19 grudnia, 2019 Polskie miody – produkcja miodu w Polsce

Polskie miody – produkcja miodu w Polsce

Polskie miody są cenione na niemal całym świecie, a historia polskiego pszczelarstwa sięga bardzo odległych czasów. Polska jest jednym z głównych i najbardziej cenionych, na arenie międzynarodowej, producentów miodu. Szacuje się, że w kraju istnieje ponad milion pszczelich rodzin, które występują najczęściej w północno i południowo-wschodniej Polsce. Jakie miody głównie produkuje się w Polsce? Jak przebiega proces produkcyjny? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w tekście. 

Polskie pasieki i produkcja miodu

Dane Inspekcji Weterynaryjnej potwierdzają istnienie powyżej 1 300 000 rodzin pszczelich w Polsce. Najwięcej z nich odnaleziono w województwach: lubelskim, podkarpackim i warmińsko-mazurskim. Niemal 30 procent pszczelich rodzin znalazło swoje miejsce w pasiekach, w których znajdowało się od 20 do 50 uli. W małych pasiekach do 5 uli mieszkało około 29 tysięcy rodzin pszczół. W pasiekach zawodowych, a za takie uważa się te liczące przynajmniej 150 uli, znajdowało się tylko około 83 tysiące pszczelich rodów.

Polskie pasieki (fot. freepik)

Niestety pszczelarstwo w Polsce jest zwykle prowadzone na stosunkowo niewielką skalę, co zdecydowanie wpływa na wyniki ekonomiczne całej branży. Nieduża wielkość produkcji to mała opłacalność i wysokie koszty, a do tego brak środków finansowych blokuje możliwość rozwoju małych pasiek.

Polskie miody – najlepsze gatunki

W naszym kraju można kupić wspaniały miód z polskich pasiek w różnych gatunkach, które cieszą się ogromnym powodzeniem. Oto ich najpopularniejsze gatunki polskiego miodu:

  • miód akacjowy to odmiana miodu szczególnie lubiana przez dzieci, ponieważ jest ona bardzo słodka. Miód ten ma jasny, słomkowy kolor, a ponieważ zawiera bardzo dużo fruktozy, długo nie krystalizuje się.
  • miód gryczany jest szczególnie znany wśród polskich miodów − ma bardzo ciemną barwę i silny zapach kwiatów gryki. Jego specyficzny smak nie każdemu odpowiada, ale jest to jedna z najbardziej wartościowych odmian polskiego miodu. Jest niezwykle skuteczny jako środek pomocniczy w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych. Warto go jeść, gdy występują kłopoty z sercem i układem krążenia. Polecany jest także w czasie rekonwalescencji po wszelkich złamaniach kości.
  • miód lipowy przez wiele osób uznawany jest za najszlachetniejszą odmianę. Ma bardzo dobre  właściwości antyseptyczne. Sprawdza się w czasie leczenia wielu infekcji, nawet tych z wysoką temperaturą. Powinni go także stosować wszyscy ci, którzy mają problemy z bezsennością.
  • miód rzepakowy jest bardzo pomocny przy problemach z prawidłowym funkcjonowaniem serca. W jego składzie znajduje się sporo boru, który świetnie wpływa na właściwe funkcjonowanie tarczycy.
  • miód spadziowy to miód o największych wartościach odżywczych i zdrowotnych. Polecany jest na wiele dolegliwości, ale przede wszystkim ułatwia zwalczanie anemii, reguluje przemianę materii, ma duże właściwości antynowotworowe.
  • miód wielokwiatowy jest najbardziej uniwersalną odmianą polskiego miodu. Potrafi działać niemal tak, jak antybiotyk. Skutecznie wspomaga leczenie chorób dolnych dróg oddechowych, pozytywnie wpływa na kondycję serca, sprawdza się także w przy chorobach alergicznych dróg oddechowych takich, jak astma oskrzelowa atopowa i katar sienny.

Bartnictwo polskie

Historia pszczelarstwa w Polsce rozpoczęła się najprawdopodobniej  już prawie dwa tysiące lat temu, bo o tym świadczy kłoda drewniana, w której wykonano barć, a odnaleziono ją na dnie Odry. Jej wiek ocenia się właśnie na około 1500−2000 lat. W kolejnych wiekach i latach bartnictwo rozwijało się dalej. Na barcie wyznaczano głównie skupiska sosen i dębów. Musiały być one przynajmniej stuletnie, a ich pnie nie mogły mieć mniejszej średnicy niż jeden metr. Pszczelarstwo rozwijało się najlepiej w Puszczy Białowieskiej, a w świecie ugruntował się pogląd, że Polska to jedna wielka pasieka. Nie ma się co dziwić, bo zyski z eksportu miodu przewyższały te, płynące z importu drewna.

Polskie pszczoły (fot. freepik)

W XIX wieku nastąpiła znaczna zapaść w polskim pszczelarstwie. Stało się tak dlatego, że upowszechniła się uprawa buraka cukrowego i pozyskiwania cukru właśnie z tej rośliny. Dziś natomiast bartnictwo przeżywa ponowny okres świetności. W czasach kiedy ponad wszystko ceni się produkty pochodzenia naturalnego, kiedy udowodniono tak wiele wspaniałych właściwości leczniczych miodu, pszczelarze mogą narzekać jedynie na swoją zbyt małą zdolność „produkcji” miodu naturalnego. Wszystko wskazuje na to, że ta tendencja szybko się nie zmieni.

Od czego zależą właściwości miodu? Jak działają poszczególne jego rodzaje? Sprawdź w artykułach:

Miód pszczeli – rodzaje i właściwości

Rodzaje miodu pszczelego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *