Miód gryczany ma działanie przeciwmiażdżycowe, zawiera rutynę oraz witaminy B i C. Osoby często chorujące na nieżyt górnych dróg oddechowych docenią jego przeciwbakteryjne właściwości. Miód gryczany znajduje także zastosowanie w kosmetyce – dodany do maseczek i peelingów skutecznie leczy trądzik i rozjaśnia blizny potrądzikowe. Ma również działanie przeciwzmarszczkowe.
Właściwości miodu gryczanego można streścić w kilku punktach:
- Zawiera rutynę, działa przeciwmiażdżycowo
- Leczy infekcje górnych dróg oddechowych
- Wspomaga leczenie niedokrwistości, powoduje wzrost hemoglobiny
- Ma zastosowanie w kosmetyce – leczy trądzik i blizny potrądzikowe, działa przeciwzmarszczkowo
- Wspomaga odbudowę kości
Specyficzny smak oraz dość ostry zapach miodu gryczanego nie każdemu odpowiada i szczególnie zniechęca dzieci. Jednak właściwości zdrowotne ma tak wielkie, że warto go polubić.
Miód gryczany – właściwości lecznicze
Jedną z cech wyróżniającą miód gryczany na tle innych gatunków jest rutyna. Dzięki dużej zawartości tej substancji, miód gryczany bardzo skutecznie oczyszcza naczynia krwionośne. To właśnie dlatego jest polecany wszystkim, którzy mają kłopoty z układem krwionośnym na tle miażdżycowym.
Z kolei duża zawartość cukrów prostych świetnie odżywia serce. Staje się ono mocniejsze, a wspomaganie pracy tego najważniejszego organu sprawia, że staje się ona równa i miarowa. W tym procesie niebagatelne znaczenie ma też magnez, który ułatwia pracę serca, a do tego doskonale wpływa na układ nerwowy, łagodząc stany jego wyczerpania.
Wracając do rutyny, to powszechnie znana jest jej zdolność do poprawiania przyswajalności witaminy C. Miód gryczany pomaga w walce z niedokrwistością spowodowaną niedoborami żelaza. Naukowo zostało nawet udowodnione, że włączenie na stałe miodu gryczanego do jadłospisu powoduje wzrost poziomu hemoglobiny we krwi, co jest jednym z kluczowych wskaźników prawidłowej morfologii.
Miód gryczany w swoim składzie posiada także wiele cennego białka, witamin B i C, enzymów i biopierwiastków. Doskonale wzmacnia organizm, świetnie radzi sobie z infekcjami górnych dróg oddechowych, nawet jeśli osiągnęły już stopień nieżytów. Polecany jest także w przypadkach złamań kości, bo znakomicie wspomaga tworzenie się tak zwanej kostnicy.
Zastosowanie miodu gryczanego
Miód gryczany stosuje się nie tylko w celach zdrowotnych. Od lat cenione są jego właściwości na polu kosmetyki i pielęgnacji skóry. Ponieważ zawiera on bardzo dużo rutyny i witaminy C, stosuje się go w preparatach przeciwzmarszczkowych, gdzie pełni rolę skutecznego antyoksydantu i niszcząc wolne rodniki spowalnia procesy starzenia się skóry.
Często wykorzystywany jest w maseczkach i peelingach, a jego właściwości docenią szczególnie ci, którzy borykają się z trądzikiem i zmianami potrądzikowymi. Dzieje się tak głównie ze względu na właściwości antybakteryjne miodu gryczanego, a stosowany zewnętrznie hamuje powstawanie nowych zmian trądzikowych. Maseczka wykonana z miodu z dodatkiem cynamonu i gałki muszkatołowej świetnie rozjaśnia blizny potrądzikowe, a efekty widoczne są tuż po zastosowaniu.
Miód gryczany jest również składnikiem maseczek na włosy, bo wzmacnia strukturę włosa, potrafi odbudowywać nawet zniszczone końcówki, a włosy stają się miękkie i błyszczące.
Miód gryczany – jak spożywać?
Każdy miód traci większość cennych składników w temperaturze wyższej niż 40-45 stopni Celsjusza. Zatem słodzenie nim gorącej herbaty lub kawy nie powinno stanowić nawyku i z pewnością spożywanie miodu w tej formie nie będzie działać prozdrowotnie.
Miód gryczany można dodawać do letnich napojów. Może on być dodatkiem do kanapek, naleśników, racuchów czy twarogu, ale jedzonych na zimno. W tej formie może zastępować wiele deserów i niezdrowe, słodkie przekąski.
* Proszę pamiętaj, że wskazówki zawarte na naszej stronie nie mogą być potraktowane jako porada medyczna. Każda infekcja, objawy chorobowe oraz zastosowane leczenie powinny być konsultowane z lekarzem. Nawet kuracja naturalnymi produktami może być szkodliwa dla niektórych osób.