Opis
Miód łąkowy - wiosenny, wielokwiatowy. Na przemęczenie, alergię, wpomaga układ trawienny i moczowy
Miód łąkowy:
- jest ceniony w medycynie naturalnej jako świetne remedium na stany przemęczenia fizycznego i umysłowego,
- dzięki zawartości w miodzie łąkowym nektarów z kwiatów takich jak mniszek lekarski wykazuje on skuteczność w leczeniu chorób układu moczowego i trawiennego,
- z uwagi na to, że miód zbierany jest wiosną, uznaje się go za dobry środek na problemy z alergiami.
Miód wielokwiatowy, łąkowy – zapach wiosennych kwiatów, łagodny w smaku
Miód łąkowy pachnie intensywnie kwiatowo, ale czuć w nim również nutę owocową. W tle wyczuwalne są aromaty ziół i traw, które dodają mu świeżości i nadają niepowtarzalny charakter. W miodzie łąkowym główną rolę odgrywają nektary klonów, mniszka lekarskiego, głogów oraz szereg gatunków kwiatów łąkowych i leśnych, które kwitną na warmińskich wzgórzach od kwietnia do czerwca.
Ten łagodny, zbalansowany miód z subtelnym akcentem kwiatowym jest idealny dla miłośników delikatnych smaków. Uwielbiany przez dzieci ze względu na jego miękką konsystencję i łagodny smak.
Miód kremowany
Miody kremowane, dzięki specjalnym zabiegom, zostały doprowadzone do formy miękkiego kremu, która to forma utrzymuje się przez długi czas. Miód kremowany nie ulega dalszej krystalizacji, jest łatwy do rozsmarowania i wydobycia ze słoika.
Kremowanie odbywa się na zimno, bez podgrzewania miodu. Jest to proces czysto mechaniczny, w którym do miodu nie są dodawane żadne składniki. Kremowanie miodu nie wpływa w żaden sposób na jego właściwości zdrowotne bądź wartości odżywcze.
Jak kremujemy nasz miód? Po prostu mechanicznie ucieramy go, aż do momentu uzyskania miękkiej pożądanej konsystencji. W praktyce - po odebraniu świeżego miodu cierpliwie czekamy, aż w miodzie pojawią się pierwsze ośrodki krystalizacji. Od tej chwili rozpoczynamy proces kremowania. Mieszając miód w specjalnych zbiornikach z mieszadłem, powodujemy, że kryształy rozcierają się o siebie a do miodu dostają się drobne pęcherzyki powietrza. Miód po wstępnym wymieszaniu musi być odstawiony, aby ponownie zaczął krystalizować. Proces powtarza się kilkakrotnie aż do uzyskania kremowej konsystencji, w której kryształy są na tyle małe, że nie da się ich zobaczyć ani wyczuć. Wtedy miód natychmiast trafia do słoików.
Cały proces wymaga niebywałego wyczucia, ponieważ krystalizacja miodu nie przebiega jednostajnie i za każdym razem w innym tempie. Należy stale kontrolować kremowany miód, aby nie skrystalizował za mocno, ponieważ wtedy, dalsze kremowanie nie będzie już możliwe. W naszych pasiekach nie podgrzewamy miodu przed rozlewem, więc musimy uchwycić każdą fazę procesu w odpowiedniej chwili.
Miód tłoczony, jednokrotnie filtrowany - z pierzgą
Miód tłoczony różni się od miodu wirowanego sposobem pozyskania go z plastra. Powstaje w wyniku specjalnego wyciskania odsklepin i pojedynczego filtrowania. Dzięki temu dostaje się do niego pyłek pod postacią pierzgi, propolis oraz drobinki wosku - niezwykle cenne dla zdrowia „dodatki”, które zwiększają odporność, mają właściwości regeneracyjne, wzmacniające i oczyszczające.
Miód nierozgrzewany, z czystych terenów Warmii i Mazur
Każda pasieka, z której miód kupisz w DuzoMiodu.pl, podróżuje po Warmii i Mazurach, trzymając się z dala od cywilizacji, uprzemysłowienia i chemizacji rolnictwa. Miód nigdy nie jest rozgrzewany. Zaraz po odwirowaniu z plastrów przelewamy go do słoików i przechowujemy w chłodnej i ciemnej spiżarni.
Pszczoły utrzymywane ekologicznie, miód bez żadnych dodatków
Używamy wyłącznie drewnianych uli, ocieplanych słomą, a do leczenia pszczół stosujemy naturalne kwasy organiczne, dopuszczone do użytku w pasiekach ekologicznych. No i najważniejsze: ten miód nie zawiera absolutnie żadnych dodatków.
Miód odbierali Tomek i Marta - gospodarze Siedliska Pasieka
Pszczół doglądali i osobiście miód odbierali Tomek i Marta. Od 12 lat zajmują się pszczołami, przy których od jakegoś czasu pomagają im Julia i Filip - kojene pokolenie warmińskich pszczelarzy. Pasieka Tomasza i Marty liczy ponad 100 rodzin - taka właśnie skala zapewnia kontrolę nad jakością.
Zobacz, skąd pszczoły nosiły miód
Ten miód łąkowy pszczoły zbierają na otoczonych lasami łąkach w okolicach wsi Radostowo, Międzylesie i Studzianka na Warmii. Pasieki są usytuowane w otoczeniu pięknej i zróżnicowanej przyrody, gdzie dominuje umiarkowany klimat, który sprzyja wzrostowi wielu gatunków miododajnych kwiatów i roślin.
Sprawdź szczegóły produktu
Gatunek miodu | Mód łąkowy kremowany tłoczony |
Dane producenta | Siedlisko Pasieka Marta i Tomasz Wysokińscy Studzianka 32, 11-320 Jeziorany Gospodarstwo pasieczne WNI 28145648 |
Kremowany | tak |
Kolor | złoty |
Kystalizacja | kremowa, miękka |
Opakowanie | słoik 720 ml |
Masa [gramy] | 960 |
Najlepiej spożyć przed | 2024-06-21 |
Miejsce zbioru | Polska, woj. Warmińsko-Mazurskie, powiat olsztyński, gmina Dobre Miasto |
Kraj | Polska |
Gatunek pszczoły | Krainka |
Pakowanie przesyłki | karton, słoma, taśma papierowa |
Koszt przesyłki | 9,90 zł – cała Polska, paczkomat lub kurier |
Czas wysyłki | Nadanie paczki w ciągu 1-3 dni roboczych |
Monika –
Miód pyszny, bardzo kremowy, idealny do kanapek i gorących napojów.
Za tą cenę żałuję, że nie kupiłam większej ilości naraz 🙂
polecam serdecznie