Własna, idealnie skomponowana granola bez cukru. Możesz do niej dodać to co lubisz – suszone owoce, orzechy i pestki – w dowolnych proporcjach. To właśnie jest w niej najlepsze – tylko te składniki, które Ci odpowiadają. Uwierz mi – nie zechcesz już nigdy więcej tej ze sklepowej półki. Skorzystaj ze sprawdzonego przepisu na granolę bez cukru (ale za to z miodem). Dodaję do niej oliwę z oliwek, ale możesz zupełnie z niej zrezygnować lub dodać jej mniej. Szczerze polecam!
Składniki
- 300 g górskich płatków owsianych
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- 100 ml oliwy extra vergine (robiłam też wersję z mniejszą ilością i jest ok)
- 125 ml wcześniej delikatnie rozpuszczonego miodu rzepakowego (można dać mniej – szczególnie gdy chcesz zrobić granolę z suszonymi owocami, np. rodzynkami lub żurawiną)
+ dowolne dodatki.
U mnie były to:
- 100 g pokrojonych grubo orzechów włoskich
- 100 g migdałów
- 100 g pestek słonecznika
- 50 g siemienia lnianego
- 50 g sezamu
- 50 g wiórków kokosowych
- 100 g pokrojonej suszonej moreli
Przygotowanie
Suche składniki dokładnie wymieszaj. Wsyp wszystkie dodatki – oprócz suszonych owoców (przypaliłyby się podczas pieczenia, dlatego warto dodać je na koniec). Następnie wlej oliwę z oliwek oraz wybrany roztopiony miód i dokładnie wszystko wymieszaj. Blachę do pieczenia (taką dużą z piekarnika) wyłóż papierem do pieczenia i wysyp wszystko oraz równomiernie rozprowadź. Piecz przez 30 min. w temp. 150 stopni C (używałam termoobiegu). Wymieszaj i piecz kolejne 30 min. Po wyjęciu z piekarnika wymieszaj z suszonymi owocami. Uważaj, aby granola się nie przypaliła – niestety to się często zdarza, dlatego warto zaglądać co jakiś czas do piekarnika.
Przepis zaczerpnęłam od Strawberriesfrompoland.pl i wprowadziłam w nim swoje modyfikacje.