wpływ na pracę serca oraz całego układu krążenia.

Świetnie wzmacnia organizm, dlatego poleca się go osobom w okresie rekonwalescencji. Miód ten jest świetnym zastrzykiem „szybkiej” energii dla osób wyczerpanych pracą fizyczną i umysłową.

 

Smak i zapach miodu lipowego

Miód lipowy ze zbiorów lipcowych, gdy jest jeszcze płynny, ma piękny, jasny, kremowy kolor. Nektary zbierane przez pszczoły nieco później dają miód o barwie brązowej. Po skrystalizowaniu się, każdy odcień staje się jeszcze ciemniejszy. Konsystencja miodu po pewnym czasie przybiera drobnoziarnistą strukturę. Czysty miód lipowy ma wyrazisty smak oraz zapach przypominający kwitnące kwiaty lipy, czasem z odrobiną nuty zapachowej mięty.

Mieszanki miodu lipowego

Miód lipowy jest zbierany przez pszczoły z kwitnących lip na przełomie czerwca i lipca.

Niestety w Polsce, z dala od uczęszczanych dróg, wokół których jest bardzo dużo spalin, skupiska lip zdarzają się dość rzadko, dlatego miód lipowy w czystej postaci też nie jest zbyt często spotykany. Występuje sporo odmian miodów, do których pszczoły pozyskują nektar z różnych rodzajów roślin znajdujących się w fazie kwitnienia w tym samym czasie co lipy. Stąd spotykane są miody lipowo-gryczane, lipowo-spadziowe lub lipowo-faceliowe.

Dość popularny i lubiany jest miód lipowo-gryczany. Lipa neutralizuje goryczkę gryki i miód ma bardzo przyjemny smak. To znakomity specyfik, który skutecznie walczy z niedoborami żelaza i z anemią. Jest idealny dla wszystkich mających problemy z układem krążenia. Polecany jest osobom po zabiegach operacyjnych, szczególnie wówczas, gdy nastąpiła duża utrata krwi.

Fantastyczne właściwości ma także miód lipowo-spadziowy. Połączenie spadzi i nektaru lipowego tworzy bardzo przyjemny smak i aromat. Miód lipowo-spadziowy działa wykrztuśnie i przeciwzapalnie. Jednocześnie stabilizuje pracę serca i układu krążenia. Z powodzeniem może też być stosowany w chorobach dróg moczowych.

Polecam Ci także artykuły o właściwościach innych rodzajów miodu:

  1. Zastosowanie miodu gryczanego 
  2. Miód faceliowy – właściwości i zastosowanie
  3. Właściwości miodu rzepakowego 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *