Opis
Właściwości miodu wielokwiatowego:
- Zawiera wit. A i C, dlatego dobrze sprawdza się w leczeniu infekcji wirusowych i sezonowych przeziębień.
- Jest bogaty w wit. z grupy B, więc korzystnie wpływa na układ nerwowy.
- Zawiera kwas foliowy i żelazo, dlatego poleca się go kobietom w ciąży.
- Jest lekkostrawny, więc może być stosowany w stanach wyczerpania fizycznego po przebytych chorobach także układu pokarmowego.
Miód wielokwiatowy zawiera bardzo wiele witamin i składników mineralnych. Jest bogaty w witaminy A i C, dlatego skutecznie walczy z przeziębieniami i infekcjami wirusowymi. Wzmacnia też odporność organizmu. Jego bakteriobójcze właściwości pomagają przeciwdziałać próchnicy zębów.
Ten rodzaj miodu zawiera witaminy B6 i B9 czyli kwas foliowy oraz witaminę B12, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz właściwej pracy mózgu. Jej niedobór potrafi przyspieszyć rozwój stwardnienia rozsianego oraz wystąpienie objawów demencji.
Miód wielokwiatowy to także źródło cennych minerałów, wśród których znajdziemy żelazo, potas, magnez fosfor i wapń, czyli składniki, bez których organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować.
Więcej na temat właściwości i zastosowania miodu wielokwiatowego przeczytasz TUTAJ.
admin (store manager) –
Pyszny miodek, słoiczek mały, taki, żeby np wziąć na krótki wyjazd czy coś