12 grudnia, 2019 Pyłek pszczeli, pierzga zastosowanie i właściwości

Pyłek pszczeli, pierzga zastosowanie i właściwości

Miód i wosk to podstawowe składniki pozyskiwane w każdej pasiece, jednak to nie jedyne wartościowe produkty pszczelarskie. Często pomija się pyłek pszczeli i pierzgę, a warto wiedzieć, jakie mają właściwości i do czego można je wykorzystać.

Na początek kilka ważnych informacji. Więcej znajdziesz w artykule.

  1. Pyłek pszczeli magazynowany przez pszczoły na własny użytek stanowi cenne źródło mikro i makroelementów, witamin i enzymów pszczelich.
  2. Dzięki ponad 250 zawartym w nim substancjom pyłek pszczeli m.in.:
    – reguluje trawienie,
    – działa przeciwmiażdżycowo i
    – ma właściwości antybiotyczne.  

Pyłek pszczeli – właściwości lecznicze i odżywcze

Pszczelarze często uważają, że to właśnie pyłek pszczeli jest najcenniejszym ze wszystkich pozyskiwanych przez nich produktów. Jego skład chemiczny jest bardzo bogaty – można w nim znaleźć ponad 250 różnych substancji, w tym witaminy, mikroelementy, węglowodany i cenne enzymy pszczele. Dlatego też pyłek okazuje się niezastąpiony w wielu sytuacjach.

Przede wszystkim stanowi cenną naturalną odżywkę uzupełniającą codzienną dietę. Warto po niego sięgnąć, jeśli cierpisz na zaburzenia apetytu – poprawa widoczna jest już po kilku dniach. Pyłek skutecznie wspomaga też odchudzanie, regulując przemianę materii. Poza tym wpływa na ogólne wzmocnienie organizmu, przez co okazuje się istotnym środkiem wspomagającym powrót do formy w stanach wyczerpania organizmu. Zaleca się jego przyjmowanie także osobom zmagającym się anemią.

Pyłek pszczeli ma też bardzo silne działanie odtruwające. Neutralizuje szkodliwe działanie substancji chemicznych na organizm człowieka. Osłania tkankę wątrobową, chroniąc ją przed zatruciami, a w przypadku zatrucia pomaga w wydaleniu toksyn. Z tego powodu bywa używany jako środek wspomagający w leczeniu choroby alkoholowej, łączącym się z detoksykacją.

To oczywiście nie wszystko. Poza wymienionymi zaletami pyłek m.in. reguluje trawienie, działa przeciwmiażdżycowo i antybiotycznie, a także bywa stosowany w kosmetyce. To prawdziwe pszczele złoto – warto więc zastanowić się nad intensywną kuracją pyłkową.

Pyłek pszczeli – co to właściwie jest?

Pyłek pszczeli (fot. freepik)

Zacznijmy od kwestii podstawowej – by powstał pyłek pszczeli, niezbędny jest pyłek kwiatowy. To nic innego, jak męskie komórki rozrodcze kwiatów. By roślina wydała owoce, muszą się one dostać z pylników na znamię słupka i je zapłodnić. Chcąc zmaksymalizować szansę na zapłodnienie, rośliny produkują go w ogromnych ilościach.

Zapewne wiesz, jak wygląda pierwszy etap powstania miodu. Pszczoła zwiadowca odnajduje pożytek – źródło nektaru – a następnie przekazuje swoim siostrom w ulu informacje, gdzie się on znajduje. Pszczoły wyruszają do pożytku i zbierają nektar z jego kwiatów. Nektar to jednak nie jedyne, co interesuje te owady. Równie atrakcyjny jest dla nich pyłek – to jedna z podstaw ich wyżywienia, źródło białka, tłuszczów, soli mineralnych i witamin. Jak pszczoły przenoszą pyłek do ula? Mieszają go z odrobiną swojej śliny lub nektaru i transportują w postaci kulek zwanych obnóżami w specjalnych „koszyczkach” na tylnych odnóżach. I właśnie pyłek w postaci obnóży nazywa się pyłkiem pszczelim.

Magazynowanie pyłku i pierzga

Pyłek pszczeli, który znajdzie się w ulu, jest używany zarówno do zaspokojenia bieżących potrzeb pokarmowych pszczelej rodziny, jak i do tworzenia zapasów pokarmowych – nie jest on przecież dostępny w przyrodzie przez cały rok. Do składowania pyłku służą pszczołom woskowe plastry – świeży pyłek ubija się tam i zasklepia. W takich warunkach zachodzi proces fermentacji pyłku, w wyniku którego powstaje inny pszczeli produkt – pierzga

No dobrze – ale skoro pszczoły składują pyłek na własny użytek, co nam do tego? Otóż z uwagi na cenne właściwości lecznicze tej substancji pszczelarze przechwytują pyłek przy pomocy specjalnego sprzętu nazywanego poławiaczem pyłku. Następnie pyłek pszczeli jest suszony, zamrażany lub konserwowany w inny sposób.

Polecam Twojej uwadze artykuły o innych pszczelich produktach. Sprawdź, do czego używany i jak produkowany jest wosk pszczeli Jak powstaje wosk pszczeli?

Proszę pamiętaj, że wskazówki zawarte na naszej stronie nie mogą być potraktowane jako porada medyczna. Każda infekcja, objawy chorobowe oraz zastosowane leczenie powinny być konsultowane z lekarzem. Nawet kuracja naturalnymi produktami może być szkodliwa dla niektórych osób.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *