Wyświetlanie wszystkich wyników: 4

Miód wielokwiatowy: podstawowe informacje

Miód wielokwiatowy jest produkowany z nektaru różnych kwiatów, dlatego jego smak, zapach i skład odpowiednio różnią się w zależności od regionu, w którym jest produkowany oraz od kwiatów, z których pochodzi nektar. W zależności od składu nektaru miodu wielokwiatowego, jego barwa może być od jasnożółtej do ciemnobrązowej. W smaku jest słodki i delikatny, a zapach przyjemny i subtelny. Składniki odżywcze zawarte w miodzie wielokwiatowym są podobne do tych zawartych w miodzie rzepakowym, w tym cukry proste, witaminy i minerały, a także flawonoidy i kwasy organiczne. Miód wielokwiatowy jest często stosowany jako naturalny słodzik lub jako składnik w produktach leczniczych, takich jak maści czy płukanki do gardła.

Po więcej informacji zajrzyj na nasz blog i przeczytaj pełen artykuł o miodzie wielokwiatowym